Så mycket schack just nu att man nästan blir vimmelkantig.   Intressanta sändningar samtidigt som  jag också vill hinna med att  både vill spela och träna.    Som jag brukar säga,  livet är  inte tråkigt när när man är schackspelare och det händer saker.    

Jag följer pågående Champions Chess Tour och fastnade för detta fantastiska slutspel mellan Alan Pichot och Fabiano Caruana. Alan hade  haft övertag större delen i partiet men inte lyckats hitta rätta vinstvägen och partiet mynnade ut i ett slutspel.   Och inte vilket slutspel som helst..  

I ställningen nedan är Alan vid draget som vit.   Svart fick ned en fribonde i dam och vit tvingades offra pjäs men ställningen ska väl vara remi kan man tro vid en ytlig anblick. .. Eller ?  


 Svart: Fabiano Caruana 

Vit. Alan Pichot 

Här spelade vit 61.  Ka4 vilket förlorar.   Det som är fascinerande är att hur många av oss  skulle inte instinktivt göra det draget !  Det visar bara vad svårt schack är och hur mycket som krävs för att fördjupa sig i en ställning.    Peter Leko som kommenterade anade tidigt att ställningen skulle komma att bli dragtvång då han sett en liknande ställning i Tata Steel tidigare i år.   Han sade själv att han  annars hade inte haft den känslan.   

Otroligt intressant och lärorikt hur som helst och här ser vi fortsättningen på partiet.    

61, - Kg4 62. Ka5 Ld4  63 f4 Lg1 

 

64,Ka6   (  Ett viktigt mothot men problemet i ställningen är det dragtvång som kommer att uppkomma. ) 

64. - Kf5 54. h3 Lf2 55 h4 Kg4

 

Spiken i kistan och mardrömsställningen för vit har uppkommit på brädet.    Kungen måste flytta och därmed trycket på a-bonden och svart plockar vits bönder.  

56.  h5 Kxh5 och vit gav upp några drag senare då ställningen är hopplös.


En tung förlust Alan Pichot och jag kan bara föreställa mig känslan när man spelar ett sådant parti mot en av världens bästa spelare.   En ställning under större delen av partiet där han stod på vinst och trodde säkert att allt skulle sluta med en hedrande remi.   Tufft och här ser vi slutscenen. 

 

Man kan se det här slutspelet på två sätt .  Schack är för svårt!  Det var min första känsla när jag såg det för jag tyckte att Ka4 var så givet drag i ställningen.    Man kan också välja att se det som att schack är fantastiskt.  Jag väljer utan tvekan det senare alternativet.  Schack är fantastiskt och kräver också mycket! 

Ställningen behövdes att man gjorde en en riktig djupdykning och i ett långparti hade kanske allt sett annorlunda ut.   Det rätta draget istället för 61.  Ka4 i ställningen nedan är 61. f3!

 


Hade jag sett någon spela det draget hade jag fällt kommentaren att det är något som tyder på djup förståelse av ställningen.  Så är det och gäller att se hela bilden framför sig med kommande dragtvång och att bönderna ska hjälpas åt att gardera varandra i form av att de ska vara fribönder och inte låsta. 

Om man analyserar ställningen kan istället bondeformationen bli på nedan sätt och där ser  man skillnaden mot vad som blev i partiet. 


 ANALYS

Nu blir det inte samma dragtvång och bönderna garderar varandra indirekt genom att g-bonden blir en fribonde - och därmed remi-  om svart tar någon av bönderna på f3 eller h3.  Mycket intressant tema och som en studie! 

Igår spelade jag Snabbschacksligan och kommer att återkomma med rapport om det.   Ikväll blir det damträningskurs.   Full fart med schacket med andra ord. 

Vi har kortare avbrott med internet en tid på morgonen i söndags och måndags.  Alltid jobbigt och jag är så lättad när det kommer igång igen.  Otroligt hur beroende man är.  Det fick mig att börja fundera bakåt i tiden och jag har faktiskt varit med på den tiden det varken fanns internet eller mobiltelefon.  Vad gjorde jag då på kvällarna kan man fråga sig?   Svaret är att jag läste böcker, såg på teve och pratade i telefon med mina vänner.   En annorlunda tid och självklart har internet berikat tillvaron.    Det jag  kan sakna är att man inte pratar så mycket i telefon med sina vänner och känns som unga människor idag aldrig ringer till varandra.  

igår regnade det hela dagen och till och med översvämning på vissa vägar  här i Jakobsberg.  Hoppas det blir bättre idag och som tur är ska det inte regna lika intensivt.