Ovanstående rubrik är en viktig del när man spelar schack.  Få överblick, bygga upp sin ställning, öka sin förståelse.   Hur ska man hinna det när det är snabba partier kan man fråga sig.. ?   Jag får bara panik när tidsnöden kommer och gör massa konstiga saker.  Så det blev det i Snabbschacksligan i onsdags för mig.  Vann första partiet komfortabelt och i andra partiet tvekade jag att gå in ett tornslutspel som var lätt remi som svart, och krånglade till det och förlorade. 

Tredje partiet spelade jag helt rätt i mittspelet men bytte av fel pjäs.  En svart vitfältslöpare som inte gjorde något alls och istället för att lätt hålla remi förlorade jag.    Partiet efter ledde jag med kvalite och stod på vinst men - naturligtvis vill jag nästan skriva-  gick jag på en springargaffel och förlorade mitt torn.  I sista partiet hade jag inga problem som svart i kungsgambit men i tidsnöden missade jag matt i ett drag och när min tid föll stod jag fortfarande på vinst.    

Förargligt men som jag brukar skriva handlar det inte om att stå bra utan att göra de rätta dragen.  Jag kände tyvärr att jag också var väldigt trött på kvällen då vi haft en lång utbildningsdag på jobbet och visst påverkar det.   Dock bör man ju kunna lära sig att se matt i ett enda drag kan man tycka..  

Nåväl, jag är inte ensam om det.   Schack handlar om snabba beslut och att andra faktorer påverkar och man kan se spöken och liknande ,samt bli rädd för saker som inte finns.    Mellandrag är också viktiga och speciellt när det gäller bondekapplöpningar.  Här ser vi ett sådant exempel från en av matcherna i onsdags.  Mycket intressant och lärorikt tornslutspel!  

Här har Rikard Unelius vit mot någon, utan riktigt namn,  med användarnamnet Quelgn.  Svart är vid draget i nedan ställning. 

  

Svart är vid draget och ställningen är balanserad och remi.  Det gäller dock att navigera rätt i dessa vågiga vatten.  Havet ser lugnt ut men det kan bli stormigt snabbt när det handlar om bondekapplöpning!  

Svart fortsatte med 50 .  - h4 vilket inte är bra.  Det rätta draget är 50.  - Kf5.  Som alltid viktigt att ha kungen aktiv och här har det en stor betydelse.  

Partiet fortsatte med 51.  d8D (  Här hade vit ett fint mellandrag nämligen 51. Te6 +  Svart kung måste gå till g7 för går svarts kung upp  och försöker understödja bonden kommer bara Td6 för vit.  Efter det kan vit ta dam och svart kung är för långt ned för att hinna understödja sin bonde och vit vinner.   En tänkbar variant kan vara 51.  - Kg7 52.  d8D Txd8 53. Kxd8  Svart kung är avskuren och vit vinner den ställningen.   

I partiet blev fortsättningen istället  51. - Txd8 52. Kxd8 Kg5 och nu har svart inga problem att  understödja bonden med sin kung och partiet slutade remi.  


Så viktigt att få överblick och bygga upp sin ställning i schack och visst är det fascinerande tema med bondekapplöpningar.    Ett annat sådant tema har vi från samma turnering och i ställningen nedan har Erik Näckholm som svart minst sagt farliga bönder när han mötte Arvid Fridman.  I ställningen nedan är svart vid draget. 

 

 


Här spelade svart 59. - Lg2 och ställningen är inte lika klart vunnen längre.  Det rätta hade varit att aktivera kungen med Kf4 för att kunna spela f5.  Partiet fortsatte med 60. Ke3 g3 ?  ( Ett misstag  och nu hade vit kunnat svara med 61. Txh3 !  och vit vinner. Dock såg inte vit denna möjlighet. )   61 a8 D Lxa8 62. Txa8  h2  och svart  vann några drag senare när följande ställning spelades upp på brädet. 

  

 

Erik skrev till mig efter partiet med en enda kommentar.  Vilka bönder!  Kan man göra annat än hålla med.. 

Avslutningsvis en rolig ställning från min klubbkamrat  Göran Andersson som vann som svart i Kungsgambit mot Rune Hvalsöe.  Göran fick tidigt fördel som svart och vann  i endast i 21 drag.  Slutställningen blev ganska rolig. 


 

21. Txe1 +  uppgivet.  Lustigt att se att båda tornen står i slag för varsin löpare.  Dock har ju svart ett viktigt triumf med tanke på det extra tornet på a8..  


Helg igen och jag har inget bestämt. Jag vill gärna spela schack nu när jag känner mig pigg och utvilad.   Gick och lade mig redan halv tio igår på fredagskvällen för jag var så trött. Samtidigt vill jag inte enbart spela för jag vill även gå igenom mina kurser.  Beundrar de som kan lära sig på enbart spel men jag kan inte det. Jag behöver lära mig vissa grundprinciper som jag inte kan.   

Fortsätter med Johan Hellstens kurs om försvar och har även börjat en kurs med klassiska partier.  Nu senaste såg jag ett parti med Karpov som var fantastiskt vackert. Ett av hans berömda partier där han gör draget La7 i ett läge för att täppa till a-linjen.  Sedan när han manövrerat färdigt öppnar han upp a-linjen för att vinna.  Otroligt fint och genomtänkt!