Igår var det dags rond sju av Tata Steel i Wijk aan Zee. Det är glädjande att Nils Grandelius som hade en tuff start nu har spelat mer stabilt.  Tror remin mot världsmästaren i ronden efter fridagen var ett bra tecken och att det gjorde att det kändes som en ny turnering startat. 

Nu har det blivit remier mot tre starka spelare från världseliten.   Igår blev det en annorlunda ställning på schackbrädet.  Nills mötte Sergey Karjakin från Ryssland och hade vit.  En ovanlig ställning uppkom och det hade kunnat bli bekymmersamt för Nils i ställlningen nedan. 

 

Här står vit sämre och problem är pjäserna på kungsflygeln som orörliga statister, samt att svart har löparparet och kan skapa betydande terräng.   Emellertid fortsatte inte Sergey Karjakin på bästa sätt utan valde 24. - Td8.  Ett naturligt drag och visar bara vad mycket en ställning kräver när det gäller att fördjupa sig.  Här hade 24.  - Lh3 varit det rätta  för att frigöra löparen.  Som det blev i partiet blev löparen hämmad av sina egna bönder.   Vit fortsatte med 25. f5 och några drag senare dök denna ställning upp. 

 


Vackert som en tavla som sagt!  Nu är ställningen balanserad.   Vits pjäser på kungsflyglen är fortfarande orörliga statister men det roliga är att svars pjäser är lika orörliga i uppgiften att förhindra att de flyttas.  Flyttas t.ex tornet kan vit f frigöra springaren med Sg5. Här kan verkligen prata om att man håller varandra i schack!   Går inte att bryta igenom i ställningen och spelarna enades om remi några drag senare.  

Just nu leder världsmästaren Magnus Carlsen turneringen efter sin vinst igår mot unga Praggnanandhaa från Indien.  Det blev spännande där på slutet då båda hade tidsnöd men Magnus vann övertygande.  Dock gjorde en en litet misstag i tidsnöden på slutet som kunde ha gett motståndaren möjlighet att göra ett chansrikt offer på g7 men datorn visar att det fortfarande är vinstställning.   Det är sådant som kan hända i tidsnöd och partiet var vädligt övertygande av Magnus i sin helhet.   Han borde vara nöjd kan man tycka men efterintervjun visade något helt annat.  Med sorgsen stämma förklarade Magnus hur missnöjd han var att han hade gett möjlighet till detta offer- även fast det inte ens hände -  och först på slutet kunde han medge att han var nöjd med största delen av partiet.  Hade jag sett intervjun utan att veta resultatet hade jag trott att han förlorat.   

Det var annan dramatik än den schackliga under ronden då en spelare inte kom till brädet nämligen Danil Dubov från Ryssland. Det visade sig att en person i hans närhet hade fått ett positivt resultat på test för covid19.  Danil uppmanades av organisatörerna att bära munskydd under partiet vilket han vägrade.  Han hänvisade att det inte fanns något sådant i turneringsreglerna och vägrade av principiella skäl och förlorade därmed partiet.  Debatt om detta har redan börjat på sociala medier och mer lär det bli.  Personligen har jag svårt att förstå det.   Varför inte vara lite flexibel.. Praggnanandhaa hade själv inget problem med att bära munskydd efter att hans coach blivit smittad.  Tydligen har även Fabiano Caruanas coach blivit smittad.   Det som förvirrar mig där är varför inte Fabiano var tvungen att ha munskydd under sitt parti men finns säkert någon anledning.   

Nu återstår att se om Danil Dubov spelar idag, för det kan han göra om han får negativt svar på en annan typ av test. Hoppas det kan lugna sig med smittspridningen under turneringen. 

Min man skulle ha vaccinerat sig igår inne i city men det blev avbokat pga demostration mot vaccinpass.  Såg bilderna och hur mycket folk som helst på Sergels torg men som tur var verkade det gå lugnt till.   Nuu blev det klippning istället för min man, och så får han försöka hitta en annan tid.  Inte så lätt att få tider men det ska nog dyka upp några.  Finns vaccinationsbuss och dropin här i Jakobsberg men det var ca 100 personer som stod i kö i kylan och huttrade och väntade på att bli vaccinerade, så min man avstod det alternativet. 

Igår såg jag på en intervju med Nils Grandelius gjord av Levy Rozman på sin youtube kanal Gothamchess.  Väldigt trevlig intervju som går att finna här   Intressant att höra om Nils tankar bakom schack och hur han hanterade nervositet i samband med schackpartier.  Nils betonade i intervjun hur viktigt det var att tänka i ett långsiktigt perspektiv och det har hjälpt och hjälper honom mycket.  Vidare tyckte jag det var intressant när han fick frågan om sina mål och svaret blev att hela tiden bli en starkare spelare.   Tyckte om det svaret då det handlar om att inte behöver gå så fort ,utan sakta men säkert bygga upp sig själv och sina styrkor.  

Även frågor om schackträning var intressanta då Nils berättade att han tränade mycket öppningar men att de flesta skulle bli förvånade hur mycket träning det innebär på mittspel.   Tror att det är felet som många av oss klubbspelare gör när vi tränar öppningar, att vi slutar i ett visst läge men vi förstår inte vad mittspelet innebär.    

En intressant intervju som sagt som gjjordes dagarna innan jul. Mycket skratt som smittade av sig.   

Jag funderar lite på att köpa kursen från Chessable om spanskt som Nils har gjort för jag tror den kan vara intressant.  Som Nils sade är det mer en kurs om mittspel än själva öppningen och det passar mig bra.   Dock känner jag att jag ligger efter lite med min egen schackträning just nu och vill komma igång med ChessMood igen.   De har verkligen ett fantastiskt utbud i sina kurser.  Lite senare dock slår jag kanske till med kursen av Nils. 

Det blir en lugn söndag idag.  Repris på förra söndagens maträtt nämligen lax med spenat och champinjoner.  En rätt vi aldrig tröttar på.  

Det är intressant när man skriver och reflekterar och jag har tänkt en del efter att jag skrev mitt senaste inlägg om att vi alla behöver blommor.   Insåg att jag inte tackat för en fin överraskningspresent jag och min man fick av våra vänner i Spanien.  Min man tackade men inte jag och det känns inte bra.  Nu har jag gjort det och jag ska tänka lite mer på att se vad andra människor gör för mig.   Man lär sig hela tiden.