Jag är inne på fjärde dagens ledighet och vad skönt det har varit och välgörande.   Midsommarafton var lugn och stillsam för vår del.  Blev faktiskt några träningspartier på Lichess, vi åt gott och på kvällen såg vi en rolig film på Netflix.   Har länge tänkte se på den filmen ,som heter Sommaren med Göran. Riktigt rolig och vi skrattade mycket.  Som extra bonus fina bilder från vackra Stockholm. Som barn kände jag att jag bodde i en av de vackraste städerna i världen och faktum är att jag har fortfarande kvar samma känsla.  

Midsommarafton har alltid varit en ganska laddad dag för mig.  Sitter i på något sätt, ända sedan jag som trettonåring var på Gröna Lund med mina föräldrar.  Jag stod ensam i kö för att åka svanarna vilket jag alltid har tyckt varit rolig.   På samma sätt jag gillade veteranbilarna och jag har alltid varit mer för de lite lugna aktiviteterna när jag varit på Gröna Lund .  Nu när jag kom fram i kön tittade biljettkontrollanten på mig och utbrast med hög röst.  " Är du ensam?  På en Midsommarafton ! "   Det fick mig att känna mig så illa till mods och jag skämdes plötsligt för att jag ville åka ensam.  

Märkligt att man kan ha med sig ett minne efter så lång tid ,men lite som Kejsarens nya kläder ungefär.  Jag ville åka svanarna punkt och slut, var sig  jag var ensam eller inte, vare sig midsommarafton eller inte. Dock  som man lär sig mer och mer när man växer upp är det lätt att påverkas av omgivningen.   Tror det är därför jag tycker så mycket om Pippi Långstrump som Astrid Lindgren har skapat.   Hon låter sig inte påverkas! 

En del schack har det blivit under helgen och jag har gjort en intressant iakttagelse angående mitt excelark där jag ska bokföra min träning.   Jag upptäckte nämligen att vad lite jag hade att fylla i. Först blev jag förvånad, och undrade om det verkligen gått så många dagar sedan jag sist fyllde.i. Det hade det, och jag inser hur viktigt det är att jag inte bara spelar, utan gör några avsnitt av de dagliga kurserna.  Som jag skrev tidigare att bra att få det svart på vitt.  Det är ungefär som man försöker att gå ned i vikt och tycker man äter så lite men när man börjar tänka på det och räkna upp det, blir det mer än vad man tror.  Lätt att lura sig själv ibland. 

Den här mittspelskursen med de klassiska partierna är otroligt bra och givande.   Intressant när vi ska pausa och räkna själva på vilket drag som är det rätta.   Många gånger känner jag mig helt nollställd och så ock igår i nedan ställning.  Vit är vid draget. 

 

Portisch har vit här och spelade det fina draget h4.  Jag var inte alls inne på det draget och jag är oftast rädd för sådana drag när jag rockerat vilket man inte alltid behöver vara.   Det är dynamik och intressant.  Bonden går inte att ta för då får vit farlig angrepp genom d5 och löpardiagonalen öppnas samtidigt som springaren angrips.  I partiet hamnade bonden så småningom på h6 och krampade svarts ställning ett damslutspel  som vit vann.  Ett vackert parti av Portisch och lärorikt koncept.  


Idag fyller vår fantastiska Ulf Andersson 70 år !  En sådan hjälte och idol för så många människor. En ödmjuk person med den sanna kärleken till schacket.   

Jag träffade Ulf en gång av en slump på ett tåg.  Plötsligt upptäckte jag att han satt i samma vagn och vi blev båda lika förvånade .Så förvånade som  schackspelare kan bli när man inte ses i något schacksammanhang utan i en annan del av livet.    Schacksammanhang eller inte, vi pratade schack hela resan och hade hur roligt som helst.  

Jag har sett Ulf som kommentator och han är en av de bästa som finns.  Precis som så många andra fascineras jag av  hans känsla för hur pjäserna ska stå.  Det känns som han målar upp en tavla framför sig och hans slutspel är mästerliga och känns ibland som trolleri.  En idol och föredöme för många och så även för Daniel King.  

Daniel King har en egen kanal på Youtube som jag följer regelbundet.   Nu hittade jag en intressant serie med detta namn.  " Where to put your pieces",  Naturligtvis hittar vi Ulf Andersson där!  Daniel berättade hur imponerad han alltid varit av Ulf och just detta partiet han tog var ett av hans favoriter.  Det är partiet mellan Felix Izeta Txabarri som vit och Ulf Andersson som svart  från Bilbao 1987.  

Ett mästerverk i att vinna med till synes små medel och en extremt god förståelse för var de bästa rutorna är för pjäserna.   I ställningen nedan är Ulf vid draget.  

 

20. a5!  

Daniel King brukar ofta säga excellent move när han ser något bra.  Det blev även kommentaren här.  " Excellent move!  Ett fint drag som visar hur djupt Ulf har sett i ställningen.   Nu öppnas a-linjen och tornet på a8 kommer att bli aktivt.  Ulf fortsatte att förstärka sin ställning och hitta de maximala rutorna för pjäserna.  Att han lyckas visar slutdraget,  när nedan ställning uppkommit några drag senare. 


 

32.  - Sxe3!  33.  Uppgivet.  ( På 33. Txe3 följer 33.  Dc2+)


Igår började jag kolla på deltävlingen i Champions Chess Tours med världsmästaren Magnus Carlsen i spetsen.  Nu väntar fin schackunderhållning närmsta dagarna.   Peter Leko kunde ej vara med som kommentator då han är sekundant åt Nepo och jobbar med honom nu inför kommande VM- matchen.  Istället fick Daniel King hoppa in och  blev hur bra som helst.  De har samma sätt att jobba på i sina kommentarer och Tania själv är lika bra som vanligt.   Hon imponerar bara mer och mer på mig då hon är både fokuserad snabb och har förmåga att se vilka partier som är är viktiga att visa.    

Dagens parti blev utan tvekan det mellan Anish Giri och Wesley So.   Det var också Tania som förde uppmärksamheten till det hon raskt avbröt en pågående genomgång och ropade att detta parti måste vi kolla på.  Ser ut som Anish har offrat damen och vinner partiet!  

Så var också fallet och i nedan ställning är Anish som vit vid draget och har offrat damen för torn och pjäs.  Ge bara svart lite tid att för damen att hitta en bättre ruta så kan det bli för svårt för vit.. Frågan är om den tiden finns och vit hittade ett kanondrag. 


 

25.  Lb8!  Så vackert och damen är hjälplös och infångad då Sa4 hotar som nästa drag. Wesley försökte med 25. - Lxd4 men vit tog pjäsoffret och vann några drag senare då hela svarts ställning rasar ihop.  


I går var det Midsommardagen och jag hade mycket roligt åt min man som fått för sig att han skulle klippa sig på förmiddagen.  Det utan att boka tid.  Jag sade till honom att han aldrig kommer att hitta en frisörsalong  som är öppen och jag bara skrattade när han gick iväg, helt säker på att han skulle komma tillbaka  med oförrättat ärende.   Så blev det inte utan till min förvåning   - och hans triumf- hittade han  en frisör och blev klippt.      Vilken skillnad det kan vara.  Jag klippte mig i torsdags och hade faktiskt bokat tid tre månader innan, för att vara säker på att få tid på salongen.    Utan att generalisera är det nog lite skillnad på när män och kvinnor klipper sig.