Chessable Masters  fortsätter och igår var det dags att bestämma vilka som skulle stanna kvar av Hikaru Nakamura och Ding Liren.  Det blev dock inte så spännande som man hade hoppats.  Första partiet slutade remi men i andra partiet vann Ding med en snygg räknemanöver.   Tredje partiet ren katastrof för Hikaru som stod riktigt dåligt, inget motspel inget alls.    

Magnus Carlsen var med och kommenterade i studion hela sändningen och hade sin egen åsikt om ställningen nedan där Hikaru har svart mot Ding. 

 


"Jag hatar den där löparen på f5 ! "  Visst kan man hålla med om att den inte gör mycket nytta men om Magnus hatade den nu kan man undra vad han tyckte några drag senare om samma löpare.   

 


Nu är den förflyttad till g8..  

Nakamura hamnade för passivt och fick inte sin ställning att fungera och Ding spelade väldigt övertygande och tog en imponerande seger.  Gick därmed vidare och blir den som får möta  Magnus idag.  Det blir nog spännande men jag tror nog att Magnus vinner.   Man frågade honom vad han tyckte om sin kommande motståndare och han svarade att det blir nog tufft.  Det är å andra sidan mitt standardsvar tillade han sedan och skrattade.  

Hur kändes det då för HIkaru som var hjälte i söndags då han avgjorde i dramatisk armageddon och nu istället helt chanslös.   Jag tänkte för mig själv att han säkert gick hem helt förkrossad och inte ville visa sig.  Jag tog en titt på hans twitch kanal för att se om han var där men tänkte samtidigt att det kan han inte vara.  Det skulle ju vara helt omöjligt att visa sig för massa tittare och spela schack efter denna förlust.   

Man upphör aldrig att förvåna sig!  Hikaru var där i sändning med alla sina fans!  Spelade blixt på nätet och lyssnade samtidigt på musik.   Det roliga var att hur många som helst skickade hjärtan och skrev att de älskade honom.   Han har ju 441 000 följare så det är en hel del.   

Det är ju ganska fantastiskt egentligen och vilken peppning och stöttning efter en förlust!   Kanske något alla schackspelare skulle behöva.  Ofta går man iväg för sig själv och flyttar alla känslor inåt.  Hikaru fick göra det han verkligen tyckte om och det var verkligen härligt att se honom.   Publiken ville se hans partier men han ville inte gå igenom dem.  Han sade att han spelade dåligt och han tillade samtidigt att det inte fanns några bortförklaringar.  Ding spelade väldigt bra.  Fint att höra det av en schackspelare.  Rakt på sak och inte massa undanflykter.    

Alla fansen frågade gång på gång  Hikaru hur han kände sig.   Han sade att det är inte så farligt och det är sådant som händer att man förlorar. Han tyckte samtidigt att det skönt med ett break och nu skulle han " chilla " och ta det lite lugnt. 


Hikaru spelade inte på topp igår men för mig var han dagens hjälte i sitt att hantera sin förlust !   Kan också säga att jag blir inte förvånad om vi får se den mannen som programledare i teve så småningom.   Hoppas bara han inte försvinner från schackvärlden men det tror jag ändå inte.  

Magnus var som sagt med i hela sändningen igår och utstrålade stort självförtroende och harmoni.   Blir intressant att se när han är med som spelare senare idag och vem som är starkast nu när han möter Ding.  

Alltid roligt att höra i sändningen lite andra saker kring spelet.  Magnus fick frågan om brukade kolla på sin motståndares kamera och ansiktsuttrycket.  Han svarade direkt att självklart och speciellt när han stod bra.  Han tillade också.  "  I wanna se em squirm."   Det betyder ungefär att jag vill se dem skruva på sig.  Ett citat av en annan världsmästare, nämligen Bobby Fischer, fick jag lära mig av chattpubliken på Chess24. 

Intressant med kameror och jag visste inte att man kunde se sin motståndare.   Det är naturligtvis bra.  En intressant sak som nämndes var att man trodde ansiktsuttrycken blev mer tydliga i online schack än i vanligt schack.  Kan ligga något i det .  Intressant med de psykologiska aspekterna. 

Det var som sagt en spännande sändning i söndags men då åkte vi till Gröna stugan vid Lötsjön.  En vacker plats som ger harmoni.  

 


Otroligt med alla oaser och grönområden som finns i Stockholm.  

Lustigt nog träffade vi på en schackspelare som var ute och gick där.  Vi vinkade till varandra på håll och världen är liten.  

För att gå från världseliten till mitt eget schackliv är det lite lugnare.  Jag har skrivit en del för schack.se på sista tiden och jag har en roll som damschacksredaktör.  Den tycker jag om att ha då jag vill lyfta fram damschacket.   

Jag löste tre problem på Chess 24  men missade det sista.  ( Grrr  och jag är för snabb ibland och tror att jag har  lösningen klar. )    

Vann ett parti mot en högre rankad motståndare på Lichess i en ny öppning.  Alltid lika intressant att gå igenom partiet efteråt med datorn.  Lägger märke till många gånger när jag tror att jag står väldigt bra så gör jag inte det.  Å andra sidan ibland tror jag att min ställning är hur dålig som helst men datorn visar att så inte alls är fallet utan jag står bättre än vad jag trodde. Finns oanade resurser!  Känner att jag kan lära mig något av båda fallen.