Jag sov lite dåligt efter turneringen i onsdags men igår när jag skrivit kändes allt mycket bättre.   Det är bra att skriva och dokumentera på många sätt.   Det är verkligen känslan av att man går och bär på något som försvinner.  

Dokumentera är bra även på andra sätt när det gäller att skapa bra vanor. Förut bloggade jag på en site om mat och hälsa och på den tiden åt jag mycket lösgodis.  Blev en vana när jag gick och handlade att alltid köpa en påse lösgodis.  Jag bestämde mig för att det här går inte längre och att ändra på det.  Jag tog påsen jag köpt som innehöll ganska mycket godis.  Slängde den i sopnedkastet. Samtidigt skrev jag ett blogginlägg som hette Farväl lösgodis.  

Det har fungerat bra och detta var år 2014 och jag har inte ätit en godisbit efter det.   Det är som det blir starkare att ha det dokumenterat och mer befäst på något sätt.  En liten ritual som hjälpte mig.  

Det var därför bra igår att jag dokumenterade att jag ska  se på ett kommenterat parti varje dag.  Ska börja med Daniel King för han är både så inspirerande och fantastisk på att lära ut och kommentera.  Jag såg på ett parti mellan Vasyl Ivanchuk och Peter Leko från turneringen Legends of Chess som spelades nyligen.   Ivanchuk har vit och det blev en skarp kungsgambit.   Roligt att denna öppning inte försvinner från världselitens repertoar. 

Ivanchuk offrade kvalité och vi fick en nedan ställning att fundera på vad som är ett bra drag för vit. Jag pausade och funderade och funderade... 

 

Fortsatte att fundera och kom ingen vart alls.  När Daniel King visade lösningen förstod jag varför och han visade draget med ett leende.  Han hade säkert förstått hur många som letade efter något avgörande i ställningen men ställningen är balanserad och här gäller det att ha bästa planen.  Draget är nämligen 22. b3 !  Ett stormästardrag som visar på stor förståelse.   I kampen som följer behöver kungen en säker plats och rutan b2 visade sig fungera utmärkt.   Sedan åt sig Ivanchuk sakta men säkert in i ställningen och visade också prov på löparparets styrka.  Ett bra exempel att man inte alltid behöver ha så bråttom samt ett lärorikt parti!   

Jag löste en del problem på Chess 24 och jobbar på ett annat sätt nu.  Jag använder mig av tiden och försöker att lära mig att inte stressas av den utan fokusera på att hitta lösningen samt tro på det drag jag ser.  Det har faktiskt gett bra resultat och känns som en bra utmaning. Då tränar man på tidsnöden som kan uppkomma i riktiga partier.   (Inte bara kan när det gäller tidsnöd utan med största säkerhet uppkommer när det gäller mina partier.. )

Det var intressant igår när jag började tänka på åldersfixering och skrev om mina tankar där.  Jag fortsatte på kvällen med att tänka på det och att ålder naturligtvis också är relativt.   Hur många har man inte upplevt som väldigt gamla när de inte är det och speciellt när man var barn av naturliga skäl.   Jag träffade en gammal barndomskamrat från högstadiet i vuxen ålder.  Vi pratade minnen och det gemensamma för oss var att vi tyckte alla lärarna var så gamla.  Om man hörde oss skulle man tro att  alla lärare i princip var pensionärer som jobbade efter pensionsåldern.  Så var det naturligtvis inte utan vi såg det genom våra egna ögon.  Lite roligt när man tänker på det.  

Helg igen och veckan har gått i rasande fart.   Inget bestämt i helgen  och känns bra att kunna improvisera och om det är fint väder blir det en lång promenad med våra stavar.