Hemma igen efer en lång semester.   Vi har varit i Spanien i fem veckor och jag har nog aldrig varit utomlands så länge.   Fantastiskt att få tid att vara där.  Saknar mina morgonpromenader vid havet nu, men samtidigt en skön känsla när vi landade på Arlanda i fredags. Nu var det dags att kommma hem. 

Det var en ganska krävande semester med många strapatser och problem som tog på krafterna.    Det är också speciellt och nervöst att resa under en pandemi.  Vi kom till Arlanda när resan startade två timmar innan men det var knappt om tid för att det var så mycket folk.  Nu får man ju inga boarding card online utan istället måsta man checka in på plats och det är tidskrävande.   Dessutom krånglade det för oss och jag fick inte fram QR-koden för hälsodeklarationen som måste visas upp i Spanien.    Inte bra för mig som är orosnatur.   

Det visade sig att det fanns ett dokument att fylla i istället för att göra det på mobilen.    Dock kände jag mig nervös under flygresan om de skulle godkänna papperet på Malaga flygplats.   Började se det värsta scenariot framför mig att jag får inte komma in i landet och enbart min man.   Vad gör man då ?     Det visade sig dock att man var väldigt hjälpsamma på flygplatsen.  Först skakade man på huvudet åt dokumentet och sade att papper godkänns inte.  Jag hann bli rädd men bara en kort sekund då jag direkt fick hjälp att föra över allt till mobil och det löste sig.  Testresultat behövdes inte då vi hade vaccinationsbeviset ,och det som Spanien kräver förutom det är denna QR-kod på hälsodeklarationen.  

Härlig känsla att det löste sig men vi fick uppleva problem även när vi åkte hem i fredags.  Utanför Malaga flygplats ringlade sig en lång kö av människor.   Jag förstod inte varför först och det visade sig att man måste visa boarding card för att komma in .  Inte så lätt när man inte kan checka in online och det kändes plötsligt som moment 22.    Ingen rolig känsla.  Jag visade vår bokning från mobilen och vi blev som tur insläppta, men inte  bra för mig som är orosnatur att det ska vara så mycket krångel.  Lättare om man direkt frågar efter resebekräftelsen istället för boarding card, med tanke på nuvarande situationen.   

För övrigt gick hemresan hem smidigt och vi landade i ett fint höstväder.   Kändes nästan som att åka tidsmaskin att komma från denna starka sol till den milda och fina hösten.    Hettan i Spanien har varit i jobbigaste laget.  Solen lade sig inte riktigt ens på kvällarna.  Det gick inte att gå på sanden på stranden utan något på fötterna för sanden var riktigt brännande het.   

En tuff sak inträffade också för oss då vi blev utelåsta från vår lägenhet.   Ingen rolig upplevelse i ett annat land och visar vad fort saker kan hända.   I Spanien är dörrarna sådana att de låser sig från utsidan.    Vi har alltid varit medvetna om det och varit försiktiga.  Nu skulle vi ut på en liten promenad på kvällen och min man slängde åt mig nyckelknippan medan han tog några andra saker.    Vi gick ut och stängde dörren och då - först då tyvärr - tittade jag på nyckelknippan och insåg att dessa nycklar kännar jag inte igen.    

Glömmer aldrig den känslan när vi båda tittade på varandra och insåg att vi var utelåsta och klockan var tio en lördagkväll.   I vanliga fall har fastighetsskötaren våra nycklar men han var inte på plats över helgen..  Jag kände fåfängt på dörren men den var massiv och gick inte att rubba.     Det gick helt enkelt inte att komma in igen !

Min man hade ändrat på nyckelknippan och i hastigheten gett mig fel så nu stod vi med nycklar till garage och källare istället.    Så otrolig jobbig känsla att vara nära hemmet men inte kunna komma in.  Min man föreslog att vi skulle ta in på hotell men jag tyckte inte det kändes bra för problemet skulle ju kvarstå till nästa dag utan istället började vi ringa efter låssmed.  Tack och lov pratar min man flytande spanska och efter att ha ringt till några låssmeder dök en person upp kl. tolv på natten.  Han fick hålla på ett tag med dörren och visste först inte om han skulle klara det utan att ha sönder dörren men det gick bra till sist.   Dörren öppnade  sig och vilken känsla att komma in in igen!  

Det blev ganska dyrt och onödiga pengar men tur ändå att det ordnade sig.    Nu kommer vi att byta till en annan typ av lås framöver för att slippa problemet.     

Mycket som hände på vår semester överhuvudtaget av den del praktiska problem, men man lär sig av allt och det är nyttigt att byta miljö.  Vi har också haft väldigt fina dagar.  Även om det är skönt att vara hemma längtar jag samtidigt lite tillbaka.    

Det jag tycker var synd var att turneringen i Nerja blev inställd.    Jag hade sett fram emot att spela där och alla andra turneringar runt Malaga blev av och kommer att bli av.  Undrar varför just Nerja ställdes in men kanske det var sjukdom hos de som höll i turneringen.    Det brukar vara en turnering där vi bor men den turneringen blir inte av förrän i början på oktober.  Jag har spelat där något år och väldigt trevligt och bra organiserat.   

På sätt och vis har det varit bra för mig att vila mig från att spela schack under semestern.  Jag har inte spelat så mycket på Lichess som jag brukar och kommer att ha mer fokus på att titta på partier och träna framöver.    Jag fortsätter med kursen Klassiska partier och det är roligt och intressant att se hur dessa mästare spelar och tänker.   

Jag löser också problem på Chess 24 och eftersom jag inte är Premium medlem längre så kan jag bara lösa fem problem.     Det passar mig bra och jag ser fram emot dessa fem problem.   De har faktiskt väldigt bra ställningar på Chess 24 som är ganska svåra.    

Apropå lösa problem så hade Daniel King ett trevligt problem på sin Youtube kanal.    

Vit drar och vinner. 

 Svart: Ibanez Jose Ramon Aullana

Vit: Inigo Argadona Riveiro 


Jag publicerar lösningen imorgon.  

Det jag tyckte om med detta problem är att det gäller att hitta de bästa dragen för svart.   Inte så lätt alla gånger när man löser problem.   Jag hade nog aldrig hittat vinsten om jag inte vetat att den fanns så väldigt lärorikt.  

Nu rullar första arbetsveckan på och så även schack.  På onsdag spelar jag i Snabbschackligan och det var längesedan.   På torsdag är det dags för vår damträning med Juan Bellon. Kanske kan vi träffas snart allihopa och ha träningen på Schacksalongerna igen.