Svårt att veta vart man ska rikta blickarna nu när det är många schacktävlingar.. För mig som följt Chessable tidigare var valet lätt och det blev fortsättningen i form av Chess 24 Legends of Chess. Det är ju också något speciellt att få följa världsmästarens partier. 

Turneringen är upplagd att spelarna möter varandra i en match om fyra partier.  Igår möttes Magnus Carlsen och Vasyl Ivanchuk.   Det blev dramatik direkt ! Ett tag såg det faktiskt ut som Magnus skulle förlora då hamnade i en tuff ställning som vit  med två bönder under och ingen kompensation.  Jag håller envist fast att Magnus kan trolla sig ur det mesta och blev inte förvånad när följande ställning dök upp.

 

 


Vit har precis spelat 67 Tf3  och har fått motspel.  Ivanchuk svarade med 67 - Dg7 ? Här är Dd4 nödvändigt för att själv kunna spela på matt om vit spelar 68. Tf8 .  Nu vinner det draget eftersom svarta damen inte får samma räckvidd i mattangreppet.   Jag kollade på ställlningen och tänkte att Magnus är fantastisk som klarar sig ur svåra ställningar och nu vinner han.  Det är ju bara att göra 68. Df8 och det går inte att gardera matten på h8.  

Jag gick ut i köket en stund och när jag kom tillbaka hörde jag upprörda röster i studion på kommentatorsrummet.  De var i chock som säkert många åskådare.  Följande scenario hände nämligen. 

Magnus fortsatte inte med 68 Tf8 utan De3  följt av Kh7 sedan kom 69. De6  

  Här svarade Ivanchuk med 69 - Tc2 ?  vilket är ett förlustdrag.  69 - Dd4 leder till lika spel.  Damen måste helt enkelt aktiveras.    Fortsättning blev 70.  Kh3 Kh6 71,  De3 Kh7 72 De8 !  (Vinstdrag igen..)Kh6  73. De3 Kh7  

  74 Db3 ??  ( 74. De8 vinner fortfarande! )   Nu kommer svart in i leken med dödande kraft. Se ställningen nedan. 

 


74.  -Dd7 !  Vit gav upp direkt då det blir matt i några drag.  

Det var en stark bild efter partiet som visades i kameran efter partiet. Av Ivantchuk syntes inte ett spår utan bara en tom stol framför hans bokhylla i vardagsrummet.  Magnus satt framåtlutad en lång stund med huvudet i begravt i händerna... 

Många av åskådarna menade på att Magnus inte skulle kunna resa sig efter en sådan miss som han gjorde och inte kunna komma igen i matchen.  Jag tvivlade dock aldrig.  Jag har skrivit det förut och skriver det igen att det som kännetecknar och är en av hans styrka är förmågan att komma igen.  Helt enkelt bäst när det gäller!  

De övriga partierna slutade med remier och det blev ett avslutande blixtparti som Magnus vann.  Här är det snygga slutdraget. 

 36  - Sxe4 !!   Ivantchuk gav upp direkt då hela ställningen rasar samman. 


Jag skriver i min rubrik att det är en ofattbar blunder och många av åskådarna var väldigt kritiska.  Den är ofattbar på det sättet att Tf8 är så givet drag men samtidigt ska man inte vara för hård och kritisk.  Ibland har vi en förmåga att inte se det alltför uppenbara och då handlar ju inte bara om schack. Man kan låsa sig och göra saker svårare än vad de är.   

En annan sak som kommentarerna nämnde  och som jag tycker är intressant är det som de nämnde att hur många beslut måste vi inte ta när vi spelar schack. Snabba beslut ibland dessutom!   Vi ska bestämma oss för avbyten,  försvar eller angrepp,  slutspel eller mittspel bara för att ta några exempel.  Självklart kostar det på och vi är ju bara människor.  

Apropå misstag hade det Vladimir Krammik det jobbigt då han helt oväntat satte bort ett torn i ett av partierna.  Man såg honom skaka förtvivlat på huvudet i sändningen.  Han förlorade det partiet men snart var det dags för honom igen att se sitt torn försvinna från brädet. 


 


 


Krammik har vit mot Ding och står på vinst.  Vit är vid draget och måste naturligtvis gardera att svart hotar matt på d1. Krammik valde 47 Kb1 ?   ( Td8  är det drag som behåller vinstställningen och även tornet.. )   Det följde 47 - Td1 48.  Kc2 Tc1 49. Kb3 Txc8 50 Kxa3   Som tur var blev det bara kvalitéförlust denna gång men ställningen gick inte att vinna för någon av spelarna och efter 102 drag enades de om remi.  

Ding förlorade matchen men var värd ett bättre öde då han flera gånger hade problem med sin internuppkoppling.  Det är ju en mardröm när man spelar online och dessutom i dessa viktiga sammanhang när det står höga prissummor på spel.   

Från kommentatorsrummet gratulerade man på ett trevligt sätt  en engelsk spelare som fyllde 57 år idag nämligen Julian Hodgson.  Jag minns honom mycket väl och en väldigt talangfull spelare känd för sin aggressiva spelstil och kreativa öppningar.  Han slutade spela schack och någon av åskådarna skrev att han idag arbetar som lärare.  Synd att han inte fortsatta men som i många fall kan det ligga personliga beslut bakom det hela.   

Idag en solig söndag och det blir en promenad på morgonkvisten.  Har bestämt att spela ett träningsparti på Lichess ikväll och jag ska se fortsättningen på Legends of Chess.  Magnus Carlsen startar tidigare än de andra idag vilket är synd men å andra sidan är det också intressant att få fokusera helt på hans partier.