Igår  såg jag på matchen mellan Magnus Carlsen och Ding och den blev inte så spännande utan ganska händelselös. Magnus vann matchen enkelt och bekvämt.  Börjar tro att Ding plågas av att uppkopplingen kan försvinna när som helst och det var också ett skede i en av ronderna då det hände.  Det var dock i början av partiet, uppkopplingen kom snart tillbaka men ändå..  

Det roliga i sammanhanget är ju att när någon tappar uppkopplingen så fryser bilden från kameran och man blir alldeles orörlig.  Nu har Ding ett sådant kroppsspråk av sig själv, och han rör sig knappt där han sitter och tänker, till skillnad mot många andra spelare.   Ibland trodde t.om kommentatorerna att han hade förlorat internet eftersom han satt så stilla.   

Det var för övrigt en rond med många bortsättningar och missar.  Det gör att jag har börjat fundera om schack online skapar fler bortsättningar när man inte har ett riktigt bräde.  Kan det vara så?  Jag har faktiskt svårt att tänka mig att Magnus Carlsen skulle ha gjort den missen han gjorde igår i en vanlig turnering framför ett vanligt bräde. Matten var så uppenbar och det första man ser i ställningen.   Ingen kritik utan bara en fundering . 

Vladimir Krammik  mötte Boris Gelfand igår och vann matchen. Kunde dock ha slutat på ett annat sätt om Gelfand som länge stått på vinst sett upp i nedan ställning som vit. 

 


Här är 47.  Tg2 ett drag som räcker bra för att vinna partiet.  Istället följde 47. 47. Kc5 ?  Nu är det fara på färde och hänger en springargaffel i luften.  48. - Sa5!  Svart hotar både tornet på b7 och gaffel på b3. Det är dessutom ett helt torn för försöker vit  med 49. Td7  för att endast förlora kvalité finns det trixiga mellandraget 48 - a3! 49 axb3 . Sb3 och hela tornet på d2 går förlorat.  Nu spelade vit Ta7 och gav upp två drag senare efter springargaffeln på b3 och förlust av tornet.   

En intressant ställning med tanke på hur viktigt det är att inte stå i " gaffelns område " när det gäller springarna.  Speciellt i tidsnöd och här blev det lite väl många gafflar.  

I förrgår fick vi se Magnus Carlsen begrava sitt huvud i händerna efter förlusten mot Ivanchuk.  igår var det Ivanchuks tur att göra samma sak efter förlusten mot Peter Swidler efter ett misstag i en ställning han borde ha vunnit. Man inser verkligen vilken mental styrka som krävs för att spela schack!  

Själv hade jag en tung dag igår när det gällde mina partier på Lichess som inte gick vägen alls.   Jag spelade fantasilöst.  Sista partiet för kvällen var jag väldigt nöjd med  då jag spelat rätlinjigt och konsekvent hela partiet.  Jag tänkte den farliga känslan att nu får jag avsluta dagen med en vinst.   Men inte.. Så här blev slutet. 

 


Jag har svart och vit har precis schackat på h2. . Istället för att göra 42.-  Kg6 och stå på vinst med mina två merbönder spelade jag 42. - Kg4 ??  Det följde direkt 43. Sf2 matt.  Ridå helt enkelt...

Problemet är ju bara att när föreställningen är slut händer det fortfarande saker bakom kulisserna och tankarna vandrar runt.   Även om det här bara är ett parti på Lichess som inte betyder något kände jag av när jag förlorade.  Då kan man sätta det i perspektiv till dessa som jag har skrivit om som begraver huvudet i händerna.  Schack är dock schack och känslan av att det är jobbigt att förlora är något som vi delar.  Sedan kan man självklart hantera det på olika sätt. 

Denna helg har det glädjande nog stått att läsa om många svenska framgångar och det har börjats att spela vanliga turneringar igen på olika platser i världen sakta men säkert.   Danmark har startat upp ordentligt.  Max Wahlund min bloggkollega var envis och hittade en turnering i Køge.  Han skriver själv om det under rubriken " Jakten att spela schack slutade i Danmark"  på Sveriges schackförbunds hemsida, schack.se.  

Ett mycket trevlig resebrev och inte nog med att Max både hann skriva resebrev och dela med sig av sina schackliga analyser.  Han vann dessutom turneringen!  En stark prestation och roligt att viljan att spela en turnering  och alla ansträngningar gav resultat! 

 Många andra fina resultat av svenskarna denna helg som tävlade och kan inte nämna alla men vill framhäva Linus Johansson som tog sin andra stormästarinteckning.  Inte dåligt efter alla dessa månader då det  inte funnits turneringar att få inteckningar i.  Mycket starkt !  

Ny vecka väntar och min sista vecka innan semestern. Ska bli skönt att få vara ledig och jag är ganska trött känner jag.