Känns riktigt skönt att snön  har försvunnit och att det har kommit in en annan luft.  Det har varit jobbigt med all denna snö.    

 I helgen har jag kunnat ägna mig åt en hel del schackträning och det känns riktigt bra att få fördjupa sig.  Jag går igenom kursen om att försvara sig som Johan Hellsten har skapat.  Riktigt bra och väldigt nyttig.  Jag har svårt att försvara mig och tycker det är lite tråkigt om jag ska vara ärlig,  att behöva ägna mycket tid åt motståndarens resurser och försvarsdrag.  Kanske något psykologiskt att jag så gärna vill att mina egna drag ska fungera..   


Denna kurs är därför väldigt nyttig för mig och känns som att ge mig ut i okända farvatten när jag får ställningar att fundera för på bästa försvarsresurserna.   Tror att detta är väldigt bra naturligtvis och som Johan Hellsten säger under kursen, man har  nytta även när man attackerar att kunna se motståndarens försvarssresurser.  

Lustigt nog så tog Juan Bellon på vår damträning i torsdags upp några exempel från Karpov när det gällde profylax.  Samma sak nu i kursen då Johan visade på ett fantastiskt drag från Karpov .Karpov gjorde ett bondedrag som såg helt obegripligt ut vid första anblicken, men hade den djupa meningen att få med ett torn i försvaret.  Fascinerande och intressant!  

Jag har också spelat några träningspartier med andra medlemmar på Chessmood, och det är en bra sak att kunna göra och analysera efteråt tillsammans. Speciellt med tanke på när man studerar öppningar är det ett bra sätt att få in dragen.   Jag har föreslagit nu  till de ansvariga att vi ska ordna en turnering kring en viss öppning och få se om de tar fasta på min idé.  De har lovat att återkomma om det.   

Idag spelade jag mot en spelare på Lichess som jag har spelat mot många gånger.  Vi har spelat tio partier sammanlagt och jag har vunnit åtta och fyra remier.  Alltid spännande partier men jag är den som brukar dra det längsta strået.  I dag gjorde jag dock en miss och förlorade en pjäs i  mittspelet men kämpade mig ned i slutspel till nedan intressanta ställning där jag har vit. 

 

Här står svart på vinst men valde fel väg.  Svart spelade 50 - Sf3  som ser hur bra ut som helst men nu är det remi.  Istället vinner 50. - Sf5 men att se det är inte lätt för det mänskliga ögat men det handlar om att kunna stoppa vits g-bonde. 

Nu fortsatte partiet med 51. Kxg6  h4 

 

 


 Nog ser det  ganska hopplöst ut med tanke på svarts starka fribonde.  Jag började tänka att det såg ut som det var dags för första förlusten mot denna spelare... Men som vanligt är schack magiskt och det finns oväntade resurser.   Partiet fortsatte. 52, Kf5 h3 53.  g3  Sh4+ 54, Kg4

 

Man kan tro att svart hinner före här med 54. - h2 och sedan när vit tagit dam schacka till sig damen med schack på g1.  Dock finns det ett viktigt mellandrag för vit i ställningen i denna variant. 

54. - h2 55. g7 h1D 56.  b8D+  Det viktiga mellandraget och vit tar dam med schack samt schackar på h7 och vinner springaren och ställningen är remi.  

Nu fortsatte svart i ovan ställning med  54. - Sxg6  och efter 55. Kxh3 slutade partiet remi.  

Ett spännande och lärorikt remiparti! 

För att fortsätta på ämnet slutspel dök det upp ett intressant bondeslutspel i senaste omgången av Swedish Rapid Team Battle.  

I ställningen nedan har Henrik M från Täby vit mot Mikael Öberg från Wasa. 

Vit är vid draget. 

 

Vit är pressad men kan hålla remi här. Alltid intressant när båda spelarna har varsin fribonde.   Lättare att spela svart än vit och vit måste spela rätt . Vit spelade 59. h5 vilket förlorade  partiet efter 59- Kc5.  Istället fanns en forcerade remi för vit. Nämligen 59. Kd6!  Svart måste spela 59 - Kb7 och vit forsätter med 60.  Kd7 Kc6 61, Kd6 och remi.    Snygg manöver och  så fascinerande med dessa kapplöppningar i bondeslutspel  

Igår såg jag klart min serie på Netlix och slängde ut en fråga på Facebook om någon har någon bra serie att rekommendera.  Fick många intressanta förslag och så se vad det kan bli framöver.  Nu i helgen har jag knappt hunnit se på teve utan bara varit schack.  Han dock koppla av en dansk film som hette Flaskposten och var spännande.  Jag tycker om danska serier och filmer.  

Apropå avkoppling så tog vi en fantastiskt skön promenad idag. Så härlig känsla att komma ut i naturen och ta del av ljuset som var magiskt.   Vi har väldigt vackra omgiivningar där vi bor och nu tog vi en tur till Görvelns slott som ligger fint vid en sjö.