Vad imponerar mest i schack kan man fråga sig.  Är det offerfyrverkerier eller är det de stilla tysta dragen som visar på stor förståelse och insikt. Man kan självklart imponeras av båda sätten.  För min egen del är jag fascinerad av denna djupa förståelse som visar sig i de tysta stilla dragen. 

Norway Chess pågår just nu och där visade vår värlsmästare  Magnus Carlsen just på ett sådant exempel.  Daniel King gick igenom partiet på sin kanal  och går att titta på här . Passande nog har klippet titeln Perfect Chess .

Det handlar om tredje rondens parti där Magnus Carlsen har vit mot Teimour Radjabov.  Teimour kom väldigt aktivt som svart och så intressant att se hur Magnus hela tiden har kontroll och förstärker sin ställning sakta men säkert.  Det kom frågan från Daniel King i klippet vilket drag som är bäst i ställningen.  Jag funderade men hittade inte det drag som Magnus gjorde.  Undrar hur många som skulle göra det i ställningen nedan och vit är vid draget. 

 

Magnus spelade här ett  mycket bra drag i ställningen och något jag själv aldrig skulle ha tänkt på.   Nämligen 22 Kf1!  Idén är att gardera e-bonden så tornet frigörs. Lätt att se när man vet om det men så annorlunda och kreativt att använda sig av kungen redan i mittspelet.   Då gäller det att veta vad man gör!   

Partiet fortsatte och Magnus fortsatte att sakta men säkert förstärka sin ställning.   I nedan ställning lade svart ut en giftig fälla och vit är vid draget. 

 


Här är det naturligtvis frestande att spela 27, Ta7 men faktiskt ett drag som förlorar.  Då finns det snygga och trixiga svarsdraget  27. - Sd2+ !  

Magnus lät sig inte förivras utan fortsatte med att bygga upp och förstärka sin ställning med 27. Ta4.  Tog så småningon över a-linjen och fick fart på sin fribonde på b-linjen. 

Här kommer slutställningen.


 

36. Da6 var vits senaste drag och svart fann för gott att ge upp partiet.  Lite tidigt kan tyckas men ställningen är helt hopplös.  Förståligt  att Teimour valde att spara sin energi istället för att långsamt malas ned.  Fribonden är för stark och finns inget motspel.   

Som Daniel King mycket påpekade är det inget spektakulärt parti.  Det är vinst med små medel och stor förståelse.  Icke desto mindre en vacker sida av schacket som inte ska glömmas bort. 

Turneringen går nu på sin sjätte rond.  I gårdagens rond var det ett spännande möte mellan Magnus Carlsen och Vishy Anand.  Ett parti där det länge såg ut som Vishy skulle vinna men Magnus slingrade sig ur greppet och räddade partiet  och - som han så många gånger gör - trollade fram ett slutspel som var remi. 

Efter det blev det enligt turneringsreglerna ett avgörande genom ett armaggedonparti. Kan bara tänka mig hur det känns för spelarna.  Man räddar ett parti från förlust till remi men man får inte slappna av utan måste spela mer.  På samma sätt som spelaren som missar vinsten måste nästan direkt sätta sig framför brädet igen.  Hur klarar man detta mentalt och krävs mycket. 

Vishy berättade i efterintervjun att att han var fruktansvärt besviken på sig själv att han inte kunnat  vinna partiet.  Det gjorde att han inte förberedde sig för det avgörande partiet.  Istället - som han själv beskrev det - satt han bara och stirrade som en zoombie rakt framför sig.  

Kanske var det i själva verket något bra kan man inte låta bli att reflektera över. Varför trötta ut sig med massa varianter inför ett viktigt parti och säkert bättre att rensa hjärnan.   Vishy vann också det avgörande partiet.  Det blev en mycket komplicerad ställning där Vishy hela tiden spelade snabbt. Behöll sitt tidsförsprång vilket gjorde att Magnus inte fick den tid han behövde och förlorade partiet.  

 Nu leder Vishy Anand ensam och det blir spänannde att följa vad som kommer att hända.   Det har skrivits mycket om Vishy på sociala medier i och med att han är 52 år och leder och har spelat så bra.  Jag tycker å andra sidan inte att 52 år gör att man inte kan hävda sig.  I dagens samhälle är det helt andra möjigheter att ta hand som sig själv och det som brister i ungdomlig snabbhet kan säkert vägas upp i den mentala styrkan.  Såg också Vishy i efterintervjun och vilken energi och ungdomlighet han utstrålade.   Blir mycket spännande att följa som sagt.  I och med detta system med armageddon partier efter remier blir det ju extra underhållning för oss som är åskådare. 

Jag fick en trevlig finess i ett av mina träningspartier online häromdagen i nedan ställning. 

 

Jag har svart här och är vid draget.  Vit har precis 41.  De8  En laddad ställning och allt handlar om vem som sätter hinner först i angreppet.    Fortsättningen blev 41.  - g5+ 42.  Kg4 h5+ !  ( Forcerad vinst med matt eller damförlust.)   43. Dxh5 De2 + 44.  Uppgivet. 

 

Jag har börjat spela en hel del på chess.com på sista tiden.   Tar en hel del tid att lära sig en ny site när man är van vid en annan men helt klart värt att investera tid.  Speciellt tycker jag om analysverktygen.   Dessutom vill jag gärna spela med i Svenska ligan framöver.  Verkligen kul med denna turnering.   


Imorse fick jag en inbjudan att gå med i Orust Sk på Lichess och spela med i en turnering.  Nu börjada den redan kl. 9.00 på morgon och jag hade bokat tvättstugan så jag kunde inte.  Är gärna med någon annan gång, och för mig som själv brukar ordna turneringar kändes det extra roligt att få en inbjudan. 

Nationaldag idag och det har varit en lugn dag hemma idag och min har jobbat.  Ska fira dagen med att gå ut och köpa en vacker blomma har jag tänkt. 

Fått mycket praktiskt gjort i hemmet denna helg och det känns bra.  Har bland annat städat och rensat min garderob.  Ett evighetsprojekt känns det som är ständingt pågående.  Min man har ständigt samma kommentar när jag säger att jag ska göra det.   "  Nu igen!  "  

Skönt att få ordning och jag har även gjort fint på balkongen så går det att sitta där och dricka kaffe om det blir fint väder. Varit fint idag men lite blåsigt.  

Imorgon är det dags att åka in till kontoret och konstig känsla då jag inte varit där på fyra veckor eftersom det varit arbete med ventilationen.   På onsdag slutar jag tidigt och då ska jag iväg och möta min syster som kommer hit från USA.  Vi har inte setts på tio år och det är hisnande att tänka sig att det är så lång tid.   Ska bli underbart roligt att få träffas igen.