Vi har landat i december månad.  Snart känns det som om månaderna går lika fort som veckorna.  Vet inte riktigt vart november månad tog vägen.. 

Första snön är här och konstig känsla att se bilarna utanför huset täckta av snö.   

Mycket händer på schackligt sett i december. Största händelsen är naturligtvis VM i schack.  Fortfarande inga vinstpartier, utan varje parti mynnar ut i remi.  Utmanaren " Nepo" nämnde på presskonferensen att han naturligtvis är väldigt besviken.   

Varför blir det så många remier?  

Jag minns i förra VM-matchen då alla partier slutade remi och gick till avgörande särspel.  Då var det Fabiano Caruana som var utmanare till Magnus Carlsen.  Jag var med då i tv-sändning i Godmorgon Sverige och fick frågan varför det blev så många remier.  Inte så lätt att svara på.  

Kanske är det så att det krävs mer av den som utmanar när det gäller att ta risker.   Schack är ju inte bara att spela bra, utan på något sätt måste man någon gång släppa taget lite och gå in i det okända.   Hur bra det än ser ut, så finns frågan där, om allt är korrekt eller om man har förbisett något.   Kanske tvekar  "Nepo" mer nu av omedvetna faktorer och håller sig själv tillbaka.   Spänningen ökar verkligen för varje parti i matchen.  En vinst för utmanaren kan avgöra, men på samma sätt kan en förlust också avgöra matchens framtida utgång.   Mycket står på spel ! 

Sändningen som Sveriges Schackförbund håller i blir bara bättre och bättre.   August Lindmark är riktigt bra som programledare och lyckas skapa en hemtrevlig atmosfär, kombinerat med att kunna följa partierna på ett belysande sätt.   Varje sändning har olika gäster och igår var det besök av stormästaren Axel Smith.  

Det jag tycker är så bra med sändningen är att man kommer in på andra saker än schack.   Det gör att det samtidigt blir som ett underhållninsprogram.  Det är helt rätt att göra så och ger sändningen en helt ny dimension.   Bara en sådan sak som att August plötsligt nämnde att han måste  be Axel ta över  en stund för han ser sin åtta-årige son stå utanför ufanför fönstret hemma och behöver insläppt.  Sådant är bara charmigt och en bra påminnelse att det finns ett liv utanför schackbrädet.

Vidare var det intressant att höra Axel berätta om sin löpning, hur mycket tid han lade ned på det, och att det gav honom så bra känslor.   Samt även intressant ,att som han fortsatte med ,att schack kunde ge negativa känslor, om man inte klarade att lösa vissa ställningar t.ex så kunde man bara med sig en känsla av olust resten av dagen. Tänkvärt och det blev en givande diskussion kring detta. 

Mycket bra sändning som sagt, som jag verkligen rekommenderar att följa.  Idag är det vilodag för spelarna men imorgon fredag fortsätter matchen.  Blir det dags för ett vinstparti ? 

Det är fint med minnesturneringar i schack.  I söndags var jag med i en sådan som min klubb Kristallen anordnar.  Det var minnesturnering för Gösta Westerholm som gjorde mycket för Kristallen ända sedan starten 1931.   Man kan läsa i inbjudan i att hans honnörsord var trivsel och trevnad och det har turneringen verkligen lyckats med att skapa.  

En lunchpaus där man både fick tid att sitta tillsammans och prata, samt fina räksmörgåsar bjöds det på.  Nedan en bild och se vad mycket det betyder med färdigbredda smörgåsar som ligger fint uppdukat. 

 


Vinnare av turneringen blev Anders Dromberg. Starkt gjort att vinna då Anders var med och arrangerade turneringen!  Två kom Krister Lagerborg på samma poäng och jag hamnade själv på en fjärde plats.  Gjorde en del missar i mina partier men är i stort sett nöjd med partierna. 

Avslutningsvis ett intressant problem från mina dagliga taktikövningar på Chess 24. 


 

Är det vinst för vit efter 1. Lxh7+? 


Problemet är egentligen inte  så svårt. Svaret är att svart kan ta på h7 och klara sig undan.  Det intressanta är att jag inte hittade lösningen.  1. Lxh7+ Kxh7 2.  Dh5+ Kg8 Sg5  3. Dd3  !  Det går att gardera matten.  Så lustigt att jag inte såg Dd3 och på något sätt förväntar man sig inte att damen försvarar från det hållet.