Orden ovan är kommentatorns Peter Lekos reflektion under sändningen av Airthings Master. 

 " We couldn´t have been asking for more. "  Så rätt han hade"  Otroliga partier. Precision blandad med mssar.  Hopp tillsammans med besvikelse...

Schack är ibland oförsägbart och det går inte att ana vilket drag som ska visa sig på brädet. Det fick vi se många exempel på igår och spänningen och dramatiken var total.  

Största fokus låg naturligtvis på matchen mellan Danil Dubov och Magnus Carlsen.  Första partiet blev också en mycket spännande historia och vi kommer in nedan i en laddad ställning.   

 

Danil har vit här och precis spelat 37. Txf7+   ( Lika spel och en balanserad ställning enligt datorn men som vanligt handlar det om den praktiska verkligheten, tidsnöd och att det är människor som spelar.)  37.  -  Kh6 (  Tror att Magnus hade planerat 37. - Kh8 men missat att då följer38. Txb7 och på 38. - Lxe3 är det bara att slå tilbaka med damen då det blir matt på sista raden. )   38. Td-d7 Da1+? (  Här är 38. - Dh8  nödvändigt med fortsatt balans.   )  39.  Kg2  Lxe3 ( Nu står vit på vinst! ) 

 

40. Th7 + Kg5 41, Txb7!  ( Iskallt.. )   41. - Tf8 42. Dxe3 uppgivet.  


Vilken start av matchen och vilket parti!  Magnus var mycket missnöjd och skakade på huvudet efter partiet.   Andra partiet gick in i lite lugnare farvatten och blev ett tornslutspel där Magnus pressade.   Där trodde jag och säkert många med mig att Magnus skulle trolla fram en vinst men Danil försvarade sig väl och partiet slutade remi.  

Tredje partiet blev intressant och precis som i första uppkom en ställning med laddat spel. Återigen lika spel enligt datorn men i praktiken nog mer lättspelat för Magnus med svart.Se ställningen nedan och Danil som vit är vid draget efter att svart precis har gjort 26. - Dxb7 

 

Här valde vit 27. Sc5 och det är ett drag som inte är bra.  Förvåningen var stor i kommentatorsrummet när draget dök upp och man menade på att Magnus måste slå springaren.  Det gjorde han också ganska snabbt. 

27.-   Txc5 28. dxc5 Sxg4 28. c6 Dxc6 29. Tc3 Db6 (  Troligen det drag Danil hade missat eftersom han måste gardera punkten på f2 innan han fortsätter angreppet.)  30. e3  Ke7!  ( Svart står på vinst.)  31, Tc6 Dd8 32, Dc5 Kf6 33. Td6 

 

Här var men helt eniga i kommentatorsstudion att 33 - Dc8 var bästa draget.  Det är också ett drag som gör att svart fortsätter att stå på vinst och tar udden av av vits angrepp. Även 33. - Da5 duger bra  Med lite tid kvar på klockan kom ett oförutsägbart drag från svart.  33.- De7 ?  Scenförändring och nu vinner vit! 

34. Dd4 + Kg5 35. f3!   ( Vinstdraget)  

Det var tidsnöd men sekunderna som tickade när man såg spelarnas ansiktsuttryck kändes långa.   Danils ögon verkade enorma som de såg på ställningen i oförställd häpnad.   " Jag står på viinst.. "  Magnus ansikte uttryckte inget annat än chock och man kan ana vad han tänkte.   " Hur är det möjligt... " 

Partiet fortsatte 35. - f5 36. fxg4 Tc8 37. Df4+ Kf6 38. Dxf5 med matt. 

Därmed blev världsmästaren utslagen från turneringen. Naturligtvis  sensationellt och oväntat men misstag kan hända i partier.   Synd på ett välspelat parti från Magnus sida samtidigt som man måste ge en eloge till Danil för hans kreativa spel.  

Danil var själv ganska dämpad i segerintervjun och inte så glad som skulle kunna förvänta sig trots segergesten framför kameran när partiet var över.    Naturligtvis spelar också tröttheten in och jag kan tänka mig att det är inte lätt att bli intervjuad när  man knappt har hunnit landa efter partiet. 

Det visade sig också senare att Danil hade skickat ett meddelande till Magnus där han bad om ursäkt för sin offentliga segergest när han vunnit och beklagade hans förlust och ville muntra upp honom.  Väldigt trevligt gjort måste jag säga.  Dock tycker jag inte at han behövde be om ursäkt att han gjorde segergesten och det är bara fint att kunna visa sina känslor. 

 Magnus skrev också ett trevligt meddelande tillbaka på Twitter som man visade i sändning.  Där gratulerade han Danil samt skrev också  - med glimten i ögat.  att det inte skulle kännas bra för honom om inte en seger mot honom firades..  


Matchen mellan Teimour Radjabov och Ian Nepomniachtci blev också hård kamp.  Här en intressant ställning från ett av partierna där Teimour som svart är vid draget. 

 

Nepo som vit har precis spelat 30 Kf1.  Ställningen är verkligen originell!  Har man någonsin sett en kung så omgiven av sina egna pjäser.  Dock är ju inte pjäserna så aktiva.  Minst sagt och se på de stackars tornen som helt saknar ytor att röra sig på.  Svart står på vinst men tvekade. 

30 - Lg7   Ett avvaktande väntedrag men svart borde ha spelat 30 - Sxg4.  Ibland är det viktigt att slå till direkt och nu fick vit chans att frigöra sig med 31. Lxf4  och ledde till en utjämnad ställning.  Ett oväntad och tvivelaktigt drag  från Teimours sida i ett slutspel med lätta pjäser ledde till en ställning där Nepo förde spelet snyggt till vinst.  Se slutställningen nedan. Vilken scenförändring från förra ställningsbilden!

 

Olikfärgade löpare men det räcker inte till remi då temat är dragtvång. 

73. Le6 uppgivet. 

Efter ett avgörande armageddon gick Teimor vidare till semifinal. 


Kampen mellan Maxime Vachier - Lagrave och Wesley So blev också hård.  Jag hade nog tippat Wesley som segrare men även där blev det ett avgörande armageddon parti och Maxime blev den som gick vidare.   

Matchen mellan Levon Aronian och Hikaru Nakamura fick ett snabbt förlopp och Levon vann två matcher bekvämt.   

Kanske är det ändå så att Nakumara har det tufft med tidsskillnaden och att börja spela kl. sex på morgonen.  Det handlar ju inte bara om man är morgonmänniska eller inte utan också hur man ska lägga upp sin dag   Normalt kanske man vill ta en promenad och äta lunch innan ett parti men nu blir det en abrupt start.  

Semifinalen blir givetvis spännande.  Min favorit och den jag tror vinner är Danil.  Få se om jag har rätt eller om han känner mer press som favorit nu när Magnus har försvunnit. 

Peter Leko tror själv att Maxime kan vara en kandidat då han tycker att han  klarat att rädda så många omöjliga ställningnar att det känns som en saga.  Han kanske har rätt och vi får se följa och se vad som händer framöver.  Spännande är det helt klart!  

Jag tog en tur in till sta´n igår för att klippa mig och hade munskydd på pendeltåget för första gången.  Kändes lite ovant men nu har jag kommit över tröskeln och ska ha munskydd när jag går ut.  Varför inte  och nu är det bara att göra vad man kan för att minska smittspridningen.   

Återigen några dagar ledigt och vad skönt det ska bli och känns välbehövligt.  

Blir en lugn nyårsafton här hemma och ingen förändring mot tidigare år med andra ord.  Vi får blicka framåt mot 2021... Önskar ett Gott Nytt År!