Juldagen är här och skönt med några dagars ledigt även om julen är kort i år.   För mig är julen inte så viktig. Jag och min man har inte firat någon speciell jul, men det är skönt att få dessa lediga dagar.  Tända ett ljus, koppla av.  Samhället är lugnare när det är jul samtidigt som det också kan kännas att man är utestängd från mycket.  På julafton ska man helt enkelt inte vara ensam ,och man ska det trevligt vilket skapar en press på många.   Jag är glad att jag kan ha det som jag har det.  

Vi hoppade till och med över Kalle Anka på julafton.  Visst kan det vara en traditon, men jag har sett det så många gånger att jag kan den utantill.   Så annorlunda när man var barn.  Jag minns fortfarande känslan när Kalle Anka tog slut och jag kände nästan en klump i magen.  Ett helt år till nästa gång!   På den tiden gick det ju inte att se det på ett annat sätt än på teve, och det gjorde ju programment till något extra.  

Självklart är julen en fin högtid som manar till eftertanke och så ska det också vara.   Jag lyssnar varje jul till Carola när hon sjunger sången med den vackra texten som heter Himlen i min famn.  

En mycket lugn och avkopplande julafton och jag var inne på Lichess och spelade några schackpartiet.  Blev nästan förvånad att det var så många partier igång på siten men även på julafton spelas det schack.   

I tisdags hade jag min snabbschackturnering igen och den var rolig att spela samt att vi är en grupp som vill spela snabbschack.   Det blev lite tråkigt att servern på Lichess gick ned rejält ett tag pga av en annan turnering.  Långt många mer  deltagare än min egen turnering och många andra turneringar  med för den delen,  nämligen 17000  (!) spelare. Det gjorde att många partier fick ett konstigt resultat men efter ett tag fungerade allt igen. Tråkigt när sådant händer men det är som tur är väldigt sällan .  

Turneringen vanns av Erik Lerneryd på 11 poäng.  Här nedan en spännande ställning från ett av hans partier där det svängde mycket som det brukar göra i schack. 

 Vit : Sten Bernhardsson 

Svart: Erik Lerneryd

Vit har precis spelat 43. gxf7 och svart står på vinst.  Partiet fortsatte 43. - Dc2 (  Nu står vit på vinst.  43. - Tc8 var det rätta draget.   )   44.  Dxc2 Sxc2 

 

45.  Sd7 (  Här missar vit det vackra vinnande draget 45. Se8!   Nu vinner svart.)  45. -Kg7 46. e6 Ta8

47. f8D+ Txf8 48.  e7  Te8  49. uppgivet. 


Själv vann jag tre partier och förlorade ett.   Blev helt överkörd som svart i ett snyggt genomfört kungsangrepp av Per-Åke Johansson  I mitt parti mot Bo Nyberg fick jag till ett fint spel i öppningen och en bekväm ställning. 


 Svart: Bo Nyberg 

Vit : Susanna Berg Laachiri 


Här har svart precis spelat 13. -a6 .  Partiet fortsatte med 14.  Scxd5 (  Ett pjäsoffer man inte behöver räkna så mycket på med tanke på hur aktivt vit står med sina pjäser.  )  14.- exd5 15. Sxd5 De6 15.  Sc7 Df7

 

16, Dc2 Sb6 17.  Lxh7+ Kh8 18. Lg6 Dc4

 

Här vinner naturligtvis 19. Dd1 väldigt snabbt men jag hade tidsnöd och valde att byta dam.  Efter 19. Dxc4 Sxc4 vann jag också några drag senare pga den stora materiella övervikten och finns inget motspel för svart. 


Det har varit tråkiga nyheter då många turneringar som skulle ha spelats OTB har ställts in.  Bland annat Rilton och Karstad Open.  Tråkigt för spelarna och även för arrangörerna som har lagt ned mycket arbete i planeringen.    Extra uppskattat att både Rilton och Karstad Open har tänkt på damschacket och gjort något extra för de kvinnliga spelare som anmält sig.   Det är sådant som behövs.  Nu är det bara att hoppas att turneringar kan komma igång framöver och smittspridningen kan hejda sig.  

Ett fint problem kommer här.   

 Vt drar och vinner. 


 Lösningen är följande: 


1. g6 (  Helt i stil med tema bondegenombrott som jag studerar just nu. )  1. -   Th8  2. g7+ Kg8 3.  Sd6!  Det snygga draget och springaren är på väg till rutan e8 för att gardera den viktiga g7-bonden.   3. - Txh6 4.  Se8 med vinst.  


Idag på juldagen tog vi en tidig morgonpromenad.  Det var vackert ute och lite sol och inte många människor ute.  Känns så skönt att ha kommit igång med motionen  och börja gå med stavar igen.  Dessutom härligt att få lite dagsljus.  Rogivande att få gå i denna vackra omgivning. 

 


En anonym julhälsning visade sig på en bänk..