Efter att  Alireza Firouzja gjort sin olycksalig miss mot Magnus Carlsen i bondeslutspelet tog den senare upp hur han själv förlorat två gånger utan anledning mot Levon Aronian i tornslutspel. Han menade på att han hade liknande erfarenheter när det gällde jobbiga förluster.  Han nämnde det i efterintervjun och orden var dessa.  

"I lost two rook endings against Levon for absolutely no reason, for instance. It is a part of the growing process. "

Jag blev lite nyfiken på dessa tornslutspel när jag läste detta och gjorde lite research och hittade ett av dem. Ställningen är från Tal Memorial 2006 och Magnus har svart mot Levon Aronian. 

 

Svart är vid draget och det  är  bara ett drag som håller remi. 

Det är en intressant nyckelställning som är viktig att känna till när det gäller tornslutspel.  Rutan f6 är en viktig ruta och likaså att svarts torn ska hålla sig på sista raden samt vid behov kunna schacka.  Det gör att alla drag förlorar utom 73- Kg6.  Rätt fascinerande.   

För den som är intresserad kan det vara bra att träna med en dator och göra olika drag men det går inte att vinna.  Jag kollade själv på en instruktiv video på Youtube och lärde mig mycket.  

Vad spelade då Magnus?  Han valde 73 - Ta7 vilket förlorar som sagt. Levon svarde 74. Ke8 och Magnus gav upp. 

Så här skriver man om det i turneringsrapporten. 

" Carlsen fick en minnesbild av ett annat parti och vinstvägen, och insåg vilken miss han gjort så den norska tonåringen gav upp partiet."

Först när jag såg att det var uppgivet efter 74. Ke8 tänkte jag att är det inte lite väl tidigt.  Nu förstår jag bättre och vit vinner lätt efter 74 - Kf6 eftersom vit svarar med 75 e7 och det blir schack och en känd vinstställning i tornslutspel- 

Vilken scenförändring! På det sättet är tornslutspel verkligen som bondeslutspel.  Ingen väg tillbaka och går inte att reparera ett misstag.  

Lärorikt verkligen. Jag känner mig extra nöjd eftersom vår damträning ikväll blev inställd och nu har jag istället tränat lite på egen hand. 

Spelade tre partier på Lichess ikväll mot högrankade motståndare och förlorade alla tre men det var lärorika partiet.  Alltid när jag går igenom mina partier inser jag att jag alltid underskattar min ställning och det finns mer resurser än vad jag trodde.  

En annan sak jag tänkt på är att jag tycker det är jobbigare att förlora i onlineschack än vanligt schack och tror det beror mycket på att jag inte ser motståndaren. Det är en speciell känsla att se någon sitta mitt emot sig på andra sidan brädet.  Kanske rätta till sina glasögon, lyfta sin penna, resa på sig, det blir en speciell känsla.  Nu blir det istället en spöklik känsla där drag smattras fram från ingenstans.   För mig känns det alltid mycket bättre när jag vet vem jag spelar emot.  

Oavsett det tycker jag det är så roligt och även avkopplande med mina partier på Lichess.  Det är som att få försvinna in i en annan värld och känns bra att den möjligheten finns. 

 Jag var ute och åt igår med två av mina kollegor och det var väldigt trevligt.   Så härligt att få se varandra i verkligheten och prata och skratta.  Sådant behövs och betyder mycket när man arbetar tillsammans. 

Förra veckan var jag ute och åt med min goda vän Eva. Vi har spelat många schackturneringar tillsammans genom åren och vi har även annat gemensamt när vi ses. Just nu läser vi en intressant bok som vi diskuterar som heter Fyra grundstenar till ett bättre liv.  En fantastisk bok och så tänkvärd. 

Jag fick tips om den när jag var på kristallhealing för några år sedan.  Jag köpte den men tog ett tag innan jag började läsa.  En sådan bok man ska läsa lite då och då och fundera över.