I fredags var det dags för vår utflykt med våra två vänner från Madrid.  Färden gick till Lanjaron, som tillhör Granada provinsen.   En liten by med ungefär 3.800 invånare men med många besökare utifrån pga det hälsosamma vattnet från  de omgivande källorna.  Det vatten  som vi skulle prova att bada i .  Mycket spännande känsla och ingen av oss hade varit där tidigare.  

Vi började  med lunch vid havet nära där vi bor och jag åt en god skaldjurssallad. Jag äter mycket fisk här i Spanien och en annan favort är grillade sardiner.  


 


Efter det åkte vi iväg till resans mål, och en ganska varm dag.  Extrem värme med 42 grader ! Det är nog det varmaste jag varit med om  .  Tacksam att vi inte skulle åka till en stor stad utan istället en liten ort vid bergen.    

Vi checkade in på ett litet pensionat då vi valt att bo i en lägenhet tillsammans istället för hotell , och sedan vidare till själva platsen för badet.    Det visade sig inte vara helt lätt att hitta och vi hamnade bara mer och mer avsides, tills vi rullade nerför en riktigt brant backe och hamnade på en privat tomt.   De som bodde där var förvånade men hur trevliga som helst. Det var en man och en kvinna,  och mannen erbjöd sig utan vidare att guida oss med sin bil.   Han tillade dock att vi kunde få bada i deras swimmingpool lika gärna som källorna, och det blev mycket glada skratt.   

Mannen åkte iväg men det visade sig att vår egen bil inte kom uppför backen.  Vår goda vän som körde försökte och försökte men lyckades inte.  Jag som är både orosnatur och har livlig fantasi började direkt att fundera på vad vi skulle göra, och skulle det bli en spansk bärgningsbil som hämtade upp oss...

Jag behövde inte fundera så länge.  Den resolute mannen som skulle guida oss körde direkt tillbaka när vi  inte dök upp efter honom, och hoppade in i bilen och fick upp bilen längst den branta  backen.   Sedan kunde vi  bara köra efer honom hela vägen till källorna.  Behöver jag säga hur mycket vi tackade honom och vad otroligt vänligt gjort!  

Efter det var vi på plats för äventyret och iklädda i badkläder och badmössa blev vi först duschade med detta magiska hälsosamma vatten.  Allt skedde i separata rum och vattnet kändes verkligen välgörande.    

Nästa etapp var lite oväntad.  Då fick vi gå på massa vassa stenar samtidigt som det sprutades vatten på fötterna.  Det gjorde rätt ont men men kändes skönt efteråt.   Även om det kändes rejält  blev det mycket skratt när vi gjorde det tillsammans.   

Sedan den avslutande delen och själva badet.  Det var också i separata rum och och ett stort badkar där vattnet bubblade rejält.   Det var riktigt riktigt härligt  och det badandet tog 20 minuter.   Sedan var allt färdigt.  Ville man kunde man simma lite i den vanliga bassängen men klockanvar ganska mycket på  kvällen så vi hade inte så mycket tid till det .   En av våra vänner som är som en fisk i vattnet passade dock på att ta en liten sväng i vattnet. 

Så här såg själva byggnaden ut, och en stor anläggning som rymmer många personer samt gränsar till ett hotell.  

 


Sammanfattningsvis är jag mycket nöjd över upplevelsen och kan tänka mig att åka tillbaka dit, och kanske stanna i flera dagar till och med.   Vatttnet ska vara väldligt välgörande med sina mineraler och ge många hälsosamma effekter.   Det man också kan säga är ju att vi blev otroligt trötta av badet.  Vi hade valt lägenhet istället för hotell för att kunna umgås och prata på kvällen, men vi somnade hela hela bunten som klubbade oxar  så trötta var vi.  Det var en mycket skön och behaglig trötthet, och vi sov alla gott.  

Det som är intressant med Lanjaron är att man hämta vatten fritt hur mycket man vill från de olika källorna.  Först förstod jag inte vad folk stod i kö för och trodde det var en busshållplats, men det var för att hämta vatten. Extra bra nu när det var var så varmt.  Vi hamnade bakom ett gäng cyklister som fyllde på sina flaskor.  Hur man kan cykla i denna värme förstår jag inte.  

 


 

Spanjorerna är dock  tuffa och ser på värmen på ett annat sätt än vad vi nordbor gör.    Våra vänner t.ex hoppade utan att tveka upp på ett monument för att bli fotograferade i  hettan.  Vem gör det kan man fråga sig?   Jag ville bara fly solen, men fick ta mig upp för den goda saken skull, och bli fotograferad och sitta på en plats fullt av myror. Jag gnisslade tänder inombords när det  hände,  men nu efteråt tycker jag det är ganska roligt hur olika man kan vara.   


Det är mycket skratt här i Spanien och det är något jag tycker om. Det är inte att man tar för lätt på saker eller inte har svårigheter, men jag tror det handlar om sättet att förhålla sig till saker och ting.  

En rolig sak hände efter badet när vi gick iväg för att äta middag då vi gick förbi några som satt och spelade schack på en uteservering på trottoaren.   Min man frågade på spanska om det gick bra att ta en bild och de hade inget emot det och verkade tycka det var roligt.   De kunde ingen engelska men ville ändå visa att de kände till kvinnliga schackspelare och den ena spelaren sade därför ett namn han kände till.  " Judit Polgar."  Kanske hans idol, vad vet man..  Lite fascinerande att träffa människor på det sättet utan att veta vilka det är och det som förenar är schacket.  Nedan syns  bilden från händelsen. 

 


Sedan åkte vi tillbaka och och vi hade en trevlig tid med våra vänner innan de åkte tillbaka till Madrid på söndag eftermiddag.  Väldigt roligt och givande att göra en sådan här sak tillsammans.  

När det gäller schack har jag inte hunnit följa med så mycket vad som händer och det blir ju så när man har semester.   Noterade att Hikaru Nakamura vann Blixt och Rapid utan att förlora något parti.   Det förvånade mig om jag ska vara helt ärlig, då jag trott att det är  hans Twitch-kanal som varit hans största folkus och med alla hans fans.   Inte desto mindre väldigt imponerande !  Han hade skrivit ett meddelande på Twitter efter segern ,att nu var det slut på semestern, och dags att återvända till sändningarna på Twitch...

Idag  har vi haft en väldigt lugn dag och värmen börjar ge sig nedåt tack och lov.    Man orkar inget alls när det är så varmt som 42 grader.    

Jag har gått igenom ännu  ett klassiskt parti och denna gång var det Akiba Rubenstein som visade hur man kan angripa som svart i öppet spanskt.  Väldigt instruktivt  då han oväntat slog tillbaka med en bonde som man inte förväntar sig och som visade sig vara ett djupsinnigt drag.  Återigen dessa regler som kan brytas,  men jag tror  att ju mer kunskap man får, desto  lättare att se nya möjligheter.