Czech Open pågår just nu i Pardubice. Jag har aldrig varit där, men varit i Tjeckien och spelat schack i en liten by i Tjeckiska bergen  som var en annorlunda men väldigt positiv upplevelse.  Det får bli ett framtida blogginlägg för det var  många upplevelser där. 

Min bloggkollega Max Wahlund är med och spelar och har som vanligt bjudit på fina reseskildringar från turneringen.  Starkt gjort när man spelar själv och läsning som kan rekommenderas.. Finns att läsa på schack.se 

Igår kollade jag på några spännande partier från turneringen.  Det är sex spelare från Sverige med.  Jag fastnade för några av partierna.   Milton Pantzar som är en ung spelare som går spikrakt framåt fick möta en  lovande junor från England  vid namn Federico Rosss.  Ett kampparti som länge var balanserat och kanske Milton som hade de bästa vinstchanserna.  Så även i denna ställning nedan där Milton har svart. 

 

 


Vit har precis spelat 28 . Sh4 och den tidigare passiva springaren har ett lömskt hot man kanske inte tänker på.   Här är bästa draget för svart 28 - Ld4 och svart har den mer lättspelade ställningen och står en aning bättre.   Istället följde 28 - e4 och svart står på förlust.  Det följde 29. Sf5 !  Det var det som var hotet och schacken på e7 är minst sagt obehagligt.  

Fortsättningen blev 29. - Df7 30. Se7 Kh8 31. Dxe4 g6 32. Sxg6 Kg7 33. Sxf8 Txf8 34. Txd3 och svart gav upp.   

Det intressanta med 28.- Ld4 är att det hindrar Se7 schack i och med att rutan a7 frigörs och svart kan spela Ta7 och därmed gardera sig mot schacken på e7. Mycket intressant försvarsresurs som dessutom ger bra spel men inte så lätt att se i denna ställning.  Ett mycket spännande kampparti hur som helst. 

Hampus Sörensen fick till ett förkrossande angrepp mot Daniel Trybus som svart.  Vit gjorde lång rockad i fyrspringarspel men fick ingen fart på sitt eget angrepp.  Hampus däremot åkte i princip  racerbil så fort gick det  med snygga vändningar. 

  


Här har vit precis spelat 24. cxd6 och svart står på vinst.   Det går utmärkt att  lugnt ta tillbaka med 24 - cd6 och öppna ännu en linje mot svarts kung men det finns ett roligare drag vilket också Hampus valde.  24. - Txa3 !  Trixigt och det går inte att ta tornet pga springargaffeln på b3. 

Svart angrepp var förkrossande och några drag senare ser vi det snygga slutdraget. 

 

30. -Ld3 !   Vit fick nog och gav upp


Max Wahlund fick upp ett slutspel som var oerhört intressant med springare och löpare och spel på båda flyglar.   Ett slutspel som man kan lära sig mycket av och värt att studeras ingående. 

Här har Max vit mot  FM Martin Bulockin.  

 

Här har svart spelat 41. Ke6 och det är en balanserad ställning.   Max svarade med 42.Kf4.  Ett modigt val!  Det är fortfarande lika spel men jag hade valt  42. Ke2. Nu signalerar vit att man är beredd att ge sig på kungsflygelbönderna och gå in i spel på två flyglar.   Det fungerar i denna ställning men som bekant är det lättare att ha en löpare i dessa ställningar.  Vits triumf är att svart inte har så många bönder kvar och det gör ställningen balanserad eftersom man i en del varianter kan offra sin springare på svarts bonde. 

Dock tappade Max tråden helt med sin plan att gå upp med kungen.    Svart fortsatte med 42 - Kd6 och se nedan diagram. 

 

43. h4   Ett drag som förlorar.  43. Sb3 däremot håller remi.  Fascinerande att det springardraget kan ha så stor betydelse men  här handlar det om tempo och att det ska ta längre dit för kungen att understödja sin fribonde.  Under den tiden spelar vit g4 och h4 och skapar en fribonde på kungsflygeln för att balansera ställlningen.   

Nu blev det istället väldigt lätt för svart. 43 - Le5 44.  Kg5 Lxg3 och vinst för svart några drag senare då allt vits motspel försvann.  

Ett intressant kampparti då remi borde ha varit ett logiskt och rättvist slut men så är det inte alltid i schack. 


Jag blev lite dålig igår på kvällen och tror jag åt något till lunch jag inte tålde.  Fick låta bli att spela mina vanliga partier på Lichess men idag ska jag spela och träna och ser fram emot det. 

Jag såg istället på den serie på Netflix jag följer nu om den unge Wallander.  Riktigt bra och spännande. 

Apropå serier på Netflix har jag länge väntat på att Blacklist säsong 7 ska komma på Netflix.  Nu har det annonserats att den kommer 5 oktober.  Högstidsstund och jag tycker James Spader är så otroligt bra i sin roll och spännande serie.