" Det finns inga tricks! "  Orden kommer från sändningen av Julius Baer Generation Cup och yttrades av kommentatoren Peter Leko.   Partiet han yttrade dessa ord om var  mellan Vasul Ivanchuk som vit mot Praggnanandhaa.   Ett parti där Ivanchuk spelat föredömligt och Peter Leko uttryckte stor beundran för hans spel.  Det är bara att hålla med. Emellertid är Praggnanandhaa är inte den som ger slaget förlorat utan vidare.. 

Här är ställningen där det verkligen började hända saker.. 

 Svart: Praggnanandhaa

Vit:  Vasyl Ivanchuk 

Vit har precis spelat 28. Tag1 här.  Som synes en bekväm ställning med en farlig attack.  Svart har inte mycket till motspel och vit står på vinst.   Emellertid är som vanligt tiden en viktig faktor och vit hade 39 sekunder kvar och svart 33 sekunder.  Ibland kan det t.om vara lättare att försvara sig i ömsesidig tidsnöd då det är den som står på vinst som måste ta besluten om vilken vinstväg man ska välja.   

Partiet fortsatte med 28 - g6 29.  Lh6 Tfb8 30. e6 Sf6 31. exf7+Kxf7 32. Le3 g5

Nyckelställningen!

 

 Här har vit 29 sekunder kvar på klockan och svart 11 sekunder.   Vit står fortfarande på vinst men det gäller att fatta viktiga beslut. 

Faktum är att jag såg detta parti i efterhand och visste resultatet.  Det förtog inte spänningen alls utan snarare tvärtom.. Ungefär att se en spännande film där man visste att det skulle bli ett överraskande slut.   Det blev det här då Ivanchuk valde fel väg i tidsnöden.  

33. Txg5 ( Nu har ställningen förvandlats till lika spel och vinsten försvunnen.  Det rätta draget hade varit 33. Lxg5 med vinstspel.)   33. - Sxg5  34.  Lc4+ Se6  (  Som Ivanchuk berättade i efterintervjun tappade han koncepterna helt här som man också lätt gör när man har missat en vinst i en ställning.    Efter  34.  Lxe6+   håller vit remi genom evig schack men ack vad svårt det är många gånger att ha haft en överlägsen ställning, och inse att man måste helt enkelt kämpa för att hålla remi.   Ivanchuk tappade istället ställningen helt med nästa drag.  ) 

 

35. d5 Dxc4 36. dxe6+ Dxe6 37 Dg3 Dc6+ 38. f3 Tg8  39.  Uppgivet 

Självklart en tung förlust för Ivanchuk som verkligen hade spelat upp en fin vinstställning men visar hur svårt det kan vara att vinna i schack.   Det finns inga tricks!  Ja kanske vid en ytlig anblick men en ställning har många gånger oanande resurser.  

Praggnanandhaa var nära att lyckas igen i partiet mot Cristopher Yoo.  Som vit hamnade Praggnanandha  mycket besvärligt till men lyckades kämpa upp sig till en balanserad ställning som kunde ha slutat remi.  I ett - som man verkligen får säga - komplicerat damslutspel gjorde han dock ett ödesdigert feldrag med kungen som slutade med att motståndarens kung kunde tränga in i ställningen och damslutspelet var förlorat.   

Fyra ronder har spelats i denna turnering där stora delar av världseliten-  inklusive världsmästaren själv Magnus Carlsen - är på plats.  Ska bli spännande att följa hur det går !  


Det är roligt att lösa problem och på sista tiden har man lagt ut snygga problem i schackgruppen på Facebook.   Johan Wästlund lade ut ett blogginlägg med titeln  Kombinationsövning och sexism. 
Hela blogginlägget går att läsa här 

Ett problem han skapat själv som var mycket snyggt och speciellt den avslutande mattbilden. Imponerande!   Dessutom intressanta ord hur kvinnor blir behandlade när de kommenterar schack i sändningar.  Tänkvärt och viktigt att lyfta fram sådant!   Jag citerar lite från den välskrivna texten. 

"Jag scrollade ner för att se om någon hade nämnt detta i kommentarerna. Det var det inte. Däremot fanns den ena kommentaren efter den andra om "Hur ska man kunna koncentrera sig på schack när man ser henne?", "Det enda jag ser är två tunga pjäser som hänger, höhö". Och så vidare. Handlade det inte om hennes utseende så var det att hon inte är stormästare. Märkligt, för när Ben Finegold eller Yasser Seirawan pratar är det ingen som kommenterar någons utseende, och ingen klagar på att Jonathan Schrantz inte är stormästare. 

Och när jag gick tillbaka till samma sida lite senare, var hela kommentarsfunktionen avstängd. 

Gubbar, kan vi inte bara säga att de kvinnliga föreläsarna är charmiga och roliga, precis som vi säger om de manliga, och hålla våra eventuella sexuella fantasier för oss själva?

Och framför allt, kan vi inte bara säga att det var en snygg springarförvandling? "


 Faktiskt är detta en en mer vanlig företeelse än vad man tror och man kan undra vilka effekter det får.  Knappast något som uppmuntrar kvinnor som redan är i minoritet i den manliga schackvärlden.  Jag gjorde samma iakttagelse igår när jag tittade på sändningen. Tania Sachdev kommmenterar tillsammans med Peter Leko.   Tania är IM med två stormästarinteckningar och en väldigt bra kommentator med många bra kommentarer om ställningarna i takt med att hon är en ambitiös spelare som vill bli stormästare.  Vad tror man kommentarerna i chatten handlar om?  Några få nämner hur bra hon och Peter Leko kommenterar men det är inte många.  De flesta är i denna stil ungefär.   "  Jag vill dö för Tania. "   "  Kan inte se på partet utan kan bara se på Tania. "    "  Är Tania gift?  "  

Precis som Johan skriver är det ingen som kommenterar Peter Lekos utseende.    Dags för skärpning och att man tänker till lite !  Koncentrera sig på det som bör koncentreras på, och inte massa ovikkommande saker. 

Dags för en ny vecka och helgen har varit skön och vilsam.  Det var första helgen efter vår semester som min man och jag var lediga tillsammans.  Förra helgen jobbade han som röstmottagare och kom inte hem förrän halv två på natten, för så mycket jobb var det med att räkna alla röster.     Nu fick vi en fin helg tillsammans och även styvsonen kom på besök igår och självklart blev det nybakad äppelkaka.  Passar bra tillsammans med en vacker höstdag.