Tiden fortsätter att gå fort och känns som veckorna flyger iväg.  Få se hur min sista vecka innan semestern känns. Av erfarenhet vet jag att just den veckan brukar kännas lång. 

Förr i tiden brukade jag alltid tänka att det är fortfarande sommar så länge vi har sommarpratarna i radio varje dag, och jag kan fortfarande känna så.  Det är något tryggt med att höra den signaturmelodin och kanske något man förknippar med hängmatta, vila och avkoppling.   

Igår såg jag på avslutningen av snabbschacket och blxten i Zagreb och det blev till sist världsmästaren Magnus Carlsen som vann i imponerande stil.  På något sätt fick jag en känsla att han spelade mer avslappnat än vad han brukar göra.  Kommentatorerna menade att han extra press på sig att vinna denna turnering när meddelat sitt beslut att inte fortsätta spela om VM.  Det kändes dock inte som det.  Ska man vara lite amötörpsykolog kanske är det mer lekfulla schacket han har letat efter,  och pressen varit för stor.  Gäller nog för många schackspelare och inte lätt att få fram det lekfulla schacket alla gånger, och jag kan bara gå till mig själv.   

Det har varit en imponerande sändning från tävlingen och ett fantastiskt team med många resurser och därför kunnat göra ett sådant bra upplägg.  Det blir som en show helt enkelt.   I studion finns stormästarna Yasser Seirawan och Evgenij Miroshnishenko. Stormästaren Christian Chirila håller i datoranalyserna och på plats i Zagreb fanns stormästaren Alejandro Ramirez och kvinnliga stormästaren Anastasia Karlovich. Det är nog ganska unikt med ett sådant upplägg och sådan sändning!  

Yasser och Evgenij är ett samspelt par och det är roligt när de båda kommenterar.   Ibland låter det som de åker berg och dalbana när de ropar högt över oväntade vändningar i partiet.  Så lät det även i partiet mellan Magnus Carlsen och Shakhriyar. Där var Magnus riktigt illa ute.  Om Magnus klarar det här så är Magnus en trollkarl, menade Yasser.   

 Svart: Magnus Carlsen 

Vit: Skakhriyar  Mamedyarov

Ingen rolig ställning för Magnus som precis har spelat 44. - Dg8.  Vit fortsatte med 45. Dd7.  Det är  naturligtvis fortfarande vinst men Magnus var alert och lyckades få ut sin löpare tll c5 och placera den på f8 i perfekt försvarsposition och få sin dam aktiv.   Efter det slutade partiet remi genom remischackar.   Det rätta draget hade varit att hålla damen kvar på c-linjen.  Efter t.ex 45.  Dc3 blir det väldigt svårt för svart.  Löparen blir passiv och vits fribönder för starka.  Det är bara att hålla med Yasser.  Magnus visade att han verkligen kan trolla!  

Trolla gjorde också Magnus i partiet mot Ian Nepomniachtchi. I en till synes ganska obetydlig fördel som vit pressade Magnus föredömligt och avgjorde vackert i positionell stil.  Garry Kasparov var inbjuden gäst och kommenterade detta parti i sändningen.  Han var full av beundran över partiet och kändes som orden inte räckte till honom att uttrycka hur bra Magnus spelade.   Visserligen blixtparti men ett mycket instruktivt parti hur man omvandlar en fördel till vinst. 

Jorden Van Foreest hade gjort en bra förberedelse som vit mot Maxime Vachier- Lagrave och kom bra tidigt i öppningen.   I nedan ställning står vit på vinst. 

 

Jorden valde 14. Dh5 och står fortfarand på vinst. Svart spelade 14- g6 och efter 15.  Dh6 står vit fortfarande på vinst men svart lyckades sig tråckla ur svårighetern med lång rockad och vann så småningom partiet. 

Mer praktiskt hade det varit att spela 14. Df3 som Christian visade i sändningen. Då är svart tvingad att spela 14. - Tf8.  Kort rockad fungerar inte pga det snygga 15. Sxh7!  Efter 14. - Tf8 följer även då 15. Sxh7 Th8 16. Sg5 Tf8 och den snygga avslutningen  17. Sxe6! På 17. - fxe6 följer 18. Dh5+ med vinst. 

Igår spelade jag ett parti schack på chess.com och det var längesedan jag spelade.  Roligt att spela igen och jag har saknat mina partier och även mina turneringar jag brukar arrangera.  

När det gäller problemlösning på Chess 24 håller jag mig runt 1950.  Ska bli intressant att se om jag kan höja mig till 2000.  Roligt att lösa problemen och det är en utmaning att klara fallskären ibland och inte trilla i deras fällor.  Nu vet jag att ett drag som ser hur bra ut som helst inte alltid är det man tror, utan finns något bakom.  Bra att ha med sig även i praktiskt schack. 

Denna vecka har jag för ovanlighetens skull en aktiviet inbokad.  Ska träffa en kollega i Kista imorgon kväll och det blir bra att inte åka så långt när inte pendeltågen går, samt att det ska bli trevligt att träffas och få en pratstund.