Igår avgjordes Europacupen för damer online och Monacos lag vann.  Wasa SK kan känna sig stolta när det gäller sin damsatsning då de både hade med ett lag i Grupp E samt i vinnande laget fanns två av deras medlemmar.  Nämligen  Pia Cramling och Elisabeth Paehtz.

Elisabeth från Tyskland har många gånger förstärkt Wasas lag i onlineligan med bra resultat.    I ställningen nedan fick hon till en vacker springarmanöver. Elisabeth har vit mot Szidonia Lazarne Vajda. Svart är vid draget. 

 

En balanserad mittspelsställning och senaste draget var 16.  b4.  Här bör svart spela 16. - Sb7. Istället följde 16. - Sd7 vilket leder till forcerad förlust.   17. Se4  De7 18. Sc6  De8

 

19. Sd6 ! och svart gav upp då damen är fångad. 

Vackert som en tavla som sagt och springarna är huvudmotivet....  


Min vana trogen igår spelade jag ett snabbschacksparti på Lichess efter jobbet.  Någon skrev på Facebook  att schack är meditativt och jag kan förstå känslan.  För mig är det verkligen avkoppling samtidigt som det är en paradox då schack kräver mycket fokus och närvaro.  Spännande är det hur som helst, och intressant. 

Jag fick möta en spelare jag mött många gånger och som jag oftast brukar vinna mot även om det är intressanta bataljer.  Nu kom jag bra efter en ovanlig öppning och jag började fundera om jag ska fortsätta spela mot denna spelare.  Kanske för lätt motstånd för mig började jag tänka.  Övermodiga tankar som straffade sig direkt.  Jag började förlora bönder en efter en och ställningen rasade som ett korthus.  Med fem bönder under började jag inse att jag stod på förlust men fick lite motspel i ställningen nedan. 

 

Jag har svart här och har precis spelat 32 -.  Ld5  Det följde 33. Df1  Df3!  Helt plötsligt står svart på vinst.  Vit spelade 34.  Tg7+ Kh8 35. Txh7+  Här bjöd vit  remi.  Vad säger man?   Ingenting alls utan att avböja.  Jag tog naturligtvis tornet och vann sedan för det finns inga remischackar. 

En oväntad vändning och ställningen ovan är väldigt intressant. Man kan tro att det bara finns ett drag för vit men vit står fortfarande på vinst.  Det rätta draget istället för Df1 är 33. g4!  Då följer 33.- De6 34 Tg7+ Kh8 35.  Tg5! 

 ANALYS

Jag förstod absolut ingenting när jag gick partiet med datorn efteråt.  Hur man kan spela Tg5 då damen står i slag?   Som vanligt ser datorn långt!   Varsågod att ta damen.. 35 . - Lxg2  36.  Lg7 + Kg8 37. Le5+ Kf7 38. Tg7 med matt. 

En otrolig variant och ingen kan klandra varken mig eller min motståndare att vi inte såg det.  Lärorikt!  Som vanligt fascineras  jag hur mycket resurser det kan finnas i en ställning.  Det ska man aldrig glömma bort!  Varken i schack eller livet som helhet.  


Idag jobbar jag bara fyra timmar och sedan är det julledig.  Ska bli så skönt efter en intensiv period.   Känns lite konstigt att det inte är något Rilton i år. En speciell och fin turnering!