Sista ronden igår i Uppsala Young Champions och jag kollade bara lite hastigt på partierna.  Ett parti tilldrog sig dock min uppmärksamhet då det var en minst sagt ovanlig ställning.   Kan tänka mig hur många ögonbryn som höjdes om man står bredvid brädet och ser på ställningen nedan, som uppkom efter nio drag.

 

 

Vilken ställning!  Partiet är mellan Adrian Söderström  som vit och Kaan Kucuksari som svart. Svart har precis spelat 9 - e6.   

Datorn menar att vit endast står en aning bättre här på gränsen till lika spel.  Hur många skulle dock vilja ha en sådan här ställning som svart ?    Inte jag kan jag säga direkt, och man gillar verkligen inte springaren på h7 eller tornet på f7. 

Jag har alltid tyckt att Nils Grandelius är en väldigt bra kommentator. Dels naturligtvis för hans kunskaper och för att han är väldigt naturlig i sin framtoning.  Så även nu, för hans skratt när han såg denna ställning kom verkligen från hjärtat.   Jag bryr mig inte om vad datorn säger menade han på ,utan hur kan man förbereda något sådant här.  Han tillade också att svart är modig.   

Samtidigt nämnde  också Nils på att svart löparpar kan bli farligt om inte vit ser upp.   Kändes konstigt i ställningen ovan men partiet fortsatte ,och mycket hände och svart kom bara bättre och bättre.  Här fick Nils rätt i sin profetia och svarts löpare visar sin styrka. 

 


Som synes har ställningen helt ändrat karaktär och det är ju det som är fascinerande med schack med dessa scenförändringar.  Svart är vid draget och fortsatte med 35 - b3 36 axb3 a3  (  finessen och bonden går inte stoppa utan att ge en pjäs. Vit kom därför  pjäs under och svart vann så småningom. 

Kan förstå att det inte är lätt som vit att plötsligt få en sådan ställning emot sig och lätt att tro att man står bättre än vad man gör men det finns oftast resurser i en ställning.  Helt klart intressant att analysera en sådan ställning, och förstå vad den rätta planen är.  


Jag var lite trött igår då vi har mycket på arbetet kring månadsslutet och tvekade först att spela Rapid Team Battle.   Bestämde mig för att spela ändå för att alltid kan jag lära mig något men det gick inte så bra. Jag satte bort torn i två av mina fyra partier.   Ingen rolig känsla  och drömde till och med att jag satte bort ett torn inatt.  

Jag fick inte ens en pjäs för tornet men lyckades klara remi i ett av partierna.   Sedan förlorade jag i en teoriduell och det kommer jag att lära mig av och vann sedan ett parti.  Bara att komma igen nästa vecka på onsdag.   Ser ut som det är många i klubben som vill vara med och spela vilket känns roligt.  

Ikväll blir det en tur på sta´n då jag ska träffa en väninna och vi ska äta tapas på spansk restaurang.  Ska bli trevligt och jag ringde och bokade bord för säkerhet skull.   Trots att det är pandemi är det ganska fullbokat på restaurangerna.