Första arbetsveckan klar efter min långa semester och känns bara bra.  Man kommer fort in i rutinerna igen.   Ett extra plus atta det har varit så fint väder och en dag var det 22 grader och strålande sol så det gick att sitta på balkongen.    

I onsdags spelade jag i Snabbschackligan och det var ett tag sedan nu.   Kände mig lite ringrostig och blev en del bortsättningar men det är sådant som händer.  Det var roligt att vara med. 

i första ronden vann jag enkelt en bonde i öppningen mot Lefi Jakobsson men krånglade till det.  I ett tornslutspel som var remi gick jag fel med kungen. Motfståndaren fick vinna snyggt med matt som avslutning.   

Andra partiet blev inte heller någon större succé.   Jag hade svart mot Bengt Kvisth och spelade en ny öppning.   Trodde jag stod sämre än vad jag gjorde men min ställning var inte så dålg inär jag kollade efteråt.  Som vanligt förbrukade jag för mycket tid och missade att jag kunde vinna kvalité med bättre spel.  När jag inte tog den chansen kom jag aldrig in mer i partet.  Bengt spelade snyggt och säkert och jag förlorade.  

Det tredje partiet var intressant och jag hade vit mot Johan Weidenstål. Där missade jag dock att hans torn stod i slag och såg det först när det var försent.  Istället blev det bonde under i tornslutspel men klar remiställning och i ömsesidig tidsnöd tog vi remi.   

Det fjärde och sista partiet där jag hade vit mot Anders Åström är jag nöjd med den ställningen jag fick upp.  En kanonspringare på på d5 och motståndaren med  dålig löpare samt en ställning där han inte kunde göra så mycket.  Se ställningen nedan.  

 

Här står jag naturligtvis väldigt bra men faktum är att jag kan vara dålig på att vinna sådana här ställningar.   Forcerar gärna istället för att bygga upp ställningen ännu mer.   I partiet fortsatte jag med 24.  Se7 men det är fel plan.  Springaren ska stå kvar och det är bättre att spela 24. a4 och pressa på med bönderna.  Nu vann jag partiet på mattangrepp för jag stod så bra men viktigt att tänka på att byta bort rätt pjäser. Springaren ska få ha kvar sin fina position.   

Apropå kraftfulla springare hittade jag ett annat sådant exempel från samma tävling.   Här är det Jan-Olov Lind som har en fantastisk springare i partiet mot Jörgen Karlsson.  Total dominans kan man säga!

 

63,  Kf7 !  uppgivet. 


I torsdags var det dags för vår damträning med Juan Bellon. Vi blev ordentligt grillade under drygt två timmar.  Tufft men lärorikt.   Ganska svåra ställning och det är bara bra.  Studien nedan gjorde intryck på mig. 

Svart  kan  hålla lremi med ett kungsdrag men vilket.  Är det Ka6, Kb6 eller Kc6..  Bara ett av dessa drag håller remi och gäller att förstå varför.   För den som vill klura på detta publicerar jag lösningen i nästa blogginlägg. 

 


Jag är väldigt glad att vi har möjlighet att ha denna damträning.  Nu har vi haft det på Zoom sedan pandemin startade och det har fungerar bra.   Självklart är det dock roligt att träffa varandra och vi kommer att ha nästa träning på Schacksalongerna i slutet på september.   


Det är verklgen mycket som händer nu inom schack och så många turneringar runt om i världen.   Samt vilket uppsving schack har fått och att så många människor börjar upptäcka tjusningen.   Den senaste stora händelsen vi fick veta igår är ju att schack kommer att sändas 14 november som underhållning på tv.  Helt fantastiskt!  Sverige-ettan Nils Grandelius kommer att spela schack mot svenska folket.  Vilken rolig idé.  Det var en trevlig intervju med Nils på Sveriges Schackförbunds hemsida som går att läsa här 

Nils förklarade att han höll sig som favorit i matchen och det får man  u ändå hålla med om. Roligt blir det  och spännande hur partiet kommer att bli. 

Jag har saknat mina serier på Netflix under semestern.  Nu när jag kom tillbaka var det dags för något jag väntat på länge.  Fortsättningen på La Casa de Papel.   Slutade så dramatiskt förra gången och vad jag har väntat på fortsättningen.   Var lika spännande som jag trodde !   Jag har sett fem delar och de sista fem kommer i början på december och sedan tar serien slut.   Jag pratade om serien i Spanien med våra vänner från Madrid som också är helt fascinerade av serien.  Den har blivit otroligt populär i Spanien.  

Nu helg och som vanligt schackträning och en del praktiska bestyr.    När vi var i Spanien tog vi en tur til lIkea och jag blev inspirerarad att handla en del saker till hemmet så vi kommer att åka dit idag eller imorgon.  Så lustigt att Ikea ser likadant ut i andra länder.  Jag trodde nästan att det var ikea Barkaby när vi var på Ikea i Spanien.  Förvirrande och också roligt med de svenska namnen som dyker upp.  

Som utlovat kommer lösningen till problemet jag publicerade senast. 

1. Tb3  ( Givet drag naturligtvis ) 1.  - Lxb4 2. Sb7 ( dubbelhot)  2. -Tc8  3. Txb4 Txc6 4. Sc5!  

Tycker Sc5 är så snygtt och trixigt drag och säkert lätt att missa i ett riktigt parti.  Bra räkneövning.