Nu är det fem år sedan jag startade min blogg och vad fort tiden har gått.   Då kändes det så annorlunda att skriva regelbundet om schack och livet i övrigt, men nu börjar det  kännas som en ganska viktig del av mitt liv.   

Intressant när jag läste några av mina första blogginlägg och ser att jag brottas med samma saker jag brottas med nu, som att hinna med min schackträning.   Suck, men när blir man egentligen färdig..  Jag har hur som helst lärt mig mycket, och tränar schack på ett helt annat sätt än jag gjorde tidigare.   

Det som var roligt med att börja skriva min blogg var när någon spelare kom fram till mig  under en turnering och frågade om jag var Schackelina, och berättade att de läste min blogg.  Otroligt vad det värmde och vad glad jag blev.  Jag blir fortfarande glad när sådant händer men av naturliga skäl mer sällsynt nu då jag bara spelar schack online.   

igår gick jag igenom ett intressant och lärorikt parti från kursen klassiska partier.   Intressant parti för hela partiet var i stort sett utan att räkna varianter.  Det handlade istället om   strategi och förståelse för hur pjäserna och ställningen ska byggas upp.    Tycker det är väldigt givande att gå igenom dessa klassiska partierna.  Ibland säger stormästaren Avetik som kommenterar att man kan stanna videon och se om man kan lista ut vilket drag det ska bli ,och det är alltid roligt att se om man är på rätt spår.  Ibland är jag det och ibland inte. I nedan ställning där Rozentalis har vit och är vid draget misslyckades jag helt med att lista ut det drag han gjorde.  


 

Här spelade vit det oväntade draget 29.  Da3.   Så lätt att tänka att man förstör sin bondestruktur men det är ett djupt drag.   Att öppna b-linjen är mycket värt  och svart kan inte angripa vits bönder.   Svart bytte dam på a3 och Rozentalis vann på ett fint och instruktivt sätt och utnyttjade svarts dåliga löpare och sin terrängfördel.   Så intressant att hela partiet i princip handlade om strategi och inga taktiska beräkningar. 

Jag kollade lite under kvällen igår nya omgången av Champions Chess Tour som har startat.   Lite konstigt att inte se Peter Leko och Tania som kommentatorer när man är så van vid dem.  

Det blir spännande att följa och som vanligt handlar det nu om att hamna bland de åtta bästa.  Femtonåriga Praggnanndhaa R har gjort bra ifrån sig och hade många intressanta partier.   Här är en spännande ställning där han har vit mot Teimour Radjabov. Svart är vid draget i nedan ställning. 


 


Här har vit mycket gift i sitt spel och hur ska svart försvara sig.  Extra svårt när tiden tickar, att hinna få överblick.  Teimour vid draget lyckades inte utan spelade det desperata 30 - Ta8.  Det följde 31. Td8+ Txd8 32. Dxd8+ Kh7 33. e7 uppgivet.   Ett snyggt avslut! 

Finns det något försvar i ställningen ovan kan man fråga sig och det finns det och det handlar om att spela på remischackar för bonden kommer att vara svårstoppad.    Det rätta hade varit följande fortsättning  30. -Dd1+ 31, Kg2  Dg4 32.  Td8 Txd8 33. Dxd8 + Kh7 34. e7 De4+ 35. Kh2 De1!  Nu kan inte svart hindra remischackar.  En fin variant som datorn naturligtvis räknade ut på några snabba sekunder men som vanligt svårare för det mänskliga ögat.   

En rond av kvar av Kandidatturneringen och vi kan redan nu gratulera vinnaren Ian Nepo som blir den som får utmana världsmästaren.  Stark prestation och vilken match han har framför sig att förbereda sig emot.   Han är väl värd segern men min personliga favorit i turneringen var Fabiano Caruana men han dröm gick i kras när han förlorade i förrgår mot Anish Giri. 

Idag gick också en annan dröm i kras när Anish i sin tur förlorade mot Alexander Grischuk.  Det var en laddad scen som utspelade sig i sändning när man tydligt kunde se hur Anish i en totalt förlorad ställning kämpade för att få styrkan att ge upp partiet.  Det är förståeligt för det är ju inte bara ett schackparti han ger upp ,utan så mycket mer.  Man såg Alexander strosa omkring runt brädet och Anish då och då skaka på huvudet.    Efter ett tag när Alexander fortfarande inte var vid brädet gjorde Anish en gest.  Nu var det dags och förlusten blev ett faktum. 

Därmed kunde man utropa Ian Nepo som kommande utmanare till VM-titeln.  Ska bli intressant att se hur den matchen kommer att bli.  Förra VM-matchen präglades ju av väldigt många remier men jag har en känsla av att det kommer att bli annorlunda denna gång.  

Nu väntar en lugn tisdagkväll med att kolla på schack samt även lite tv-tittande.  Jag har sett klart Shtisel nu.  En helt fantastisk serie och jag kände mig nästan lite vemodig när den tog slut.  Ibland går jag in på Youtube och spelar upp musiken till filmen för jag tyckte det var så vackra och harmoniska melodier.   

Nu har jag inte hittat någon ny serie ännu och få se vad det kan bli.   Skulle vilja se någon fortsättning på något jag sett tidigare. Alltid lika roligt när det dyker upp en ny säsong på något man tycker om. 

Hade mejl från min syster som bor i Arizona och hon berättade om en obehaglig händelse som vi inte behöver vara rädda för att råka för här i Sverige. Hon jobbar som lärare och de har undervisning på plats.  Under lektionen kände min syster att något kröp armen och hon slog bort den och det var en hårig spindel av arten Tarantula.  Vilken chock och jag kan bara föreställa mig.  Spindeln dök upp igen bredvid katedern men en modig elev dödade spindeln.    ( Måste bli  en ordenlig belöning för sådant hjältemod.. )  

Usch, jag är tacksam att vi inte har sådana spindlar här i Sverige.  Jag tycker det är jobbigt nog att se en råtta springa över vägen när jag är ute och går.