Det är verkligen många schackturneringar som pågår just nu.  Vilken skillnad mot förra året då turnering efter turnering ställdes in. Jag har fullt upp just nu i min roll att rapportera på Sveriges Schackförbunds hemsida.  Intensivt men roligt.    

Jag följer också med vad som händer i Världscupen och det börjar dra ihop sig mer och mer.    Idag kollade jag på damerna och följde partiet mellan Alexandra Kosteniuk som vit mot Valentina Gunina. Såg att datorn visade att svart stod på vinst, och tänkte för mig själv att det är det ingen mening att följa det partiet och snart får man se en nolla efter Alexandras namn.  Jag kunde inte ha mer fel.


Alexandra kämpade och det hände mycket i ställningen, och damslutspel med olikfärgade löpare och båda kungarna var utsatta. Alexandra med is i magen med sekunder kvar på klockan, gick rätt med sin kung och fick med den i angreppet på slutet.    Då var det bara för Valentina att byta ned till ett förlorat slutspel. Det hjälpte inte att det var olikfärgade löpare.  

Alexandra gjorde ett vackert drag i nedan ställning.  Inget svårt och det är vinst i många varianter, men jag tycker just det är draget är så stilrent. 

 

72.  g3!   Det blir i princip dragtvång.  Partiet fortsatte 72. - Lb2 73.  Kb7 och vit vann några drag senare.  De två fribönderna blir för starka.  


Nu har Alexandra goda chanser att avancera och det krävs att hon kan hålla remi som svart imorgon för att vinna matchen.  Självklart inte enkelt och Valentina kommer säkert att göra allt för att spela på vinst som vit.   

Jag försöker hålla min vana att se på ett klassiskt parti varje dag.   Lyckas jag inte grämer jag mig inte utan konstaterar bara att idag klarade jag det inte. Jag  får göra det nästa dag istället.   Ikväll såg jag på ett parti där Bronstein skapade svagheter i en ställning och väldigt instruktivt.  Det jag lärde mig och som jag inte riktigt tänkt på tidigare är att om det finns en svaghet ska man skapa en ny.  Det gjorde Bronstein i det här fallet. Han tryckte på en svag bonde på b3 och sedan spelade han h5 för att skapa en svaghet på g3 och vann på ett kungsangrepp.   Intressant och lärorikt!  Ibland när jag spelare så trycker jag på en svag bonde och motståndaren garderar och jag tänker nästan att jaha och då händer inget mer.... Det kan hända mycket saker fick jag se i det här partiet.  

Nu börjar nedräkning till semester lite smått.   Idag anmälde jag mig till turneringen i Nerja och så spännande och annorlunda att få spela en riktig turnering.   Man undrar nästan om det kommer att kännas ovant att flytta riktiga pjäser.   Kanske borde träna lite på ett vanligt bräde rentav.. 

Blev en promenad i skogen på två timmar i morse och lika fint som vanligt.   Ännu bättre egentligen för denna gång använde vi myggstift och det hjälpte faktiskt.  Det trodde jag inte och bra att veta.   

Min man är fantastiskt när det gäller djur.  En liten tusenfoting som låg på gångstigen lät han klättra upp på sin hand och flytta på den till gräset så ingen skulle trampa på den.   När vi kom hade vi en spindel i taket på köket.  Visade sig att den hittat en bostad i vår kökslampa.  Usch, för jag gillar inte spindlar och sade till min man  att han skulle döda den.  Det ville han inte  - naturligtvis- utan hämtade ett glas och transporterade spindeln till fönsterbrädan utanför fönstret.  Den låg där ett tag, säkert helt förvirrad vad som hade hänt och saknade säkert sin bostad i vår lampa.  Men slutet gott allting gott får man säga här.