Det har verkligen varit tre fina dagar och välgörande att få byta miljö och åka bort ett tag. Jag tyckte om den komplentativa stämningen på hotellet i Sigtuna och den tid för eftertanke det gav.  Byta miljö är viktigare än vad man tror många gånger och speciellt nu när i tider med att jobba hemifrån.  

Har insett att jag har kört får hårt på sista tiden.  Älskar verkligen att skriva min blogg. Både att ge uttryck för mina tankar och att skriva om schacket men det tar för mycket tid.   Jag vill stoppa i tid så jag inte blir utbränd.   En gång när jag var ung och jobbade på två olika jobb samtidigt sade en äldre kvinna några ord till mig.   "  Du bränner ditt ljus i båda ändar." Det var så längesedan men jag minns det fortfarande.    Jag förstod inte vad hon menade.  Jag var för ung för sådana uttryck men hon förklarade det för mig.  

Visst är det så och det är lätt att bli för intensiv ibland.   Jag ska naturligtvis fortsätta blogga men slå ned på takten som sagt.   Igår hade jag en dag då jag kände mig lite vemodig och tror att det beror på att jag känner mig trött.  

Det var annars en lugn och behaglig dag igår och trots att det var kallt tog vi vår vanliga promenad med stavar och gick till sjön som är så vacker att se på.   Snart blir det snö och vinterlandskap.   Tycker också om känslan nu med alla ljusen i fönstret.  

Spelade några partier på Lichess igår och har kommit på ett bra sätt att undvika jobbiga kommentarer under partiet.   Igår hade jag en som satte igång med att fråga varför jag tänkte så länge i öppningen medan vi spelade.  " Du kan inte vara någon riktigt WFM? "  Vill inte ens kommentera en sådan fånig kommentar.    Jag såg det efter partiet och jag upptäckte att medan man spelar kan man sätta på fliken privata anteckningar och då ser man inte chatten.  Har fungerat bra för min del. 

Såg på inslaget om schack med Max Wahlund på TV4 igår och otroligt bra inslag.   Max var verkligen förberedd och proffsig och hanterade sina fyra minuter på bästa sätt.  Till och med en liten kupp då han fick in en rolig anekdot på slutet.   Snyggt spelat!   

Jag tycker om att Max tog med hur svårt det är att förlora i schack.  En viktig del av schacket som jag inte tror man kan förstå om man inte  är schackspelare själv.  Författaren Tevis ville själv skildra det i sin bok The queen´s gambit och finns ju även med i serien.  Inte bara för Beth utan även för de andra schackspelarna förluster.  

Walter Tevis var ju berömd inte bara för sina romaner utan även för sina noveller.   Jag tror att om man är bra på noveller har man en otrolig känsla för detaljer och beskrivningar.  Det hade Tevis. Se bara hur han beskriver hur det känns att förlora i schack. Hämtat från en artikel av David Hill. 

"He didn’t write another book for nearly two decades. What he did do was drink and play chess. And among what he did manage to publish during those years, a lot of it was about the latter. Tevis devoted himself to studying chess, devouring Modern Chess Openings, the same book Beth Harmon reads in the orphanage that ignites her love of the game. He started playing in local tournaments. In 1974, Atlantic Monthly sent him to Las Vegas to cover the National Open. He would do more than write about it—he would enter it and play … and lose every game that he played. “Two days later I’ve lost four chess games and $50. I’ve been beaten by a boy from California, a blackjack dealer from the hotel (with a rating of 1580), and a tight-lipped, pretty girl named Mary Lasher, who forced me to resign after the 11th move. The $50 went to roulette,” he wrote in his piece, “Checkmate in Vegas.” “I am making excuses to myself like crazy: I have jet lag; I have an article to worry about writing; chess isn’t all there is to life. But it hurts like hell.”

Fantastisk beskrivning och det jag minns än idag hur starka alla hans beskrivningar var och hur målande.  I seren är t.ex en stark scen när Beth kommer tillbaka till barnhemmet några år senare efter vaktmästarens begravning.    Han betydde mycket för henne och jag minns både i filmen och boken hur han skickade henne pengar till hennes första turnering.  Sedeln kom i ett kuvert och inte ett ord.  Ingen lapp med lycka till, ingenting..  Det var dock inte så att han inte brydde sig.   När Beth kommer ned till källarvåningen får hon se en vägg där artiklar om henne är uppsatta och hur han följt henne under dessa år.   En stark scen!  I boken var den faktiskt starkare utan att jag kan säga varför och ingen kritik mot filmatiseringen..  Det var bara författarens sätt att skriva och jag kan inte riktigt beskriva det.  Det bara finns där och det är väl det som utmärker en bra författare.. 

Dags att ta nya tag för en ny vecka.   Igår löste jag många schackproblem på Chess 24 och gick ovanligt bra. Känns som jag har bättre fokus på vad som är viktigt i ställningen.  Tornslutspelet nedan har en viktig finess som är bra att känna till.  

 Vit drar och vinner. 
Lösningen är 1. g4+ hxg4 2. fxg4+ Kxg4 3. h5 !   Ett mycket vackert drag på ett känt tema och nu vinner vit.  Det blir schack och bonden går i dam om svart tar med kungen eller g-bonden.  Nonchalerar svart bonden kilar denna bonde istället ned i dam.   Snyggt!