Igår skrev jag att jag varit i Tjeckien och jag skrev Piotrków Ttrybunalski men började fundera på det innan jag somnade igår. Låter det inte som Polen.. ?    

 Mycket riktigt och det var när jag spelade en turnering i Polen för väldigt längesedan. Däremot har jag spelat i Tjeckien men kan inte komma på vad orten hette där vi var. Otroligt märklig känsla att inte veta var man har varit.  Det var ett väldigt långt och krångligt namn minns jag.  Jag åkte med Eva Jiretorn och vi åkte först till Prag. Jag minns när jag skulle köpa biljett i bussstationen i Prag så gapskrattade hon som satt i luckan när jag sade namnet.  Fel uttal med andra ord och ingen finkänslighet här inte, att man försökte.. Som tur var hade jag det uppskrivet så vi kom iväg med rätt buss till turneringen. 

Vi får se och ibland kan namn på saker dyka upp när man slutat tänka på det.   

Nu  när jag har börjat se på Czech Open har jag fortsatt följa och det är många spännande partier.  Dessutom  är det bra att det sänds på Chess 24. Jag är inte förtjust i vare sig chess.com eller Follow chess då det inte alls ger samma överblick.  

Igår var det dubbelrond och alltid tufft när det är det i turneringar.  Isac Storme fick ett långt parti på förmiddagen  i 95 drag och höll remi med två bönder under i tornslutspel.   Det var f och h bönder som oftast är teoretisk remi.   Det långa partiet verkade ha gjort honom gott då han vann i 27 drag i ronden efter mot  Matous HLavina.  Isac hade svart och det blev en ovanlig variant i skotskt.  

 

Här har vit spelat 7 c4 och svart svarade 7 - Lb4. .  Fortsättningen blev 8 Ld2 Lxd2 9. Sxd2 Sb6 10. Ld3 d6 11. cxd6  Dxd6

 

Här spelade vit 12. Sf3 men jag hade föredragit 12 Dc2 och efter 12 - De7 13. Kf1 med lite mer laddat spel för vit än vad det blev i partiet.  

Vit fortsatte med lång rockad och spelade inte så aktivt som krävdes och trots att dambyte skedde fick Isac upp ett starkt och förkrossande kungsangrepp. 

Här kommer det snygga slutdraget efter att vit precis har spelat 27. Sb3

 

27 - Txc4 ! Upppgivet. 


Hampus Sörensson fick möta starkt motstånd i form av en högrankad IM från Tyskland, Cristopher Noe med 2519 i elo.  

Det blev ett intressant parti och här en viktig nyckelställning. Hampus har svart här och har spelat 23- Lf4.

 

Det är en balanserad ställning  och vit tog rätt beslut att offra kvalité i ställningen.  Det är ingen vinst men ställningen för en annan karaktär och det gäller att plötsligt tänka på ett annat sätt.   Beslutet gynnades också av ett försprång på tiden.  Fortsättningen blev därför   24. Sxd5 Lxc1 25. Sxf6 gxf6  26. Txc1


 

Slagväxlingen är över och - som så ofta sker i schack -vi har fått en helt ny ställning.  Svart valde 26. -Se5 men  26 - Df4 är ett mer aktivt drag. 

Fortsättningen blev 27. Df5 Dd6 28. Le4 Td7 29. Tc3 De6 30. Dh5

 Här finns ett makalöst drag för svart som känns som  typiskt ett drag som bara en dator kan hitta. 

30- - Sg4 ! Ett krokigt och oväntat drag som ställer till det i vits ställning.  Hampus såg inte det av naturliga skäl kan man säga och jag undrar om vitspelaren själv reflekterade över det.  Det är så otroligt oväntat. 

Det är inte vinst men efter slag på g4 och e4 blir det bekvämt spel för svart och tornen framträder i all sin kraft. 

Nu följde istället 30 - Sg6 och efter det starka 31. Te3 fick vit vinstspel och vann så småningom partiet.  

Ett intressant och lärorikt parti ! 

Idag spelas rond 8 och tre av de svenska spelarna har 4 1/2 poäng nämligen Milton Pantzar, Isac Storme och Hampus Sörensen.   Max Wahlund har 4, Leo Crevatin  3 1/2 samt Erik Alquist 2. 


Igår regnade det hela dagen men idag var det bättre väder. Jag och min man var uppe tidigt och tog en riktigt lång promenad.  Jobbigt men kändes bra.  Vi går samma sträcka varje gång och efter halva vägen är det en liten sten jag alltid sätter mig på och vilar innan vi vänder om.. Längtar alltid till den lilla stenen och vad lustigt att något så litet kan betyda så mycket.   

Igår när det regnade passade det bra att göra en äppelpaj. Jag har ett väldigt bra recept utan socker och den blir hur god som helst. Man behöver ju inget socker när äpplena är så söta.   Bifogar en bild på skapelsen.  Medan jag bakade - sann schackspelare som jag är- löste jag lite schackproblem då och då.