Första arbetsveckan efter semestern startade med en rivstart.  Egentligen bör man alltid ha en ledig dag hemma när man varit utomlands så vi borde ha åkt hem en dag tidigare.   Dock gick det inte med tanke på allt vi hade att ordna med så det var bara att göra det bästa av situationen.  

Har fortfarande inte riktigt landat i att vi inte längre är i Spanien utan hemma igen.  Saknar Spanien och vår vackra utsikt vid havet.  Samtidigt njuter jag av känslan av en vanlig vacker höstdag.  

Jag anordnade min snabbschacksturnering på Lichess i onsdags och det var längesedan.   Kändes som jag gjorde en miss med tiden då jag hade 15 +10 och partierna blev alldeles för långa.    Det innebar också lång väntetid så det blev inte riktigt bra.  Nästa gång ska jag ha 10 +3  istället.   Kändes ändå som man tyckte det var roligt att spela och att turneringen uppskattades.  

Turneringen vanns av Jacob Harlin från Luleå SS. 

Själv spelade jag enbart två partier.  I det första helt utspelad av min klubbkamrat Håkan Östling med min kung på vift och slutade med matt mitt på brädet.   Efter det en svängig kungsgambit som svart mot Albin Svanberg. I nedan ställning är det jämnt enligt datorn men jag hade lite tid och i praktiskt spel är det lätt att råka illa ut  med tanke på vits fribonde.  Emellertid fick jag in en sekvens som forcerade remi. 

 Vit: Albin Svanberg 

Svart: Susanna Berg Laachiri

Här spelade jag 39.  - Td2 i hopp om att få in denna forcerade variant.  Partiet fortsatte 40. a7 Sxh2 + med forcerad remi och dragupprepning.    En bra ställning att lägga på minnet då den dyker upp då och då och inte helt ovanlig.  

Att det ska bli remi med tre bönder mer förväntar man sig inte, men en ställning kan förändras snabbt. 


 Svart: Andreas Nordman 

Vit: Niklas Kangru - Bernehag 

Här är 38. Df2 det bästa draget för vit och vit står på vinst med sina merbönder.  Istället fortsatte partiet med 38.  Kh3  - g5 !  Scenförändring som sagt och vit har plötsligt hamnat i ett mattnätt som det inte går att tråckla sig ur.   Vit fann för gott att ta ut remischacker med delad poäng som resultat.  

Det är  mycket som är roligt med schack.  Förutom att spela tycker det är väldigt roligt att lösa problem.  Vi fick sommarproblem att brottas med i vår damträningsgrupp.  Jag löste de flesta men den här nedan hade jag svårt att lösa men till sist lyckades jag.  

Hur vinner vit?  Lösningen kommer längst ned i inlägget. 

 


Jag har nu sett klart ännu en koreansk serie.  Den var på sexton avsnitt och heter Green mothers´club. En fantastisk bra serie jag verkligen kan rekommendera.  Faktiskt en av de bästa serier jag sett.  Så tänkvärd och gripande.   Handlar mycket om hur föräldrar pressar sina barn att prestera.  Ett av barnen visar sig vara så begåvat att han vinner massa tävlingar och får vara med i tv och blir riktigt känd.  Föräldrarna tror att han mår bra men en dag tar det stopp och han slutar helt enkelt prata.   Efter ett möte hos barnpsykologen visar denna för modern en mening som pojken skrivit.   " Mammas önskan.  "   Ganska starkt och smärtsamt när modern inser hur mycket hon pressat utan att inse det.    

Kan inte låta bli att tänka på hur många barn, och även vuxna barn, som lever och vill uppfylla sina föräldrars önskningar.   Varför ska det vara så svårt att få göra det man själv vill ?   

Återigen går jag tillbaka till Dale Carnegie och vad mycket kloka saker det finns i hans böcker.   Några viktiga ord är nedan. 

"You can sing only what you are. You can paint only what you are. You must be what your experiences, your environment, and your heredity have made you. For better or for worse, you must play your own little instrument in the orchestra of life"

Det är så vacker liknelse med med livets orkester och den tilltalar mig.  Vi har alla en viktig roll att fylla men på olika sätt.   Det är precis samma sak som att vara ett lag när man spelar schack. Lätt att all fokus läggs på bästa poängplockare men alla är med och kämpar i laget och ingen ska glömmas bort. 

Något jag tänkt på en hel del på sista tiden är detta med saker som gör en glad.   Hur många av oss har ett svar klart om vi får den frågan vad som gör oss glada och vad vi tycker är roligt.  

Problemlösning i schack är faktiskt något jag tycker är väldigt roligt. Sommarproblemet som jag nämnde tidigare fick jag kämpa länge med..   Först tyckte jag det var ganska enkelt och såg att man får dam samtidigt och då finns det säkert någon matt men det finns inte utan kungen kommer undan i alla varianter.   Jag grubblade på problemet innan jag skulle somna och kom fram till att något måste finnas under kapplöpningen för att få dam.   Det fanns det också och plötsligt såg jag det på morgonen och allt bara stämde.   Just den känslan när alla varianter bara stämmer är så otrolig ! 

Här kommer den vackra lösningen !  
1. Ld5 ( forcerat om man vill vinna)  1.  - Lb3 2. Lxb3 axb3 3.  Sf2 !det snygga nyckeldraget 3.  Kd2 4.Sd3 ännu ett snyggt drag som utnyttjar schacken med damvinst via f5 efter kapplöpningen.

I helgen blir det schack då det är dags för Dam-SM i blixt och snabbschack.  Ska bli roligt.  Sist det anordnade - om vi bortser från online-  var det 2015 i Spånga gymnasium i den del som kallades djurhuset.  Ganska exotiskt och annorlunda och jag minns hur vi fick gå förbi alla djuren som - vilket  var tur  måste man säga  - var inlåsta i burar.  Den farligaste var en sköldpadda men den såg ganska fredlig ut minns jag också.  Helt nöjd med att sitta i buren och äta sin mat.   I den tävlingen vann stormästaren Pia Cramling sin tredje titel på rad.  Ingen kan ju säga annat än att hon är storfavorit imorgon´, och så trevligt att hon förgyller tävlingen med sin närvaro.