Det är så fascinerande hur tankar och associationer bildas.. Igår kväll innan jag somnade började jag fundera på när jag skickade mitt första email.  MInst sagt märklig fundering men det finns en förklaring till hur det kom sig.  

Jag läste nämligen på Chessbase om isländska mästerskapet som precis har börjat och den tar plats på vanligt sätt i en spellokal. En av spelarna som inte spelat på länge är stormästaren Margeir Petursson .  Roligt att att han spelar igen och jag minns honom väldigt  väl då jag och min dåvarande sambo spelade i en turnering Reykjavik 1996.  Jag minns det speciellt för han skickade inbjudan via email och jag tyckte det var så annorlunda att få det på sättet och inte via vanlig post.   Knappast  något man tycker idag om man säger så..  

För att komma tillbaka till min fundering minns jag inte riktigt  när jag började skicka mail. Sakta men säkert blev det allt vanligare.   

Samma sak med mobiltelefon och förr i tiden kunde man få frågan om man hade mobil men idag är det en självklarhet att man har mobil och fast telefoni är sällsynt. 

Läste att turneringen på Island spelades i en stad som heter Gardabaer och jag kopierar en bild från turneringens hemsida. 

 


Visst är det något speciellt med det isländska landskapet!  Både vackert och lite skrämmande om jag ska vara ärlig.   Det som är skrämmande kan nog vara att det är kargt och väldigt annorlunda.   Jag minns när vi blev hämtade av just stormästaren Margeir Petursson och åkte genom landskapet som inte hade några träd.   Det var kall vind då det var mitt i vintern, och jag undrade var jag hamnat.   

Måste säga att när jag tänker tillbaka att vad otroligt trevligt att en stormästare tog sig tid att hämta oss.  Undrar i vilka andra turneringar det skulle ske och tror att det är väldigt ovanligt.   En fin gest!  

Jag minns också att jag frågade Margeir  om han hade sett en isbjörn.  Bland de första jag sade när vi hälsade och jag kan känna att jag fortfarande känner mig dum när jag tänker på det. Han var - och är säkert fortfarande - en artig och korrekt person men jag undrar vad  han tänkte om mig.. Suck.. men det är preskriberat nu.

Jag hade lite svårt att finna mig tillrätta i tävlingen på Island även om allt var fint ordnat.  Fanns inte så mycket att göra mellan ronderna och det var väldigt kallt.  Plus-  och också en viktig sak som påverkar intrycket-  det gick dåligt i turneringen.  

På den tiden var det demobräden och livesändningen fanns inte. Istället gjordes dragen manuellt av funktionärer. Också ett tecken på hur tekniken har gått framåt. Idag  " flyger" dragen på några sekunder mellan hela världen i en live-sändning. 

En lustig sak var att vi blev lite stötta av att det stod förnamn på alla isländska spelare på demobrädet men efternamn på oss andra som var utlänningar.  Vi hade inte behövt bli sårade över det visade det sig eftersom på Island kallar man alla vid förnamn och efternamnet har inte lika stor betydelse. 

Jag skulle gärna vilja åka dit igen och spela en turnering och upptäcka lite mer av landet.