Gårdagens tiebreak blev inte så spännande som jag hade hoppats.  Nyckelpartiet för hela matchen var första rondens parti mellan Fabiano Caruana som vit mot Wesley So. 

Fabiano fick upp en mycket bra ställning som vit och det vackra draget nedan dök upp på brädet.  Det gjorde att alla tre kommentatorer skrev i kör av förtjusning.  

 

33. Sc6 !  Ett underbart drag att få in i ett sådant viktigt parti.    Här var vi nog många som trodde att Fabiano skulle vinna partiet men Wesley hittade bästa försvarsresursen.   Fabiano missade ett viktigt drag några drag senare. Partiet fortsatte med 33.  - bxc6 34.  bxc6 Lxc6 35 dxc6 Kd8

 

Här är 36 Tb1 det rätta draget som gör partiet både lättspelat för vinst och  ger en vinstställning.    En tänkbar variant är är 36.  - Kc7 37. Sd5+Kxc6 38, Tb6+ Kd7 39. Lb5+ och det är vit som domiinerar ställningen totalt. 

I partiet valde vit att spela 36.  Sd5 och det gav svart möjlighet till en blockad på d6 samt få motspel.    Fabiano kom sämre både i tid och ställning och förlorade så småningom partiet.  

Ett viktigt parti och det hjälpte inte att Fabiano vann snyggt i nästa parti som svart mot Samuel Sevian.  

Wesley spelade sedan ut Samuel totatl som svart.   Därmed  hade han både segern och den åtråvärda titeln i hamn!   Det var en strålande glad Wesley vi fick möta i intervjun.  Vilken scenförändrinig mot intervjun efter remin i rond nio när han tyckte han missat sina chanser. Då var han så uppgiven och sorgsen.   Då fällde han också  kommentaren att han nog missat chansen att vinna tävlingen.   Så var det alltså inte !  

Wesley So är en fantastisk stark spelare men min personliga favorit i turneringen var Fabiano Caruana.   Dels tycker jag om hans framtoning och dels beundrade jag hans förmåga i denna turnering att resa sig, och efter så jobbig start vara med och slåss om första platsen.   Inte alla som klarar en sådan sak. 

Man slås också av hur mycket det mentala spelar roll i schack och det förhållningssätt man har.  Wesley berättade t.ex att han gick till hotellet efter sista ronden, åt middag och var helt övertygad om att Fabiano skulle vinna sitt parti och därmed hela mästerskapet.  Han hade inga tankar på något annat.  När det blev ett tiebreak kände han det som han fått en andra chans.   Jag kan tänka mig personligen att det kändes som som en gåva, och han berättade också att han spelade helt utan press.   

För Fabiano däremot måste det kännas helt annorlunda, och större press med tanke på att missade vinstdraget i ronden innan, och kunde ha blivit ensam vinnare av hela turneringen.  Säkert dansade de tankarna i huvudet under tiebreaken.   

Nu är tävlingen slut och det har varit väldigt spännande att följa den.   Nästa stora tävling blir ju  FIDE Gramd Swiss i Riga men där nalkas en lockdown pga pandemin.    Frågan är om turneringen blir inställd och det lär ju bli beslut närmsta dagarna med tanke på att turneringen skas börja nästa vecka. 


Vi gör ett hopp från världeliten till mina egna träningspartier på Lichess.   Jag slutar alltid tidigt på onsdagar och jag spelade ett parti schack innan jag skulle ned i tvättstugan.  Det blev ett parti med ett roligt avslut för min del.  Jag har svart i ställningen nedan.  


 


Min motståndare har precis spelat 35.  Db7 och hotar avdragsschack.   Jag vill alltid gå undan avdragsschackar och det vill väl de flesta av oss men ibland ska man kolla om man inte kan vara kallblodig och faktiskt stå kvar.   Det kunde jag!  Jag fortsatte med 35.  - Dxe3  och vit insåg att det finns inga farliga schackar och jag vann några drag senare.   Vit försökte fåfångt med 36.  Lxg6+ men det är bara att ta med löparen med kungen.  Det är inte ofta man får tillfälle att nonchalera en avdragsschack och och alltid en speciell känsla när det händer. 

I kväll är det rond 2 av Snabbligan.  Otroligt vad fort veckorna går.  Tycker inte det var längesedan vi spelade.