Igår spelades rond tre av Swedish Rapid Team Battle.  Tyvärr har jag inte haft möjlighet att vara med de senaste två ronderna men nästa vecka har jag tänkt att spela igen.  

Jag har roat mig med att kolla på en del partier och schack är alltid underhållande.   Här kommer några intressanta ställningar.  

Häromdagen skrev jag om mitt eget parti hur det kan gå om man går ut med damen för tidigt. I partet mellan Joar Ölund som vit mot  Weine Ångström fick vi se ett liknande scenario. 

Sällan man ser ett liknande utvecklingsförsprång.. 

 

Vit har precis spelat 23. Tg3 och hur ska man försvara g7?   Ett kungsangrepp av sällan skådat slag!  Svart var tvungen att offra damen genom att ta på d1  och förlorade några få drag senare. 

Här kommer ett intressant slutspel som visar att man måste se upp när det är olikfärgade löpare. 

Ingvar Carlsson har vit mot Filip Jonsson. 

 

Ställningen är remibetonad och är det någon som står mer aktivt tycker man att det är svart.  Några drag senare dök denna viktiga ställning upp. 

 

Vit har precis spelat 48 Kg5 och här måste svart fatta ett viktigt beslut.  I partiet spelades 48 - Le8 vilket är ett svårare sätt att hålla remi.  Bättre att offra bonden på h5 genom att spela Lc2 och hela tiden pendla på den diagonalen och låta kungen stå kvar på e6.  Då har vit inget genombrott precis som det brukar vara i en ställning med olikfärgade löpare.  Nu blev det svårare och visade sig några drag senare. 


 

Vit har precis spelat 52. Lb4 och svarade Kd7.  Det är bättre att spela Kd8 för att ge yta för löparen och även om det är tufft kan svart kämpa.   Nu blev det enkelt för vit.   53. Kf6 och svart gav upp.  En dragtvångsställning uppkommer och spelar svart Kc6 kommer Ke7 och vit vinner på sin starka fribonde på på f-linjen. 

Ett mycket intressant slutspel !  Visar verklgien att även slutspel med olikfärgade löpare rymmer gift.. 

Mikael Helin är en spelare som tycker om att angripa och spelar sällan remier. När det är remi är de oftast spektakulära.  Som i ställningen nedan mot  Mende Dimovski som fick ett trevlgt slut.  

 

Mende har vit och spelade här  38. Tb6.  Hotar matt som inte går att gardera så svart fick ta ut remischackar via Dh4 och De1.  


Avslutningsvis ett parti från min klubbkamrat Leif Lundquist  där han vann snabbt och gör matt på känt manér. 

 

Här har Leif precis spelat 17 f6, Björn Fovér som har svart svarade 17.- g5.  Förstör kungsställningen helt och 17. - c5 är naturligtvis bättre. 

Det fortsatte 18. Dxg5  Sg6 

 

19 Dh6  och svart gav upp.  En klassis mattbild! 


Nu har jag två semesterdagar kvar och sedan är mina fyra veckor slut.  Har gått så fort men jag har verkligen haft det bra.  Härlig känsla att kunna improvisera och även fått hålla på så mycket med schack som jag har gjort. Nu får vi se om jag kan klara mitt mål att gå upp i rating på Chess24 problemlösning innan veckan är slut... 

Jag har varit ute på stan de senaste två kvällarna.  Igår fikade jag och väninna på NK och det var trevligt och ingen trängsel där vilket är skönt. 

Kvällen innan träffade jag Eva Jiretorn som också spelar schack och vi hade inte setts sedan i februari och det var på senaste damträningen vi hade på Schacksalongerna.  Verkligen roligt att träffas igen.  Vi sågs på en libanesisk restaurang som heter Almaza och den kan jag verkligen rekommendera.  Fantastiskt mat!  Nedan en bild hur det såg ut.