Just nu pågår Uppsala Young Champions som har blivit en mycket stark turnering.  All heder åt arrangörerna som ger våra juniorer möjlighet till att spela i en sådan turnering.   

Ser ut att vara ett bra arrangemang med bra kommentatorer som gör sändningen intressant. 

Ett extra plus är att man har bjudit in en del kvinnliga deltagare.  Ett exempel på det är Annmarie Muetsch från Tyskland som spelade ett intressant parti mot Joar Ölund.  Hon kom sämre efter öppningen men kämpade bra.  Gjorde ett pjäsoffer som inte var helt korrekt men gav motspel som motståndaren var tvungen att hantera på rätt sätt.   

I ställningen nedan har Joar vit och är vid draget. Ställningen är balanserad men inte så lätt.  Vit måste se upp för svart kraftiga angrepp och tiden är en viktig faktor  


  


Här spelade vit 32. De2 vilket är ett förlustdrag intressant nog.  Det rätta är att spela 32. Sxf5 och följer då 32 - Lg5 finns 33. Te1 för att få ned löparen till f1 och försvaret.  Som det blev nu fanns det ingen tid till försvar.   Partiet fortsatte 32. -  Lg5 33. Sxf5 Lf6 34. Txf6 Txf6 35. S5h4 Th6 36. Td1


 

36. - Txh4 och vit gav upp. 

Ett intressant parti och ett fint angreppsparti av Annmarie !  


Igår fick jag en rolig ställning skickad till mig av Christer Johansson. Trevligt nog har han lagt på minnet mitt intresse och fascination för instängda torn.  Se ställningen nedan. 

 

Christer har vit här mot Rueben Fuentes  i lagblixten på Lichess som spelades igår. Vit är vid draget och spelade 43. Kg5 vilket förlorade efter att svart  svarade  43.-Kb6.  Istället håller 43. c5  remi då det blir som ett  fort som svart aldrig kommer igenom. 

Jag har mest sett ställningar där tornet blir instängt av motståndarens pjäser.  Här var det lite originellt och roligt att man stänger in sitt  eget torn och håller remi.   


Idag vaknade jag extra tidigt och känns som man alltid blir lite upp och nedvänd när det ställs om till sommartid.   Jag gjorde lite nytta och städade en låda i köket och kändes som en bra start på dagen. 

Nu väntar en ny vecka och även nya schackpartier.  Vi får se vad som händer..