Ovanstående rubrik är ett ämne som är mer på tapeten än någonsin just nu med tanke på serien The queen´s gambit.  Många intervjuer har getts och i varje intervju dyker samma fråga upp.  

" Varför är det så få kvinnor som spelar schack? "  

Jag förstår frågan då jag fått den många gånger både  som privatperson och under  intervjuer.  Som många andra har jag inget riktigt svar men väl många egna reflektioner.  

Det är en mansdominerad värld och tyvärr har många tjejer och kvinnor fått tråkiga kommentarer av män. Det kan vara lättare att klara det om det går bra i turneringar men säg att det inte går så bra i någon turnering och man möts av tråkningar för att man är kvinna.  Då är det säkert lätt att man inte fortsätter.   

Det är många schackspelande kvinnor som har vittnat om att det sätt de manliga spelarna förlorar mot Beth i serien inte stämmer utan är starkt glorifierat.  Säkert författarens egen dröm hur det skulle kunna vara då hela boken är som en hyllning till en kvinna som är intelligent och djärv. 

Även innan serien har mycket skrivits om mäns sätt att vara mot kvinnor som spelar schack.  Jag tänker bland annat på Angelinas Fransson sista inlägg som krönikör för Tidskrift för Schack för några år sedan.  Det var starkt och utelämnande, samt tråkiga erfarenheter hon berättade om.  

Vad kan man då egentligen göra?   Jag tror personligen att vi måste skapa en mycket mer välkomnande miljö i schacksammanhang.   Där vill jag också gå till Tidskrift för schack och nämna Cajsa Lindbergs krönika om hur man tar hand om nya medlemmar i klubbar. En välkomnande miljö gäller ju både för  män och kvinnor men en kvinna är mer utsatt eftersom man oftast är i minoritet. 

Öppet hus är bra som Cajsa skriver. Naturligtvis svårt nu under pågående pandemi men det går ju att anordna möten via Zoom.  Det borde finnas en typ av mentor i en klubb som tar hand om de nya kvinnliga spelarna.   Både för schackliga frågor samt mer praktiska hur en turnering går till. 

Det var också något vi såg i serien hur Beth kom till sin första turnering och ingen förklarade något för henne utan hon fick fråga själv.   Det tror jag tyvärr kan vara en vanlig sak även i verkligheten.   

Schack är ett ensamt spel många gånger och det gäller både för män och kvinnor.   Vi har ju alla ansvar att se till att skapa en trivsam miljö.  

Jag kan ta ett exempel från en egen turnering jag spelade för några år sedan i en annan stad.  Jag visste inte hur man skulle ta sig från flygplatsen till spellokalen men arrangörerna berättade för mig att en spelare skulle åka från Stockholm och tog jag kontakt med honom kunde vi dela en taxi när vi kom fram.   Jag gjorde så och vi tog en taxi tillsammans.  Det visade sig dock att han stannade mitt inne i staden för han hade ett annat ärende och sade bara kort till mig att jag fick hoppa av och ta en annan taxi.  Det var mitt i smällkalla vintern och jag blev mycket förvånad.  Det tog en stund men sedan ställde jag den självklara frågan att varför jag inte kunde åka vidare i samma taxi till spellokalen..   Det kunde jag naturligtvis göra. 

Jag frågade samma person om hjälp för att ta mig till flygplatsen efter turneringen men fick bara ett avvisande svar men jag fick fin hjälp av några andra spelare och vi åt även en gemensam middag efter turneringen.  Det var trevligt gjort och vad det uppskattas.  Som enda kvinnliga spelare är det lätt att känna sig ensam under turneringar .

Jag skriver inte det här för att anklaga.  Den personen som ville jag skulle hoppa av taxin var nog bara tanklös och menade inget illa egentligen. Jag skriver det för att visa vad viktigt det är att vi tar hand om varandra och hjälper till när man är på nya platser och spelar schack.  Det gäller ju alla schackspelare naturligtvis.  

En annan sak jag tror är viktig är träningsgrupper.   Vi har ju en mycket uppskattad träningsgrupp nu här i Stockholm.  Träning och kunskap ger självförtroende och schack blir ännu roligare!  

Jag tycker därför det är så otroligt bra med det initiativ som bland annat Linköpings Schackklubb har tagit med schackkurser. Tydligen har många kvinnor anmält sig glädjande nog! Det har också skrivits mycket om detta i media och kommer att pratas om det på i morgon söndag  i TV 4 Nyhetsmorgon.  Verkligen roligt!  

Jag tror också mycket på att skapa bra och trevliga miljöer för kvinnor.  Har ju tidigare varit inne på det när gäller fika under allsvenskan och mycket kan göras där med enkla medel.  Ibland tror jag att vi schackspelare tycker schack är så roligt att vi finner oss i mycket vi inte ska behöva.  Det gäller ju praktiska saker som bland annat pauser, bra stolar  och rena toaletter.   Ska inte behöva vara någon omöjlig sak.  

Finns mycket att tänka på som sagt.  Som man brukar säga på ett arbete.  Vi är varandras arbetsmiljö och detsamma gäller schack.  Vi har alla ett ansvar.     

Vi har gjort en liten utflykt till Sigtuna min man och jag och det har varit välgörande att byta miljö.  Vi har bott på ett lugnt och fint hotell och gett bra energier.  Känns som vi har varit borta väldigt länge fast det bara är en natt.  

Det var julmarknad i Sigtuna och på hotellet hade de detta fina pepparkakshus.  

 


 Tyckte även om dessa stolar.   

 


Nu känns det bra att ha en ledig dag imorgon och välbehövlig då en intensiv schackvecka väntar. Som vanligt får man väl helt enkel säga men jag klagar inte..Schack är roligt!