Dags igen för den trevliga och uppskattade lagtävlingen Korpen flyger. 

Vi i Damligan mötte laget Bytar och det kom att bli en spännande kamp men vi räckte som sagt inte ända fram. 

Cajsa Lindberg hade vässat formen med att vinna en grupp i Helsingborg i helgen.  Det var något som Peter Bytar blev varse om i deras parti.  

 

 


Här har Peter svart och står en aning bättre.  Han valde dock att forsätta med 25.- Sxf3 som inte känns som något bra byte. 25 - c4 är mer naturligt i ställningen.    Det följde 26 gxf3 gxh5  Utan att veta om det banar svart väg för vits slutfiness genom att öppna upp g-linjen.  Efter några drag dök nämligen följande ställning upp och nu är det Cajsa som inte bara står bra utan även på vinst. 

 

32. Tg1 !  Det är slut i alla varianter.  Om 32.- Kh8 blir det tornförlust med f4. Svart valde 32 - Kf7 men då finns också f4... 33. f4 Te7 34. Dg7 Ke8 35. Dg8 matt. 

Jag spelade bara ett parti igår och kom in i sista ronden där jag hade vit mot Magnus Holm. 

Det kom att bli ett väldigt intressant parti där svart ställde upp sig med igelkottsuppställning som jag försökte slå hål på. Här kommer början till försöket. 

 

En jämn ställning där vit står något bättre. Jag hade sett en intressant idé jag ville prova och hade precis spelat 20. Sa4 och hotat tornet på c5  och svart svarade Tc7.  Min idé var naturligtvis att luckra upp kungsflygeln med tanke alla svarts pjäser på damflygeln.  Jag fortsatte därför 21. Lxf6 och svart kände sig tvungen att slå tillbaka gxf6 med tanke på gaffeln på b6.   

Det intressanta är att när jag kolla på partiet efteråt med datorn visade det sig att svart har resuser i ställningen och inte behöver slå tillbaka direkt. Finns nämligen mellandraget 21 - b5!  Både snyggt och logiskt!  Ingen av oss såg dock det draget.  I det fallet är det fortfarande lika spel och en balanserad ställning. Som det blev nu blev mitt angrepp riktigt farligt efter några drag och se ställningen nedan. 

 

25 e5!  

Vilket härligt drag att få in och denna löpare som inte gjort så mycket i partiet vill nu presentera sig lite närmare..   Enda draget för svart 25 - f5 och jag insåg att pjäsoffret var väldigt bra så jag fortsatte direkt med 26 Sxf5 Lxe5.

 

Jag hade räknat med detta drag från svarts sida men inte riktigt klar över bästa varianten men jag kände att jag stod på vinst.  Med cirka en och en halv minut kvar på klockan var det inte så lätt.. Det enklaste är 27 Se7 Sf6  28. Dh6 och vit vinner lätt. Jag valde fel väg i tidsnöden.  27. Sxd6  Jag står fortfarande bra men fel håll.  Det är på kungsflygeln vit ska hålla till. Nu var det ömsesidig tidsnöd för oss båda i partiet i en laddad ställning.  

27 - f5 28. Sxf5  Repris men nu är draget inte lika bra och vit står sämre.  Sf7 hade gett vinstspel.  

28- gx5 29. Lxf5 

 

Här är 28 - Sf6 bästa draget och svart står på vinst.  Istället följde 28 - Txf5 och nu står vit på vinst istället.

Vilka otroliga svängningar på kort tid!  

29 Dxf5 Lxg3  30. Te7 Lxf2 31 Kxf2  Dg8

 


Här började jag räkna material och kolla mer på min ställning. Är jag överhuvudtaget vid liv?  Kom fram til att jag var det. Pjäs under men två bönder och svarts pjäser är passiva  

Fortfarande tidsnöd men 10 sekunders increment känns tryggt och vits ställning är också mer lättspelad i tidsnöd.  

Fortsättningen blev 33 g4 Lc8 34. Sxb6 Tc5 35. Sd5 Txd5 36. exd5 

 

36. Dg6 37. Dxg6 hxg6 38. Te8 och vit står på vinst och vann så småningom partiet några drag senare. 


Ett intressant och spännande parti som jag lärde mig mycket av! 

Det gick inte vår väg igår då vi hade behövt en till poäng för att klara oavgjort men vi kämpade och det är det viktigaste.