Det är ganska märkligt för alla jublar över detta fenomen med Pogchamps och jag känner mig bara negativ och tycker det förstör det " riktiga" schacket.  Jag förstår förnuftsmässigt hur bra det är för schacket men jag känner mig ändå illa berörd. Tycker det oseriösa tar över och varför ska vi andra sitta och följa när någon tror att det är remi med dam under, eller det blir skolmatt i huvudvarianten i skotskt.  

Negativa känslor är aldrig bra och jag bestämde mig för att ventilera detta och undersöka varför jag känner som jag gör.  Jag letade på ett forum på internet och hittade en person som precis uttryckte min åsikt nedan.    

"I have had some time to think about the Twitch chess boom and Pogchamps tournament specifically.

I think it’s bizarre a handful of people, who are already well off in their own field, are making quite a bit of money playing chess in a tournament, sponsored by the largest chess company in the world, making literally thousands and thousands of dollars to win games in 5 moves, while many chess professionals struggle to make a living.

Sorry for the run on sentence. I’ve read many in the community saying it’s great that so many news players will be introduced to the game and so on. But, in my opinion, the vast majority of the twitch audience won’t join A national chess association , play in a national tournament, buy a book, take a lesson, etc.

Somehow we’re all supposed to be happy about this, but I’m not sure if why? Is there anything going on other than a select few are profiting off a short term chess boom while the general community is ignored at best?

I don’t like having such a negative view but I know I’m not alone  "

Precis min egna tankar och att det är lite orättvist mot alla dessa professionella stormästare och andra professionella schackspelare som har lagt ned mycket tid på schack och inte får bråkdelen av vad dessa populära twitchare får när de spelar schack.   

Intressant att ta del av diskussionen som fick 159 svar i tråden.  Genomarbetade och intressanta svar och majoriteten höll inte med.  Faktum var att den som skrev fick backa och tackade till sist för alla svar och nya insikter.   Jag känner faktiskt på samma sätt !  Det är helt otroligt hur många människor som upptäckt schack på detta sätt och börjar spela online och har väldigt  roligt av det.  Helt fascinerande!  Det  är bara att glädjas åt det och jag har ändrat lite inställning.   Däremot är det inget jag kommer att följa som publik men å andra sidan har ju dessa som är med i Pogchamps fans så det räcker mer än väl.   Många berättade också i forumet att de har börjat spela schack tack vara att deras idoler på twitch börjat spela.  

Känns verkligen bra att få bort denna negativa känsla och nu känner jag att jag kan tycka det är fint med att schack får sådan genomslagskraft och stanna vid det.   Vi har alla roligt av schack på olika sätt och det är ju en del av schackets magi.   

Jag ser Pogchamps lite som tv-programmet Let´s Dance och samma upplägg och idé.   När Let´s Dance var som mest populärt ökade ju också deltagarna till danskurserna. 

Kändes bra att läsa denna tråd på internet som sagt och jag har fått en lite annan inställning och irriterar mig inte lika mycket utan kan se det på ett annat sätt.  Dock kommer jag inte att se det själv som sagt,  utan väljer andra typer av turneringar.  Jag har också svårt att se vissa stormästare kommentera Pogchamps.  Skulle nästan bli besviken om jag skulle se Peter Leko sitta där och kommentera eller Daniel King.  De passar för sina djupa och pedagogiska analyser de har just nu.   

Däremot Hikaru Nakamura är som klippt och skuren.  Känns som han är född underhållare och en miljon följare på hans twitch-kanal talar sitt tydliga språk.  

Jag spelade några partier på Lichess igår och de var roliga partier.   Ett parti slutade på ett dråpligt sätt..

Jag har svart och är vid draget i nedan ställning och har bara sekunder kvar på klockan. 

 

Här tänkte jag bara  på att ta ett fält för kungen så jag kunde göra matt.  I ren panik slängde jag fram en bonde.  63. - g3 ?  

Jag tog lite för många fält om man säger så och det blev patt.  Otroligt med så mycket material över.   Jag skrattade faktiskt för mig själv och det är inte ofta man får upp en pattställning.   Jag tror bara att jag fått upp det en gång i mitt liv och då var det också en miss. Det finaste som skulle vara om man själv komponerar en patt i syfte att rädda remi - som en studie- men det har aldrig hänt mig.  Kanske någon gång och men vet aldrig..  

Jag går två kurser nu. En om öppningar och en som handlar om att försvara sig.  Försvarskursen ska jag börja med idag. Båda kurserna är uppdelade i korta sekvenser vilket passar mig bra.  Jag blir så trött om det är långa pass. 

Försvar är viktigt men jag tycker oftast det är roligt att att själv angripa.  Jag har faktiskt svårt att hålla i en ställning även om jag står bra och till och med med  materiellt överläge.  Har att göra med att jag oftast ser spöken i ställningen och rädd för saker som inte finns.  

Går igenom varje dag den trevliga serien på Youtube , Daily lesson from a grandmaster.   För en tid sedan handlade det om schackar som kan rädda partiet.  " The checks that save games."  Intressant tema och många lärorika ställningar. 

Stormästaren Avetik Grigoryan  visade nedan ställning från ett parti han själv spelat.  

Vit drar och vinner. 

 

Det finns ett drag som man ser direkt i denna ställning och hur många skulle inte göra det..


Avetik berättar att det var ett blxtparti i en tävling och han hade vit.  Han spelade De7 här och svart gav upp partiet. Ser ju helt förkrossande ut med tanke att det hotar matt på f8.   Avetik berättar vidare att när han kom hem kollade han igen partiet med datorn och upptäckte då att det fanns en makalös räddning för svart.  Nämligen Df2+! Ett häpnadsväckande drag.    Om Txf2 Tb1+ och Kh2 går inte pga matt på h1. Spelar vit Tf1 är det bara att byta torn och och sedan ta vits dam på e7 och svart är bonde mer i slutspelet. 

Om vit tar med kungen efter Df2+  är det samma sak att det är bara ta med damen med tornet då f-linjen är spärrad och finns inga matthot. 

Fel drag att spela De7 som vit och Avetik har en viktig lärdom med sig eftersom det fortfarande är vinst för vit i ovan ställning.   Har men en taktisk idé som inte visar sig fungera kan det räcka med att man justerar och finputsar den lite grand och spinner vidare på idén.  Så också i detta fall och vit vill få bort svarts  starka löpare på d5.  Hur gör man det?  Jo med draget e6 som är ett vinnande drag! 

Hotar löparen samt skär av förbindelsen från tornet på b6 så även Df6 hotas.  Om svart slår på e6... Ja då fungerar kombinationen med De7 då det inte finns något matthot i ställningen och vit kan ställa kungen på h2 i den tidigare varianten. 

Mycket fint och lärorikt! Just detta att fortsätta jobba vidare på en taktisk idé och inse att den kanske behöver enbart justeras känns som något att ta fasta på.  

Idag söndag och jag trodde det var vardag och skulle jobba när jag vaknade imorse.   Så var ju inte fallet utan ledig idag och kan improvisera lite här hemma.    Vi har besök av min mans son denna helg och de är ute och övningskör just nu.    Vegetariska pajen gjorde succé  igår och idag blir det lax med spenat.