FiDE World cup fortsätter och kommer allt närmare och närmare och upplösningen.  Igår var det tiebreak iinför kvartsfinalen. 

Världsmästaren Magnus Carlsen hade tiebreak mot Andrey Esipenko från Ryssland.  Esipenko är 19 år och en mycket talangfull spelare,  och det  kom att bli en otroligt välspelad match.   Giganternas kamp helt enkelt och den ena av dem, i det här fallet världsmästaren gick segrande ur striden , och därmed vidare till kvartsfinalen.  

Vägen var dock inte helt enkel men en vinst i första partiet i blixten gav Magnus ett fördelaktigt läge, då det räckte med remi som svart  i andra partiet.  Som vi vet är det dock inte alltid så lätt att " bara" få remi.  

Andrey Esipenko satsade allt på ett kort.   Kommentatorernas kommentarer kom samtidigt och var helt samstämmiga och de sade bara dessa ord.  " Oh, boy, Oh, boy ! " 

Spännande blev det i tidsnödsdramatik och angreppställning.    Skulle det bli ett armageddon eller skulle Magnus klara att försvara sig.. 

Svart  står på vinst i nedan ställning men det är ändå obehagligt och lätt att gå fel.  Vit är vid draget. 


 Svart. Magnus Carlsen 

Vit: Andrey Esipenko


37. Db2 +   (  En mycket obehaglig öppen diagonal för svart även om svart leder med hur många bönder som helst.   Tidsnöd och mycket kan hända.  Här fick vi se hur Magnus hajade till ordentligt efter denna schack och han såg inte alls nöjd ut.  Nu gäller det att hitta bra försvar. ) 

37.  - Kg8 38. Sg4 Sxe4 39.  Sh6+ Kh7 ( Rakt in i lejonkulan. )  40. Dh2 Td2!  ( Snyggt försvar mot avdragsschacken.)   41. Dh4 Kg7 42. f5 Dd5   43. f6+


 

43. - Sxf6 +   44 uppgivet.  


Vilken match och så välspelad i stort.  Ibland säger en bild mer än tusen ord och här är reaktionen efter matchen hämtad från FIDE:s hemsida.   Så kan det kännas när man vinner... 

 


Idag är det kvartsfinal och Magnus får möta fransmannen Etienne Bacrot.  Kommer även det att bli en tuff match.  Extra roligt då Eitenne Bacrot är en av de stormästare som inbjuden till den fina turneringen TePe Sigeman Chess tournmanent som går av stapeln i Malmö i september.  Där har arrangörerna fått ihop att startfält som inte är av denna världen känns det som.  Ska bli otroligt roligt att få följa. 

Här går det att se deltagarlistan 


Veckan rullar på och nu är det inte många dagar kvar tills semestern börjar.  Mycket att tänka på när man ska ut och resa.   Jag har lätt att få resfeber och brukar bli nervös när jag är ute och flyger.  Så mycket att hålla reda på.  Ibland har jag också varit med om en del saker och jag berättade om ett minne för några kollegor häromdagen ,och det var onekligen lite speciell känsla när det hände.    Speciellt om man har livlig fantasi som jag har. 

Det var når jag varit och hälsat på min syster som bor i USA.  Jag åkte ensam och hade bytt plan i Chicago för att komma vidare till Stockholm.  Bara det var nervpirrande då det var så långt att man åkte tåg mellan gaterna.  Jag var livrädd för att komma vilse och missa planet hem. 

Hur som helst gick allt bra och jag kunde pusta ut och hamnade på min plats på planet som skulle gå direkt till Stockholm.  Bredvid mig sitter en man och vi nickar kort till varandra som man brukar göra när man flyger.  

Emellertid visade det sig att mannen hade ett block och penna och skrev frenetiskt på det hela tiden.  Såg lite konstigt ut och jag kunde inte låta bli att vända blicken så jag såg vad han skrev.  Det jag såg fick det  att isa sig i magen.  Samma ord hela tiden.   Goodbye, Goodbye, Goodbye... Hur många gånger som helst.   Jag visste inte vad jag skulle göra.  Är det en galning som sitter bredvid mig..  

Jag började fundera på att tillkalla flygvärdinnan men kände att jag inte ville skapa panik. Kanske det bästa vore om jag själv undersökte det hela och jag bestämde mig för att inleda en konversation.  Med en - som jag kände - lite lätt darrande hand- pekade jag ut mot molnen.   " Det är så vackert utanför."  

Mannen tittade på mig och frågade undrande om jag var rädd.   Jag svarade att jag kan bli det ibland när jag flyger.  Då kom det svaret från honom som jag aldrig glömmer.   " Du behöver inte vara rädd när du flyger med mig!  Inget kommer att hända mig. "   

Behöver jag säga att jag var svimfärdig,  och nu var jag helt övertygad  att det var en självmordsbombare som jag satt bredvid.  Tusen tankar for genom huvudet och jag undrade samtidigt hur han hade kunnat ta sig förbi alla säkerhetskontroller.   

Jag fann mig emellertid och försökte  hålla rösten lugn, och i artigt konverserande ton fråga varför.  Då kom förklaringen till allt, och han berättade för mig att en av hans bästa vänner var döende och det var därför han skulle åka till Stockholm.   Då förstod jag allt och den frenetiska texten. Han sade också att han var fast besluten att inget skulle få hända honom, för han ville göra allt för att få träffa sin vän.  

Vilken scenförändring och tänk vilka spratt hjärnan och fantasin kan spela oss innan man får en förklaring.    Sedan tittade mannen på mig och frågade om det var ok om han var tyst resten av resan, då han hade mycket att tänka på.   Knappast något problem från min sida... När vi gick av planet i Stockholm skildes vi åt med en kort nick.