Måndag och tillbakablick på helgen som varit avkopplande och bra.   Extra lyckat att jag och min man fick en fin promenad i soligt väder i söndags morse.   Helt fantastiskt att se hur grönt allt är  just nu.   Jag tänker varje år att jag ska vara med när trädens gröna blad slår ut men jag hinner aldrig.  Plötsligt har det bara hänt..   

Jag kör ju fortfarande min periodiska fasta och undrade lite om jag skulle orka att gå  en lång promenad på fastande mage men inga som helst problem och bra att veta.   Lunchen smakade dessutom extra gott sedan.    

I lördags var det premiär för min turneringar på lördagar och vi var 20 personer.   Undrade lite hur man skulle ställa sig till att spela en turnering på eftermiddagen men det kändes som det var uppskattat.  Själv tycker jag det är skönt att spela när jag inte är trött efter en arbetsdag. 


Även om jag inte var lika trött som jag brukar vara på kvällarna gjorde jag ändå en del missar.   En del märkliga, som när jag tänkte länge i sista partiet i öppningen, bara för att ställa en pjäs i slag när jag äntligen gjorde draget.  Obegripligt men sådant kan hända.    

Jag vann tre partier och förlorade tre och alla mina partier var lärorika.    Känns inspirerande och det blir en ny turnering även kommande lördag och inbjudan ligger ute.   

Vinnare av turneringen blev Per Harila,  två kom Per Berggren samt trea  Anders Sjölander.  

Per och Anders hade ett spännande kampparti som svängde mycket.   

I ställningen nedan är svart vid draget. 

 Svart : Per Harila 

Vit : Anders Sjölander 

Visst är det frestande att lockas att spela 27.  - Txe3 i denna ställning.  Det var precis vad svart gjorde och nu står vit på vinst.   Det trixiga 28.  Dxd5 finns ju  och vit vinner pjäs efter 28 - Dxd5  29.  Se7 + och tar tillbaka damen med springargaffel.   Vit fortsatte emellertid med 28,  Dxb5 och nu får svart istället vinstspel.  Partiet fortsatte med 28. - Sc3 29.  Dc5 Dd2 30. Se7+ Kg7 31. Dd6 Se2+ 32. Kf2

Nu är det matt i några drag. 


  Svart Per Harila 


Vit Anders Sjölander

32. - Sd4+ 33. Kg1 Sf3+ 34. Kf1 De2#


Jag spelar fortfarande lite för många partier egentligen på Lichess men det är två kurser jag  håller fast vid och som ger mig mycket.  Det är Johan Hellstens kurs om försvar samt kursen av Avetik Grigoryan om klassiska partier.  Det är som Avetik själv säger om kursen i inledningen ,att hur ska man lära sig hitta om man inte har en karta och får vägledning.    Det går inte att lära sig schack genom att bara spela, och det finns fantastiskt mycket att hämta av dessa klassiska partier.   Ibland förstår jag inget alls av en ställning men å andra sidan lär jag mig desto mer.   

Jag börjar gärna dagen med att se på ett av dessa klassiska partier på morgonen innan arbetsdagen. Igår såg jag på ett otroligt fint parti av Anatolij Karpo  där han - som det såg ut - med små medel - manövrerade  sig fram till ett vunnet slutspel. 

Här var det dags för oss åskådare av genomgången att stanna videon och fundera vad som är bästa draget för Karpov som vit och vid draget.  Svart har precis spelat 31.  - a6 

 


32.  Sxb5 !  cxb5 33,  Lxb5! ( Så fascinerande att vit kan offra två pjäser i denna ställning och vinna på sin starka fribonde på a-linjen.   Alla svarts pjäser står som enda stor klump.   Springaren på f4 kan försöka ila iväg och stoppa bonden men då agerar vits enda kvarvarande pjäs desto kraftfullare som bondens livvakt genom att ställa sig på b6 och hindra springaren att komma till c7.   Det går inte att ta tillbaka med abonden för svart och svart fick finna sig att se denna bonde gå förlorad.) 

33. - Sg5 34, Lxa6 Sge6 35. Lc4 Kd8 36. a6 Kc8 37. b5 Lf8 38. b6 Lc5

 

Måste säga att just den sekvens och slutfinish som följer tycker jag är väldigt snygg. .  Inte helt säker att jag skulle ha hittat det under ett parti, och vid en ytlig anblick kan man tro att svart ska rädda sig.  Att så inte är fallet visade Karpov på ett sätt som tar bort alla tveksamheter.  39. Lx5 Sxd5 40.  exd5 Lxe3  41.  b7+ !  ( Viktigt mellandrag)  41. - Kc7 42. dxe6 Lc5 43. exf7 uppgivet

Slutställningen ser vi nedan. 

 


Svart är helt hjälplös  och vits bönder för starka.  Vits kung har hittills varit helt passiv men kan nu lugnt promenera in i ställning.   Så vackert !  

Det var en slump att jag tittade på just detta parti idag då jag tar alla partier i den ordning de ligger i på kursen.   Extra trevligt att det var Karpos födelsedag igår på söndagen.   Han fyllde sjuttio år och var firad världen över.   Det är han verkligen värd!