Det är en märklig tid vi lever i med tanke på att det är så få och nästan obefintligt med fysiska schackträningar som spelas.  Några enstaka finns det och ett gott tecken att det börjar komma igång så smått.   Saknar SM som skulle ha börjat nästa månad och som det alltid är roligt att följa.   Förra året spelade jag en weekend-turnering och hade kanske gjort det även i år.  Men, men ,inte mycket att göra. 

Det paradoxala är att det samtidigt är mer schack än någonsin online.  Det är roligt men jag vill inte bara spela utan passa på att lära mig under den här tiden. Då kommer den eviga frågan vad som är bästa schackträningen och helt klart är det handlar om disciplin och bra vanor.  Det är så lätt som i andra sammanhang att tappa fart.  

Jag har gjort en bra sak med Lichess som jag alltid spelar på att jag har ändrat inställningarna så jag alltid möter högre rankade spelare och alltid tio minuters partier, aldrig blixt.  Det är tuffa partier men det känns bra. Ofta förlorar jag men ibland tar jag poäng och de blir en helt annan utmaning när jag spelar mina öppningar.  Jag tvingas analysera och hitta förbättringar . Ett bra steg.  

Taktiska problem på Chess24 fortsätter jag med. Ibland tappar jag fart där men jag håller i, och det är det viktigaste.  

Igår provade jag Chessable som träning.    En del program kostar men mycket är gratis.   Jag provade en video med tornslutspel och där man även fick spela själv.  Slutade när det var dags att hålla remi med  g-bonde vilket jag kan klara.  Så än så länge ganska enkelt och för tidigt att säga något innan jag hunnit klart med videon.  Jag får återkomma, men helt klart en bra tanke.  Läste en recension som var väldigt negativ men jag tror när det gäller träning att man måste hitta vad som passar en själv bäst.  Det är en djungel med  allt som finns och mycket är som sagt individuellt. 

Det viktigaste av allt är att man måste arbeta själv!

Jag såg de sista partierna igår från Chessable Masters kvartsfinalerna.  Magnus Carlsen vann mycket övertygande mot Fabiano Caruana.   Visst är han imponerande vår världsmästare!   

Den andra kvartsfinalen fick avslutas tyvärr med en grov miss.  Jag slängde en blick på partiet mellan Ian Nepomniatchtichi som vit mot Vladislav Artemiev.  Vit stod något bättre i en inte speciellt spännande ställning.  Efter ett tag kollade jag på chatten på Chess 24 och där vet man alltid vad som händer i partierna då ordet blunder upprepades flera gånger.  "What a blunder! "  Jag förstod att det var samma - i mitt tycke tråkiga - ställning som man talade om och vände blicken tillbaka.  Mycket riktigt och se nedan.  

Här har precis svart spelat 25- - Te8 ?  

 Det följde naturligtvis  26.  La4 och det är bara för löparen att gå att hämta en kvalité.  Finns inget motspel att tala om och svart förlorade så småningom.  Vilken miss och vad tråkigt i ett sådant viktigt parti!  Börjar fundera på om det kan vara att svartspelaren slant med handen när han skulle göra draget så tornet landade fel.  Var det tänkte att spela Td8 istället men å andra sidan vad ska tornet göra där...  Få se vad som skrivs om det under dagen.  

Att det inte är så lätt att vara kommentator visade nedan sekvens från partiet där Magnus Carlsen har vit mot Fabiano Caruana. Tror det är lätt att glömma hur mycket som krävs för att alltid ha den totala överblicken och det kan man ju naturligtvis inte alltid.ha.

 


Magnus har precis spelat 27. Dd7  och står som synes mycket bra.  Här diskuterade man i studion varför inte Fabiano spelade 27 - Db6 för att röra om lite och ta en chans.    Man diskuterade att vit måste släppa till schacken på f2 vilket kan bli obehagligt.   Det gjorde inte Fabiano utan fortsatte med 27 - Dxd7 och man kunde inte släppa det i studion varför han inte tog sin chans  utan diskuterade det vidare.   Efter ett tag dock upptäckte man dock att på 27 - Db6 följer det snygga draget 28.  Le3 !  Sxe3 och sedan 30 . Txb7 med vinst för vit.  Ett snyggt försvarsdrag och Le3 var ett viktigt mellandrag.  Man skrattade gott när man upptäckte detta i studion och tyckte det var en trevlig finess.  Dragen ska göras i rätt ordning som Yasser Seirawan påpekade.