Säsong 12 av Snabbligan spelades klart i onsdags. Otroligt att det har gått så många säsonger och känns som det är en populär och uppskattad tävling.   Personligen tycker jag det är en bra form och komplement til de vanliga tävlingarna och hoppas att den kommer att fortsätta. 

Eksjö SK vann högsta divisionen och roligt nog fick min egen klubb Kristallen en fin andraplacering.  Det var en spännande final, men som vanligt hade jag stora problem med tiden och tog inte så många poäng.   Jag har ju bara mig själv att skylla, men nog kan jag tycka lite synd om mig själv i nedan ställning.   Med bonde under och lite tid har jag kämpat länge för att hålla ställningen i remi, men när jag är riktigt nära gör jag det felaktiga draget. 

 Vit: Krister Lagerborg 

Svart. Susanna Berg Laachiri


68. - Kxd4 69. f6 uppgivet. Går inte att stoppa vits fribönder. 

Hade jag inte tagit på d4 hade ställningen varit rem men hann inte få överblick med sekunder kvar på klockan.  En rolig och intressant variant är denna.   68. Lb7 69.  Kxh3  Kxd4

Nu går det att ta springaren  och här kan löparen  och kungen stoppa de båda fribönderna. 

 

70.  f6 Ld5 71. a6 Ke5!  Gäller självklart att ge sig på rätt bonde och här samarbetar kungen och löparen på bästa sätt. 


Ett annat intressant slutspel kommer här och visar vad viktigt det är med stilla drag och dragtvång i vissa ställningar.  

 Vit: Per-Inge Helmertz 

Svart: Håkan Rothen

Här spelade svart 69. - Kd3 och efter 70. Kb4 slutade partiet remi några drag senare.  Svart har två bönder mer men de är effektivt av blockerade av vit. 

Istället kunde svart ha vunnit med draget 69. - Lc6!  Vit är i dragtvång.  Går inte att flytta löparen då svart atingen spelar Kf6 eller a3.  Om kungen flyttas så spelar svart Kb4 och abonden kan avancera med vinst.

VM i schack har startat i Dubai spännande nog.   Sveriges Schackförbund har fin bevakning och sändning som leds av August Lindmark med olika gäster.  Jag har inte hunnit se så mycket ännu, men av det jag har sett verkar det både bra och uppskattat.  

Känns redan som det är mycket nerver inblandat i partierna. Jag har en känsla av att utmanaren Ian Nepomnjasjtjij kan få problem med sina nerver.  Ibland är det en fara när man vill för mycket och ibland är  det en tillgång och resurs. Än så länge är matchen ett oskrivet blad och snart vet vi mer. Ska Magnus Carlsen behålla titeln som världsmästare ?    Otroligt spännande som sagt!  

Inte så mycket har hänt denna vecka. Ljusen har kommit i många fönster då det är första advent imorgon.  Det är inte längre höst utan vintern är här.  

Igår var jag på hälsoundersökning och genomgick bland annat konditionstest.   Inget resultat att hurra för direkt, och jag inser hur mycket jag tappat av min motion sedan pandemin startade och jag började jobba hemifrån.  

Nu måste det bli ändring på allvar när jag såg var jag låg på skalan. Passar bra för nästa vecka ska vi åka på konfererens i arbetsgruppen till ett japanskt Spa-hotell. Jag har aldrig varit där men hört talas om det  och nu läste jag om deras idéer och upplägg.  Det handlar mycket om att hämta krafter och få ny energi.  En annorlunda sak är att alla ska en bomullsrock över de vanliga kläderna.  Detta för att man inte ska fästa så mycket uppmärksamhet på kläder och tappa fokus.   Tycker jag är lite konstigt om jag ska vara ärlig. Det står att det handlar om skönhet och harmoni, och kläder är ju också en del av detta som kan kännas bra att fästa blicken på.   Nåväl, jag är öppen för nya koncept och det ska bli intressant att åka dit.

Jag såg nyligen en bra serie på Netflix som heter Maid. En scen har fått mig att fundera och det var när några kvinnor i en skrivarcirkel fick i uppdrag att skriva om en lycklig stund i sitt liv.   Intressant och jag undrar vad jag själv skulle skriva om i ett sådant tema.  Man kommer in på den filosofiska frågan vad egentligen lycka är.   Själv tror jag att lycka är så snabba ögonblick i livet att vi har svårt att hålla kvar den och att man många gånger minns de enkla stunderna starkast.  En vacker naturupplevelse, en gemensam glädje, en känsla.  Vad är man egentligen lycklig över, och kanske gäller det också att få bort orosmoment och tillåta sig att ha det bra. Intressant att tänka på detta och jag har burit dessa tankar inom mig de senaste dagarna.   Serien var riktigt bra och handlade om relationer och känslor. 

Efter denna serie gjorde jag ett tvärt hopp till säsong 8 av Blacklist.   Vilken serie det är och det händer så mycket helal tiden.  Jag ser den mest för James Spader för han gör en så otroligt bra rolltolkning .  Efter denna säsong tror jag dock att serien kommer att ta slut och kanske är det också dags.  Finns inga mer hemligheter kvar bland huvudpersonerna.  

Jag löser mina fem problem varje dag på Chess 24.  Det är roligt även om jag går bet helt på en del.  Den nedan var en sådan jag inte lyckades med.  Samma fråga som alltlid. Varför är det så lätt när man ser lösningen ? 

 Svart drar och vinner. Lösning: 1- Dg7+2.  Kxh5  Th2+ 2. Th4 Td2!


Det var Td2 som jag inte hittade.  Oftast är det dessa stilla lugna drag som är svårast.