Min tid blir ganska fokuserad just nu på att följa svenska lagen i Lag-EM eftersom jag bevakar tävlingen för Sveriges Schackförbunds hemsida.  Väldigt intressant att följa partierna och spännande. Dock hinner jag inte med så mycket egen schackträning ,men det får ligga lite åt sidan för tillfället.  

Det dyker hela tiden upp i intressanta ställningar i turneringen och nästan så man blir yr i huvudet av allt som serveras.  Vad ska man välja att fördjupa sig i.. Tiden räcker helt enkelt inte till. 

Varje rond lyssnar jag på Deniz Armans kommentarer i sändning, och vi är en grupp åskådare som får chans att kommentera och ställa frågor.  Både trevlig och givande måste jag säga.  Känns nästan som man är på ett schackseminarium.  Temat faktiskt varit slutspel och Deniz har bjudit på många bra analyser av olika slutspelställningar som varit givande.   Bland annat har vi verkligen fått se hur viktigt det är med tempo i tornslutspel.  

I fjärde ronden när Sverige mötte Danmark i öppna klassen offrade Jung Min Seo som  vit springare mot Allan Stig Rasmussen. Det såg ut som en ytlig anblick i ställningen nedan att ställningen är remi.  Svart är vid draget.  Det som är fascinerande är att det är bara ett enda drag som vinner.  Alla andra drag - normala drag får man tillägga -  är remi. 

 Svart: Allan Stig Rasmussen 

Vit: Jung Min Seo 

Själv var jag inne på att flytta tornet och skära av kungen horisontellt som t.ex Ta5 men det är endast remi för svart.   Ganska intressant med torn mot bonde.  Jag började en kurs på ChessMood med det temat och gick igenom några ställningar men kände att det förekommer inte så ofta.  Jag har nog fel där och ska fördjupa mig lite mer i det ämnet.  Det är ofta det är ett tema i tornslutspel när det blir kapplöpningar t.ex.

I ställningen ovan hittade svart i partiet det enda vinstdraget.  Nämligen 102.  - Tf8 !   Partiet fortsatte 103. f5 Ke2 104. Kf4 Kf2 105. Ke5 Kg3 106. f6 Kg4 107. Ke6 

 

107.  -Kg5 108.  Uppgivet. 

Det kom fram under rolig anekdot under sändningen. Nils Grandelius - vår Sverigeetta- såg på matchen tillsammans med de andra i laget som inte spelade.   Han utbrast direkt när han såg ställningen dessa ord.  " Detta är Reti, 1928! "    Intressant och härligt när man har med sig dessa vackra studier. 

Jag hade aldrig sett denna studie och tog fram ställningen.   Det är verkligen samma tema.

 

 Samma sak här att endast ett drag vinner.  Det är så fascinerande med denna knivskarpa precision och endast fyra pjäser kvar på brädet totalt.   Allt måste göras helt rätt!  Det korrekta draget som vinner för vit är 1. Td2!   Det handlar om oppositon och därför gör man inte Td1 direkt utan man behöver det draget senare som väntedrag.  Mycket intressant och den som vill fördjupa sig i studien kan göra detär här 


I söndags firade vi Fars dag med att äta på Hermans här i Stockholm.  En mycket populär restaurang med vegetarisk buffé och som ligger vackert beläget med utsikt över vattnet vid Stadskajen och ger en fin vy över Stockholm.  Rogivande att sitta där och maten var god som vanligt. 

Jag ville prova en efterrätt efter maten och stod och beundrade det enorma utbudet och allt var beskrivet vad det innehöll.  Studsade nästan till när jag såg en kaka som skulle innehålla sötpotatis tillsammans med choklad.  Det lät verkligen konstigt!  Kunde det verkligen vara gott.  Jag bestämde mig för att prova och det var verkligen gott!  Min man ville först inte ha någon efterrätt, men när han fick smaka en sked av kakan tyckte han det var så gott att han också ville han. 

En lustig kombination med sötpotatis men där ser man att man inte ska ha förutfattade meningar.  Här nedan en bild på underverket..