Det som cirkulerar just nu bland nyheterna i schackvärlden är av naturliga skäl världsmästarens förlust mot 18-åriga Andrey Esipenko.    De möttes för första gången i söndags i rond åtta av Tata Steel Masters. 

Världsmästaren Magnus Carlsen har inte haft någon riktigt bra turnering och Andrey kom bra tidigt i partiet som vit i en skarp öppning då Magnus valde Najdorf som svart.   Det blev tidigt " tumult" i chatten på Chess 24 och röster hördes som att nu förlorar Magnus. 

Det är i och för sig inget nytt och jag tänkte att som så många andra säkert att även om han står dåligt klarar han remi, och vem vet kanske till och med vinner.  Det har hänt förut. 

Emellertid gjorde Magnus en oväntad miss vilket ledde till att Andrey fick in en kombination som gjorde att han så småningom vann partiet. 

" Jag saknar ord! "  Var Jan Gustafssons kommentar i kommentatorsstudion.   Det var ju också så att kombinationens resultat var lika resultat materiellt , men förstörde ställningen totalt för svart och blev i princip självspelande för vit.   

Man är så van att se Magnus som trollkarl klara sig ur svåra ställningar med sin fantastiska förmåga men i denna ställning gick det helt enkelt inte att trolla.  Med iskall precision grävde sig bara Andrey djupare och djupare in i ställningen och det var lätt att gräva.  Svart ställning var som kvicksand och det behövdes inga djupa spadtag för det slutliga fallet då allt rasade.  

Jag såg sekvensen av tevesändningen  i sista draget då ställningen var helt förlorad för Magnus och han tänkte och tänkte, som man kan göra då man inte riktigt inser fakta att man är förlorad.    

Andrey hade vi sett i bild med huvudet tungt lutat i händerna och så stark var koncentrationen.  Det sade bara en sak att det här var inget parti han skulle missa att vinna!  Nu satt han emellertid mer avslappnad då ställningen var totalt vunnen..

Magnus gav slutligen upp och protokollen skrevs under samt att Magnus gav sig iväg direkt.   

Det hedrar Andrey att han var så behärskad efter partiet och först när Magnus inte var där så kom leendet  och lättnaden i ansiktet.  Tyder på stil och respekt. 

Segerintervjun är som jag skriver i rubriken något som går rakt fram till hjärtat.  Vi fick se tårarna i ansiktet och lyckan.  Andrey sade att det här var en av hans livs bästa dagar. Under intervjun kom också ett stort leende  när han insåg att allt var över och han vunnit en av sitt livs största segrar.. 

En av frågorna var följande.  " När trodde du att du skulle vinna partiet? "  Svaret kom direkt.  "  Aldrig och jag räknade hela tiden. "  

På frågan hur han skulle fira svarade Andrey att han troligtvis skulle sova gott.  Jag brukar alltid säga en vinst är bästa huvudkudden och hur ska det inte kännas efter en vinst mot en världsmästare.  Det är bara att gratulera den unga ryssen till denna framgång!


Precis som Jan Gustafsson måste jag erkänna att jag själv var chockad över missen från Magnus sida samt att han spelade planlöst i början på partiet.   Vad händer och är det en psykisk kollaps började mina tankar att gå.   Tror att det handlar om att vi alltid är så otroligt vana att Magnus alltid spelar på topp.  

Precis som någon hade skrivit på twitter och som är väldigt tänkvärt.   " När världsmästaren är ur form är han en halva efter täten i en turnering och när vi andra är ur form är vi längst ned i tabellen. " 

Självklart är det mycket som påverkar när man spelar schack och man kan helt enkelt inte alltid vara fokuserad jämt.   Som Daniel King påpekade när han går igenom partiet på sin kanal gick Magnus också in i Najdorf som han inte är så van att spela.   Andrey däremot var väl förberedd och kände till öppningen.   

Jag tänkte också först att spelade Andrey verkligen så bra och var det inte Magnus som gjorde bort sig och partiet blev självspelande.  Det stämmer inte utan ett mycket fint genomfört parti av Andrey från start till mål som började med att han gjorde ett intressant bondeoffer som vit.  Den som vill se mer kan se Daniels Kings genomgång av partiet här 

Idag blir det riktigt spännande eftersom Nils Grandelius får möta världsmästaren.  Hur ska det gå och senare ikväll får vi svaret.  Något säger mig dock att det är en annan Magnus vi får se bakom brädet och mer fokuserad i detta parti.  Jag har också en egen känslan att eftersom Nils varit en av Magnus sekundanter får partiet en extra stor betydelse.    

 En fin turnering för Nils så här långt och det var en intressant intervju igår på Sveriges Schackförbunds hemsida där han delade med sig av sina egna tankar om turneringen och berättade om sina partier.  Den går att läsa här 

Hann inte med så mycket schack igår men kopplade av med ett parti på Lichess där jag i stark tidsnöd fick in hot på dubbelmatt och vann.  Det var dessutom kungsgambit som svart och jag lär mig hela tiden i denna riviga öppning som är roligt att spela som svart.  

Från schack till mat...  Jag har börjat experimentera med olika soppor på sista tiden.  I helgen gjorde jag en soppa på rotselleri som blev väldigt god.  Svårt att tro när man innan såg denna oansenliga knotiga knöl att det skulle bli så gott men det blev det verkligen.    Det är också en härlig känsla med en rykande varm soppa en kall vinterdag.

Igår provade jag med kycklingsoppa men misslyckades helt utan att veta riktigt varför.  Blev helt enkelt inte gott trots många och fina ingredienser och tog lång tid att göra.  Kände mig ledsen efteråt men sedan skojade jag med min man och sade att det är som när man spelar schack. Man får lära sig av allt.    Precis som när jag spelar schack tar jag nya tag och ikväll ska jag göra jordärtskockssoppa och hoppas på bättre resultat..