Julen är över och traditionsenligt är det schack i mellandagarna.   Onlinteturneringen Airthings Masters med världseliten startade redan igår på Annandagen.   

Många spännande partier och jag har valt att följa sändningen med Peter Leko och Tania Sachdev. Ett samstämt par som fungerar bra ihop samt att Peter Leko är helt otrolig med sin kunskap och förmåga att snabbt fånga upp vad som är viktigt i en ställning. 

Måste säga att jag tycker det är synd att det inte är långpartier.  Det ger en helt annan karaktär och jag saknar att inte kunna se på långpartier även om snabbschack är spännande och underhållande.  

Magnus Carlsen och Levon Aronian hade ett hårt parti i första ronden och spelade tills bara kungarna fanns kvar på brädet.  Det slutade med andra ord remi men kunde ha slutat annorlunda, men Magnus var nog inte beredd på chansen han fick. 

 

Aronian som svart drog det häpnandsväckande 42. - Td4 ?   Efteråt sade han att han sett missen så fort han gjort draget.  Han behövde emellertid inte lida så länge efersom Magnus svarade direkt med 43. Txd4 och partiet slutade så småningom remi.   Hade Magnus tagit en överblick på ställningen hade han naturligtvis sett 43.  f4 +  och vit vinner tornet på h3.   

Här kan man verkligen fundera på missar och varför man inte ser givna drag. Tror att om ställningen ovan hade uppkommit i ett enminutersparti hade denna miss inte skett för då orkar man vara fokuserad hela tiden.  Schack kräver så mycket , även om det är bara 15 minuter kostar det på  att hela tiden vara alert. Ibland vill man spara tid på klockan och göra ett drag snabbt.   Fokusering och balans.  Viktiga nyckelord i schack.  

Danil Dubov är en spelare som har ett fint sinne för kombinationer och taktik.  Hans parti mot Anton Guijar kom att bli ett mästerverk och vackert som en tavla. 

Danil är vit och vid draget i ställningen nedan. 

  


 18. d5 !   Jag sätter utropstecken på draget för att det både är djärvt, stilfullt och vackert.  Datorn anger bara lika spel men i praktiken är det väldigt svårspelat för svart.  Vit har full kompensation för pjäsen med tanke på sina aktiva pjäser.  Partiet fortsatte 18. - fxe4 19 dxe6

 


Det rådd livligt diskussion i studion om svart kunde klara sig eller inte och Peter Leko menade att det var helt slut. Sanningen är att enligt datorn kan svart överleva med 19. - Le7. Istället spelades 19 - Lf6 vilket leder till förlust.   

Nu är ju inte schack alltid på det sätt som datorn förutser och det hände mycket i partiet.   Om det varit ett långparti kanske svart hade kunnat klara sig men som det blev räckte inte tiden till och Danil förde partiet snyggt och effektivt till vinst.   Såg att Daniel King har lagt ut en video om partier på sin kanal på Youtube och det ska jag kolla på imorgon. Gissar att han kommer att betona temat pjäsaktivitet och rekommenderar för övrigt verkligen Daniel Kings genomgångar. 

Turneringen fortsätter och det är så jämnt det kan bli.  Av 12 spelare ligger fem på delad första plats med 4,5 poäng av åtta möjliga.   

Ronderna idag var faktiskt inte så spännande och många remier.   Det som slog mg och det som även Peter Leko reagerade på är hur väl förberedda spelarna var och hur i vissa partier smattrades öppningarna fram.   Till och med att en del spelare hade mer tid på klockan än när de startade när 10 - 15 drag var gjorda. Imponerande och lärorikt att följa öppningssekvenserna. 

Många remier idag men för att citera Peter Leko. "idag var det lugnt men imorgon kommer stormen "  Jag tror faktiskt han har rätt.  

Julledigheten är över och imorgon väntar arbete igen men det blir en kort vecka med bara 2 och en halv dag.   Vi får se hur mycket schack jag kan hinna med dessa dagar när jag jobbar.  

Igår hade jag en dag när jag lagade mycket mat.  Falsk potatisgrätäng, dvs gratäng på rättika, min vanliga äppelpaj samt en limpa med kvarg och fröer. Tog lite tid men härlig känsla när allt var färdigt och i mellantiden roade jag mig med att lösa schackproblem.    

Inser varför man inte går upp i vikt av att laga nyttig mat.  Det är inte bara för att den är nyttig och sund utan för att det så mycket tid att man helt enkelt inte hinner äta.  Glömmer aldrig när jag var ung och hade ett av mina första jobb på hemtjänst och en liten tant berättade för mig att hon tyckte så mycket om kåldolmar.   Det var bland det bästa hon visste, men det är ju ganska jobbigt att göra och mycket pyssel och hon brukade bli så så trött att hon somnade när hon lagat färdigt och inte orkade äta några...