Det gick bra för de båda svenska lagen igår med vinster för båda lagen. Pia Cramling vann på första bordet i endast nio drag då motståndaren gjorde en grov bortsättning.  Jobbigt att göra sådant i sådana här sammanhang och en blackout.  Kanske nervositet och vilja att göra något bra när man möter en så pass bra motståndare, och så blir det tvärtom.  

Som vanligt bra sändning med Deniz Arman och extra roligt när de spelare som är spellediga bjuds in till studion.   Det blir väldigt levande och personligt och intressan att höra om hur förhållanden är i Chennai och få chans att ställa frågor.  Måste säga att jag verkligen är imponerad av Tiger Hillarp och hans analyser av partierna.   Bra förklarat och vilken djup förståelse av ställningarna. 

Idag väntar tuffare motstånd för båda lagen.  Det är naturligt eftersom det är rond 3.  Damlaget får möta Spanien och i öppna klassen möter man Nederländerna.  Jag minns när jag spelade OS för så länge sedan som 1988 och då mötte vi också Spanien.  På skoj kollade jag om någon från spanska laget var med även nu och spelade, men ingen av dessa från den tiden var med.  Ganska naturligt när det var så länge sedan.  I vårt nuvarande lag är det bara Pia som var med även då. 

Spännande ska det bli och rating säger inte allt.  Ett exempel på det är matchen igår mellan Danmark och Zambia i öppna klassen.  Danmark är rankad som nr 27 och Zambia som nr 73.  Vad hände tro ?  Jo Zambia vann.  Här är det snygga partiet som avgjorde hela matchen. 

 Svart: IM Martin Haubro 

Vit: FM Nase Lungu


En ganska jämn ställning men nog mer lättspelad för vit.  Det är nog bra att satsa på dambyte för svart med tanke på kungsställningen.   Svart bestämde sig för att byta pjäser men på ett fel sätt.   31.  - Td6 ( 31. - Db6 verkar bättre)  32. g5 Txd5 33. Sxd5 Dc1+ 34. Kh2 Dc5

 

Här kommer den snygga avslutningen !

35. Sf6+ Kg7 36.  Dh4 Dd6+37. f4 Kf8 38.  Dh8+ Ke7 39. De8#

Fascinerande att det sägs att springaren är kungens bästa vän när det gäller försvar.   Samtidigt är springaren livsfarlig när det gäller att angripa tillsammans med damen.  

Ett intressant tornslutspel dök upp igår.  Man inser mer och mer hur viktigt det är med tornslutspel och att få kunskap hur de ska behandlas.  Det finns viktiga principer som gäller för alla tornslutspel.  Det här tornslutspelet är en belysande illustration.   Svart vann men partiet kunde ha slutat remi om vit haft mer kunskap.  Ställningen är hämtad från matchen mellan Indiens förstalag mot Argentina i damklassen. 

 Svart: IM Vaishali R

Vit: WFM Maria Campos

Två bönder under men det går att hålla remi i sådana här typ av ställningar med f-bönder och h-bönder fantastiskt nog.   Här  har svart precis spelat 78.-  h3 + och det är viktigt att kungen går till rätt ruta.  Vit valde dock fel och fortsatte med 79.Kf2 och nu står vit  på förlust.  Det är viktigt att kungen blockar h-bonden och sedan ska vits torn schacka när svarts kung försöker ta sig fram och hindra att kungen tränger in i ställningen. 

Vit fick dock en chans till i några drag senare i denna ställning. 

 

Svart står på vinst här men valde fel väg.  Det rätta draget är 82. -  Tg6 och vinstspelet kan fortsätta.  Istället valde svart 82. - Kf5 och nu är ställningen remi.  

83. Tf8+ Ke5 84. Te8+ Kf6 

Nästa nyckelställning.. 

 

85. Te1 ?   ( Det slutliga förlustdraget och det rätta var att spela 85. Kg1.  Det är kungen som ska blockera bonden och inte tornet.  Aktivitet är nyckelordet i tornslutspel och allra helst när man är två bönder under. )  Partiet fortsatte 85. - h2 86.  Th1 och svart vann enkelt några drag senare.   

Ett intressant och lärorikt tornslutspel och visar verkligen vikten att kunna sin sak. Ett bra tips är att spela igenom liknande ställningar med en dator för där kan man lära sig mycket.  Vi har ju alltid haft stort fokus på tornslutspel i vår damträningskurs med Juan Bellon vilket jag verkligen uppskattar. Jag känner mig mycket säkrare på dessa slutspel än jag gjorde förut och har också tagit poäng i många partier tack vara denna kunskap. 

En lugn söndag väntar idag.  Styvsonen kommer på besök och ska hämta lite mat.  Det är bra för det går inte åt så mycket mat för mig nu när min man är bortrest.   

Känner mig mycket piggare nu när jag fått vila och vad välbehövligt det har varit. 

Vädret är fint och soligt.  Idag ska jag bland annat göra något så enkelt och trivialt  som att dricka kaffe på balkongen och läsa en tidning.  Avkoppling är viktigt.