Igår blev det förlust Nils och Anish Giri blev helt enkelt för svår. Båda spelarna förbrukade mycket tid i öppningen och som Anish sade i efterintervjun, blev det som ett parti i rapid, när det riktiga spelet tog sin början.   Datorn sade lika spel- men precis som i partiet innan  mot Fabiano- var spelet mer svårspelat för Nils.   Anish sade även i intervjun att ställningen ska gå att hålla men inte visste hur... 

För lite tid kvar att fatta viktiga beslut och Nils hamnade i stora svårigheter som Anish tog väl vara på. 

Därmed är det ett riktigt getingbo i turneringen och fyra spelare leder. Överraskningen Jorden Van Foorest,  Fabiano Caruana, Anish Giri samt Alireza Firouzja.   Ska bli intressant att se hur det kommer att se ut efter dagens rond.. 

Igår hade chess.com bjudit in stormästaren  Danil Dubov som berättade att han fanns i ett blåsigt Moskva.  Danil skulle ju också ha spelat med i turneringen men fick lämna återbud dagen innan pga att en person i hans omgivning hade fått corona.   Det blev en pratstund kring turneringen och om partierna.  Kommentatorerna frågade om han följde turneringen och Danil svarade att han tog en blick på den då och då.  Dock satt han inte som klistrad vid turneringen i flera timmar och det tror jag knappat heller någon hade trott. 

Frågan kom också upp angående världsmästarens spel och att han hade svårt att vinna sina partier just nu.  Varför och vad beror det på , var frågan. Ingen lätt fråga och vad svarar man på sådant...  

 Danil skruvade lite på sig och menade på det är världens bästa spelare i turneringen samt att det var på liknande sätt förra året.  Det stämmer faktiskt när jag kollade.  Först i rond åtta vann Magnus då sitt första parti och slutade på en andra placering med tio remier och tre vinster. 

Det är rond åtta idag så vi får se vad som händer med världsmästaren om han tar sin andra vinst.. 

I dagens rond möter Nils en spelare från Polen,  Radoslav Wojtaszek.  Denne blev ordentligt utspelad igår av Andrey Esipenko på ett positionellt och mycket instruktivt sätt.  Se nedan ställning då det är väldigt lärorikt. Här har Andrey  svart och är vid draget. 

 

Här har svart bonde mer och visst är det lätt att tro att det är remiställning.  Hur ska man spela som svart?  Peter Leko både förklarade och hyllade Andreys fina drag i denna ställning.  Första draget är viktigt. 

28.- g5! ( Svårt att tro här men en springare kommer att få en fantastisk position på rutan g5,) 

29.Tc3 Kg7 30. Kf2 h5 31. Ke3 h4 32. g3

 

32. - h3!  ( Också ett viktigt och tematiskt drag i dessa ställningar.)  

33. Ld1 Tb2 34. Le2 

 

34. -g4! ( Det snygga genombrottet.)  

35. fxg4 Sxe4 36. Ta3 Sg5 ( Springaren har landat.. )  37. Txa7 Tb3+

38. Kd4 Tb1 39. Ke3 Th1 40. Ta5 Kf6 41. Lf3 Txh2 42. Ta1

 

42, - Tb2 och vit gav upp.  Bonden på g4 kommer att gå förlorad om några drag och ställningen är helt hopplös.  Mycket instruktivt och lärorikt som sagt.  

Efter den här ställningen hoppade Peter Leko vidare till en ställning från  partiet mellan Alireza och Jan Duda som han menade var helt kaotisk och han inte förstod något av alls.   Stämmer faktiskt in på många av Alirezas partier och han styr in schacket på dessa vägar.  Krävande men spännande!   Igår var det en balanserad ställning som han lyckades vinna efter nära sex timmars spel och nu är han  en av dem i kvartetten som leder.  


Idag en lugn söndag och jag tog inte min vanliga promenad idag då jag har har känt mig lite förkyld, utan man man fick gå ensam. Sedan blev det god lunch på lax och spenat och i vanlig ordning hembakad äppelpaj till efterrätt.  Kommer naturligtvis att se på schacksändningen idag och vill samtidigt hinna med lite av min egen träning.