Igår följde jag  sändningen av de två sista ronderna i amerikanska mästerskapet för damer.  En bra sändning, men kan det bli annat med Yasser Seirawan, Maurice Ashley and Jennifer Shahade. 

Tolv spelare deltog och prissumman var verkligen imponerande. Vad sägs om ett första pris på 25 000 dollar... !  Till och med sjundepriset var inte så dåligt med tanke på att det var 3000 dollar.  

Irina Krush, som vunnit mästerskapet sju gånger tidigare, var klar favorit och  ledde inför sista ronden.  Den som hotade och låg en halva efter var Carissa Yip som är en stor talang, som säkert kommer att gå långt. 

Inför sista ronden var dock Carissa riktigt illa ute. Hon stod på förlust större delen av partiet mot Anna Zatonskih men i den ömsesidiga tidsnödsduellen tog Carissa vara på de chanser hon fick. 

 

 


Carissa har svart här och vit står på vinst.  Det är bara en tidsfråga innan svart kan ge upp menade kommentatorerna. Det är helt slut.   Så kan man dock aldrig säga när det handlar om  schack utan de minst oväntade saker kan hända. 

Självklart står vint på vinst.  Det naturliga är att spela Db8 följt av e5 och det är svårt att hitta motspel för svart.   Som vi vet kan tidsnöd göra att man lockas in på slingriga vägar och så också här.. Vit fortsatte med 33. Tc8 Kh7 34. Df7  ( Nu har ställningen förändrats till att bli balanserad med lika spel.) 34 - hxg3 35. fxg3 Dd4 36. Kg2  Dxe4 37. Kg1 De3 38. Kg2 Dd2 39. Kg1 

 

Ställning är fortfarande balanserad.  I ömsesidig tidsnöd var det lätt att tro att svart skulle nöja sig med remischackar..  Nej Carissa ville ha mer och fortsatte med 39. - Sg4

Kommentatorerna skrek både av förvåning och förtjusning.  "  Svart spelar på vinst" 

40. Lg2 De1 41. Df1 De3 42. Kh1 

 

Här står svart på vinst och det rätta draget är 42 - Dxg3. Snyggt i sin enkelhet!  Istället spelade svart det felaktiga 42. - Dh6 43.  Lh3. (  Nu är det återigen en balanserad ställning med lika spel. )  

43. -Se3 

 

Ser ut som vit står på förlust här.  Det finns dock det trixiga försvaret som Maurice visade efter partiet i sändningen. Nämligen 44. Df2 Dxh3 45.  Dh2 och dambyte tvingas fram och ställningen är åter balanserad. Istället spelade vit under hård press av klockan 44. Df3 Dxh3 45. Kg1 Sg4.

Carissa som inte heller hade mycket tid kvar missade att vits torn stod i slag på c8.

 

Här måste vit spela 46. Tc7 och ställningen är - åter igen- balanserad.  Vitspelaren såg säkert i syne och fick för sig att schacken på h2 var farlig och spelade 46 Tc2.  Det gjorde att den orörliga löparen som inte bidragit mycket under partiet ville göra sitt.   46.-  Ld4 och vit gav upp. 

Resultatet i detta parti gjorde att Irina var tvungen att vinna i sista partiet för att skaka av sig jagande Carissa.  Det gjorde hon i god still även om motståndaren hade några små tricks på slutet men Irina hade kontroll hela tiden. 

Irina kunde inte dölja sina känslor efter vinsten och se nedan foto från US.Chess Champs hemsida. 


 


Självklart betyder det mycket och så imponerande att vinna mästerskapet för åttonde gången !  Dessutom en prissumma på 25.000 dollar... 

Något annat som kanske har den största betydelsen av allt..  I mars detta år insjuknande Irina i Corona och var ganska illa däran.  Jag läste hennes gripande inlägg på hennes Facebook sida.  Så fint att se denna seger och hennes väg tillbaka från sjukdomen.  

