Ikväll fortsatte schackunderhållningen med Chessable och det var många välspelande och intressanta partier.   Hur det än är blir det en annan nivå på partierna med tidskontroll av femton minuter, än enbart tre minuter. 

Jag tycker också att det är viktigt att man  under den här tiden när det mesta av schacket spelas online, inte glömmer bort det djupare schacket. Schack rymmer så mycket och det som vid en ytlig anblick verkar självklart är inte alltid det.   

Sändningen från Chess 24 håller verkligen hög klass med utmärkta kommentatorer.  Mycket bra  pedagogik !.  Jag har inte sett så mycket av Peter Swidler tidigare och han är verkligen bra på att förklara ställningar och snabbt se vad som är viktigt.   

Magnus Carlsen hade som jag skrev förut en dålig dag i söndags. Som så oftast visade han styrkan av att vara bäst när det gäller.   

Det blev också revansch för förlusten mot Daniil Dubov. Ett parti kan gå snabbt när det gäller skillnaden mellan vinst och förlust. 

I ställningen nedan har Daniil vit mot Magnus.  

 


 Här spelade vit 19 La3 ?  vilket förlorar.  Om istället 19 Lxc3 är ställningen balanserad och lika spel.   Svårt att tro att vits ställning ska ödeläggas så snabbt men det var precis vad som hände i partiet.   19 - Tfd8. 20. Tb3 Dxc4 21. De1 Dd5 22. Lb4 Dxb3 23. axb3 Lxb4 24. Lf1 a5 26. Dd1  och här kommer diagram för slutdraget.. 


 26 -  h6.   Kan man signalera mer att man inte har bråttom att vinna !   Här fick vitspelaren nog och gav upp.    En ställning att drömma mardrömmar om när det gäller att passiva pjäser.   Daniil Dubov förlforade också ett viktigt parti mot Nakamura i sista ronden och säkert inte så lätt att skaka av sig detta parti.  

Ett kyligt  slutdrag som sagt och en bra illustration till att man inte alltid behöver ha så bråttom och forcera i en ställning.  Något jag borde försöka få in mer då jag alltid vill forcera när jag har vinstställningar och ibland förlorat när jag offrar på felaktigt sätt.   Varför skynda när man inte behöver ?  

Nu blir det spännande att fortsätta att följa kvartsfinalen.   Två spelare åkte ur och det var just Daniil  Dubov och även Pentala Harikrishna.  De får åka " hem" i bildlig bemärkelse.  För som nämndes i sändningen är det en fördel med online-schacket att man slipper långa resor om man blir tidigt utslagen. 

En annan intressant sak som nämndes var att spelarna kunde se varandra partier under tiden de spelade.  Det visste jag inte men det är ju bra med tanke på att resultaten är viktiga när det är utslagsturnering.   Naturligtvis en speciell skärm där de inte kan se några datoranalyser.    

Nya veckan har startat och imorgon ska vi ha damträff online.  Andra gången nu och det blev uppskattat förra gången och fint att vi kvinnliga spelare kan ses online från hela landet.