Västgöta Open har startat med 98 deltagare.  Det gick utmärkt att följa partierna igår hemifrån och en del riktigt spännande. De två första ronderna hade betänktetid 15 minuter och 5 sekunders tillägg. Resterande ronder har en halvtimme med 10 sekunders tillägg.   En halvtimme med tio sekunders tillägg är bra betänketid när det gäller snabbschack. Emellertid  handlar det förstås om att det är viktigt att disponera tiden väl.  Schack är svårt och det inser man ännu mer när man ser partierna som åskådare.  Allt verkar så enkelt när datorn räknar fram sina drag men under ett parti är allt annorlunda. 

Ställningen nedan visar  hur fort en balanserad ställning kan förändras. 

 Svart: Fredrik Danielsson

Vit:  Platon Galperin 


Ställningen är som sagt balanserad och svart är vid draget. En tänkbar fortsättning kunde vara 31.  - Dc6.  Istället kom det ödesdigra 31. - Sf6 vilket inbjöd till en behändig matt.  32. Lh6 +!  ( Går inte ens att avböja skenoffret då det blir matt ändå.)  32.  - Kxh6 33.  uppgivet då det blir matt i några drag. 

Kaan Kucuksari ligger i toppen med 4,5 poäng av sex men poängen var inte helt på hans sida. I fjärde ronden förvandlades en vinstställning till förlust.  

 Svart: Andrii Palchuk

Vit. Kaan Kucuksari 

19.  Lxg6 (  Ett bra drag med sikte på schacken på e6. )  19.  - Dg5 ( Svart försöker trixa men  det hade varit battre att slå tillbaka på g6 men i praktiken visade det sig vara rätt beslut.) 20. Te3 ( Det intressanta här är att om svart svarar med 20. - Kxg6 ska man inte spela direkt 21. Tg3 då svart får för mycket material för damen men det fina mellandraget 21. Dd3+ ger vinstspel för vit. )  20. - Sb6 

 

 


Ställningen är mer komplicerad än vad man kan tro.  Kaan som säkert kände att han stod på vinst hade använt mycket tid och nu inte så mycket tid kvar.   Han fortsatte med 21. Lc2 vilket förlorade partiet efter det starka draget 21. - Sc4 och vits ställning rasade ihop och svart vann.   Emellertid finns vinsten  här i form av det snygga draget 21. Df2 !  En tänkbar fortsättning är 21. - exd4 22.  Tg3 Kxg6 23. Txg5+ hxg5 24. Df6 +  och svart får mycket material för damen men vit får starkt kungsangrepp mot svarts utsatta kung med vinstspel.  


Det parti som svängde mest får man nog utse partiet mellan Jan-Olov Lind  och Kaan Kucuksari.   I ställningen nedan står vit helt överlägset och jag trodde det bara var en tidsfråga innan svart skulle tvingas ge upp partiet. 

 Svart: Kaan Kucuksari 

Vit: Jan-Olov Lind 

Här fortsatte vit med 22. Sxg7 naturligtvis bra drag och frestande att göra.   Jag hade nog föredragit 22. Sd4 med tanke på att det är snabbschack och tar udden av svarts spel på ett helt annat sätt.   Nu kämpade svart starkt  med 22. - Se4 och några drag senare dök nedan ställning upp på brädet. 

 


Scenförändring som heter duga! Ställningen är nu balanserad enligt datorn men väldigt komplicerad och speciellt för vit med  lite tid kvar på klockan.   Några drag senare dags för nästa scenförändring. 


 


Vit har precis spelat 45. a6.  Svart står på vinst nu men med sekunder kvar på klockan missade Kaan vinsten.  Vilket man mycket väl förstår då det känns ganska riskabelt att ge sig in ömsesidig kapplöpning i tidnsödsduell men vinsten fanns där.   Det rätta hade varit 45. - Sd6!  En tänkvar fortsättning kunde bli 46, c5 Sc8 47, Kc4 Kxg2 48. b5 h4 49. b6 Sxb6 50. cxb6 Lxb6 och svart vinner,

ANALYS

 


Istället valde svart att spela 45. - Sxc5 och efter 46. bxc5 är ställningen balanserad.   Här är slutstälningen där spelarna enades om remi. 

 


Ett fantastiskt parti som verkligen innehöll mycket och visar vad mycket schack rymmer. 

Trots missade vinster verkar det som detta parti gjorde både spelarna gott inför sjätte ronden.  Både vann sina partier på övertygannde sätt. För Jan- Olov LInd dessutom stormästarskalp då han vann mot Thomas Ernst. 

Inför de tre avslutande ronderna leder Jung Min Seo och Platon Galperin på  5,5 poäng.   Blir det någon av dem som kommer att vinna turneringen tro ?   

Mycket spännande men jag kommer inte att kunna se slutstriden då jag ut en sväng och äta lunch med en väninna.  En av mina bästa vänner som gick i pension för ett och halvt år sedan och alltid roligt att träffas Hon reser mycket och har nyligen varit i Goa i Indien och ska bli fint att träffas och höra hur hon haft det. 

Skönt med en ledig söndag och att det är sol utanför fönstret.  Även om det känns lite avslägset börjar vi faktiskt närma oss våren vilket känns bra.  Känns roligt också att jag har en turnering i slutet på mars och känner mig motiverad att träna till denna turnering.  Compo Cup som jag skrivit om tidigar och som går här i Stockholm.  Såg att det är 13 anmälda nu och även stormästaren Lars Karlsson har anmält sig.