Jag är imponerad inte bara av tävlingen utan alla aktiviteter som görs för damer USA.   Jag var själv på besök hos en kvinnlig schackklubb i Arizona en gång.   Jennifer Shahade  är en eldsjäl och en beundransvärd person när det gäller damschack.    Jag ser att många föreläsningar ordnas och t.ex Irina Krush föreläste online  för inte så länge sedan om sicilianskt för en grupp kvinnliga spelare. 

Även om man inte ska jämföra USA och Sverige med tanke på storlek ligger vi långt efter och då framförallt för aktivitet. Som det ser ut idag finns det inte intresse för ett nationellt mästerskap för damer vilket jag tycker är synd. 

Det jag vill lyfta fram för Sverige när det gäller damschack är att vi också har en eldsjäl och det är Pia Cramling. 

Det är både unikt och beundransvärt att en världsstjärna vill och engagerar sig så mycket för oss kvinnliga spelare som hon gör.   Jag har ju en grupp på Facebook som heter Damdrag och genom den gruppen har vi haft regelbundna träffar genom åren. Jag minns en gång när Pia ställde upp dagen efter hon kommit hem från en lång och krävande turnering utomlands. Trots att hon var trött ställde hon upp och visade partier och berättade om turneringen för oss.  Mycket uppskattat!  

Nu fortsätter damträffarna i Sveriges Schackförbunds regi och nu på måndag kommer PIa att föreläsa om spelöppningsfällor.  Finns en inbjudan hemsidan schack.se och jag lägger ut en länk nedan om någon kvinnlig spelare är intresserad. 

Inbjudan  


I fredagskväll spelade jag en hel del partier på Lichess och förlorade många.  Tyvärr har jag svårt att lugna ned mig och vill bara spela mer och mer och den känslan måste jag jobba med.   Om spelet inte flyter så är det nog bättre att vila sig lite.   

Jag vill inte anklaga då jag inte har något bevis men jag tror faktiskt att många av mina motståndare fuskade.  Dragen kom så snabbt och de var klockrena i laddade ställningar.  Det är inte så vanligt på den nivån jag spelar på. Känns lite irriterande men vill de vinna på det sättet kan jag inte hindra dem.  Jag spelar för att lära mig men jag ser verkligen fram emot när jag kan spela en vanlig turnering igen.  

Jag såg en finsk film i helgen som finns på Netflix och heter Violinisten.  Riktigt bra!  Det handlar om en man som fick en chans att vara med i en stor orkester fast han fortfarande var elev.  I början blev det katastrof och han  kunde inte spela och var för spänd.   Det hjälpte inte att han blev arg och ibland är inte ilskan något som driver framåt.   Här behövdes det något annat.  

Den förlösande faktorn  kom när han pratade om sina känslor.  Han beskrev hur han alltid varit rädd för att vara en medelmåtta.  Han ville alltid vara bäst. Inför genrepet som skulle vara dagen efter sade han dessa ord.  " Imorgon ska jag inte bry mig om hur jag spelar.  Jag ska bara spela." 

Det är en film så alla förstår säkert hur det gick   Han spelade lysande och glömde bort sig själv.  Som en saga men jag tror det är sådant som man verkligen kan ta till sig. Både i schack och andra delar av livet.  Det är lite paradoxalt men ibland behöver vi kanske glömma bort oss själva och då presterar vi som bäst. 

Apropå film så finns det en serie nu på Netflix jag börja titta på.  Nämligen The Queen´s Gambit.   Jag har läst boken en gång  i tiden och var helt fascinerad av den.   Verkar som många är förtjusta i serien.  Såg på Facebook om en person som såg alla sju delar i ett sträck.. 

En av mina kollegor skickade ett sms till mig igår att hon börjat se den och tyckte den var hur bra som helt.  Roligt för hon är inte schackspelare och ett tecken på att den är bra skildrad.  Ska bli intressant att börja se den. Jag läste att de har varit väldigt noga med research och att Kasparov varit inblandad som rådgivare.