Under turneringen i Riga har man i varje sändning  några intervjuer med spelare som har vunnit eller om det varit något väldigt dramatiskt remiparti.   I sjätte ronden valde man ett förvånansvärt och annorlunda grepp.  Man tog nämligen in en spelare för intervju som förlorat alla sex partier under tävlingen.  Hur ofta händer det ? 

Först kände jag spontant att det var vansinnigt.  Det är ingen bedrift eller något att bli intervjuad för att man har förlorat massa partier.   Chattpubliken på Youtube rasade också och en del skrev att det var värdelöst med en sådan intervju.  

Hon som blev intervjuad var 24-åriga Jesse February från Sydafrika.  Verkade vara en gulllig och charmig tjej och jag kände medlidande att hon skulle slängas ut till vargarna på det sättet och bli offer för jobbiga kommentarer.   Det visade sig dock att Jessie har skinn på näsan och hon streamar regelbundet om schack, och är helt passionerad kring schack.  Det kunde hon också dela med sig av intervjun ,och hon var fest besluten att lära sig av sig alla sina partier.  

Jag berättade om intervjun för min man senare på kvällen och vi skakade båda på huvudet åt allt lyfta fram en sådan sak.  Jag jämförde det med fotboll och att ta fram en spelare som missat sex mål.  Efter den liknelsen skakade vi ännu mer på huvudet. 

Hur som helst tankar kan förändras och gro i medvetandet, och ju mer jag tänkt på det så inser jag hur starkt det var att ställa upp på en sådan intervju.   Varför inte lyfta fram även denna del av schack?  Vi stirrar oss blinda på vinster och prestation när det finns så mycket mer.   All beundran åt Jesse verkligen och modigt gjort att ställa upp !  

Tidigare hade man visat hennes parti från sjätte ronden och även där blev det liv på de som chattade. Kommentarer i stil att varför visa ett parti från lägsta bordet.  Som tur var så bet några ifrån och skrev att det var intressant. Det var verkligen intressant och här två nyckelställning från partiet. Jessie har vit mot hemmaspelaren Madara Golsta.  

 

Här står vit på vinst och valde att fortsätta med 56. Txb4 vilket är felaktigt.  Nu är ställningen plötsligt balanserad och lika.   Istället hade 56. Kb5 - vilket man också nämnde i studion -  lett till vinstspel.  Mycket intressant för den som vill kolla vad datorn föreslår för vinstväg.  

Partiet fortsatte och här är nästa nyckelställning. 

 

Partiet är fortfarande jämnt och svart har precis spelat 59. - e4. Här fortsatte vit med 60.  dxe6 ?  Det draget förlorar och 60. Kb6 håller ställningen balanserad.  En tänkbar fortsättning kan bli 60. -exd5 62. Kc7 Txb7  63.  Lxb7 Ke6 64. Kc6 och ställningen är remi.  Också här intressant att spela igenom  datorns förslag och att ställningen är remi.  Självklart inte lätt att se detta vid brädet men efter textdraget fick svart det väldigt lätt.  Partiet fortsatte. 61, - e3 62. Lf3 Txb7! 63. Kc4 Kxe6 

Alla vits fina fribönder försvann i ett nafs och svart vann så småningom partiet. 

Sex förluster i rad men nära vinst i detta parti och ett intressant parti.   Kanske kommer första vinsten idag i turneringen för Jesse och fem ronder kvarstår.  

En annan person som intervjuades efter ronden var Alexei Shirov som spelat en spännande remi på toppbordet.  Alexei såg ganska bister ut när han kom in i studion.  Kan förstå det på sätt och vis.  Dels var han nära att förlora, och dels inte så lätt att slängas in i en studio direkt efter ett parti och ställa om sig. Man behöver landa lite.  

Intervjuaren ställde direkt frågan om Alexei kunde guida oss åskådare och ta med oss på olika höjdpunkter och nyckelställningar under partiet.   Den frågan var inte populär vilket svaret tydligen visade.  "På alla presskonferenser jag varit med om är det den som frågar som tar fram nyckelställningar att fråga om", kom svaret på frågan.  Det blev ingen vidare utveckling av den frågan utan intervjun styrdes in på andra ämnen.   

Det var lite roligt samtidigt, och jag kan bara säga att Alexei har helt rätt.  Jag tänker på intervjuerna från USA-mästerskapet och hur Maurice Ahsley spände ögonen i Fabiano Caruana i efterintervjun och frågade- med en mycket ilsken blick-  varför han inte spelade det drag datorn föreslog.   Glömmer aldrig Fabianos förvånade blick. Det är är roligt med levande intervjuer och en del av schacket.  Som sagt kan jag dock förstå att det inte är lätt för spelarna efter partiet och heder åt dem som ställer upp. 

Under veckan har jag haft lite vardagsdramatik på mornarna.  I måndags letade jag efter ett nyinköpt halsband men hittade det inte på något sätt.   Som  i ett schackparti kändes det som gick jag igenom alla möjligheter och kom fram till att det måste vara hemma och troligtvis har jag tappat det på golvet och det hamnade i dammsugaren i helgen.  Kunde vara en tänkbar variant och det visade sig att den ledde till " vinst".  Jag kollade i dammsugaren och där fanns halsbandet.  Det var ganska litet och det var därför jag inte såg det. 

Igår skulle jag precis starta upp min jobbdator men inget hände när jag tryckte på startknappen.  Allt var bara svart.  Jag ringde till jobbet och fick numret till IT-supporten och gjorde mig precis beredd att ringa och även att åka in till jobbet om så skulle behövas.  Precis innnan jag skulle ringa tryckte jag en gång till på knappen och då kom datorn igång.   Vilken lättnad och nu hoppas den startar upp idag och att det var något tillfälligt.