Tredje dagen på en lugn och stillsam jul.   Jag brukar aldrig fira mycket jul utan tycker det är skönt att få vara ledig, tända ljus och koppla av.  I år har julen varit speciell  med tanke på pandemin och vi kan bara hoppas att nästa jul blir annorlunda.   

Lyssnade en del på radio under julafton och fint att människor delar med sig hur de firar jul och hur de har det ,samt kan skicka hälsningar till varandra.  En man ringde och berättade att han skulle gå ut på sta´n med en äldre dam på julafton som inte kom ut så mycket annars.  Varför just på julafton kan man fråga sig och svaret var att de skulle gå u 15.00 och då är det garanterat öde med tanke på Kalle Anka.   Smart och jag har själv varit ute den tiden på julafton och vet att det inte är några ute. 

Min man har jobbat under julen så jag har fått vara mycket för mig själv och jag har behövt varva ned efter en intensiv period.  Nästa år ska jag inte spela så många schacktävlingar online samtidigt.  Att ha tävlingar både tisdagar och onsdagar har varit ganska jobbigt och tagit på krafterna. 

Nu har jag fått tid att både spela lite träningspartier , lösa problem samt kolla på en del partier på Youtube.  Helt perfekt tillvaro med andra ord om man är schackintresserad. 

Jag lyssnade på en intressant intervju med Garry Kasparov och Judit Polgar och den var väldigt trevlig att ta del av.   Judit berättade om sitt liv och att året för hennes schackliga höjdpunkt var 1988 dvs det år hon var 12 år.   Ganska fantastiskt!  Det var också det år då hon och hennes två systrar vann OS för damer som gick i Grekland.   En historisk händelse !

Judit slutade spela år 2014.  Jag undrar för mig själv vad anledningen var.  Minns inte riktigt den officiella anledningen men kanske kan schacket vara för krävande i detta med att ständigt prestera och vara på topp.    

Det jag  också funderar på är hela historian bakom uppfostran och målet av föräldrarna att dessa tre systrar skulle lyckas inom schack.   Det är också fantastiskt som en saga.  Självklart ställer det frågan hur talang och underbarn kommer in i bilden.    Helt utan tvekan hade Judit en medfödd talang för schack.  Det finns t.ex historier hur systrarna kunde väcka henne när hon gått och lagt för att få hjälp att lösa en komplicerad studie och Judit i nästan sovande tillstånd löste den.    Precis som Judit sade i intervjun ligger det mycket hårt arbete bakom hennes framgångar och så det ju inte bara inom schack.  Enbart talang räcker inte.   

Nu har ju Judit en en annan roll inom schacket och hon är t.ex mycket bra med att kommentera sändningar.  Igår såg jag en video där hon gick igenom några av sina partier mot Kasparov.  Väldigt lärorikt och intressant.    Det är en sådan lyx idag att man på ett enkelt sätt kan få drag förklarade för sig, och att det finns ett sådant utbud att ta del av.   

Intervjun med Judit var mycket en del av uppmärksamheten efter serien The Queen´s Gambit och frågan om kvinnor och schack kom upp.    Den eviga frågan om  varför så få kvinnor spelar schack.. För min egen del tycker jag det är hur bra som helst om Queen´s Gambit kan ta fram intresset och det blir mer kvinnliga spelare.  Det är lätt att känna sig ensam när man spelar schack som är en mansdominerad värld.  Så var det för mig när jag började spela schack och jag gick ensam ned till schackklubben som tolvåring.  Jag gick dit för att jag tyckte schack var roligt och det tycker jag fortfarande.  Det måste vara största drivkraften  helt enkelt.  Schack är roligt! 

Lägger ut ett problem så här i juletid.   Inte så svårt men trevlig och minnesvärd lösning. 

Vit vid draget.  Lösningen kommer lite längre ned i inlägget. 

 


Jag har för ovanlighetens skull sett filmer på Netflix istället för att följa en serie.   Har ingen serie just nu så får se vad det kan bli.  Nu såg jag en film som heter Den tolvte mannen och handlar om Norge under andra världskriget.  En sann historia och en otroligt bra film!  Välgjord och gripande.    Det handlar om modiga människor och som huvudpersonen själv har skrivit efter hur han lyckades fly till Sverige.   " Jag är ingen hjälte, det är människorna som hjälpte mig som var hjältar. "  
Lösning till problemet:  1. Txf7 Dxe5 2, h7 + Kxf7 3, dxe5 Txd1+ 4. Kf2 och vit vinner då det inte går att hindra bonden att gå ned i dam.