Igår följde jag sändningen av Chessable och det var mycket bra partier.   Otroligt hög kvalité med tanke på att det var snabbschack och missarna var av det mer subtila slaget. 

Vi kan ju ta denna t.ex som i partiet mellan Vladislav Artimiev som vit mot Ian Nepomniiachtchi (  i fortsättningen får den sistnämnde kallas Nepo vilket han också brukar göras. Kan förstå varför med tanke på namnets längd.. )  

I ställningen nedan har vit precis spelat  20. Sg3 som förlorar för svart får in ett minst sagt kanondrag. 

 


20. -  Lb1!!   

Här kan man prata om oväntat drag och så vackert!  Jag har som rubrik  dagens vackraste drag och kommer säkert att bli utnämnt till det på Chess 24 när man skriver om turneringen.   Makalöst fint!   För mig var det så oväntat att jag bara stirrade på draget utan att förstå vad som hände. Är det inte bara att ta löparen med tornet ? Då såg jag det att då finns schacken på d3 och man vinner tillbaka tornet och partiet.  Vit var tvungen att spela  21.  Kg1 och efter   21. - Te1 vann svart betydande material i några drag.   

Det intressanta   är om vit istället  hade gjort 21.  g4 hade han stått lite bättre och fått den luft för kungen han behövde.   Ibland är det hårfina skillnader i schack.  

Magnus Carlsen var obeveklig mot Fabiano Caruana igår och Magnus imponerade verkligen på mig.  Jag tippar honom som favorit till slutsegern!  Ett av partierna var vackert anlagt i mittspelet och när han fick pjäserna på rätt plats bytte han ned till ett vunnet tornslutspel.  Så spelar en världsmästare och allt ser lekande lätt ut som vanligt när han är i farten.  

Tornslutspelet var ren och skär teknik men icke desto mindre lärorikt.  Se ställningen nedan där Magnus har vit och är vid draget. 

  44. Kh5 Txf5 45. Kg6  Txf4 46. Tc7!  Uppgivet.   På 46 .. Tb4 följer b7 och det är absoluta sjunde raden och finns inget försvar!  

Senare på kvällen lades det ut ett tips i gruppen Svenskt schack på Facebook att Magnus streamade på sin egen kanal maskenissen. Jag gick in och kollade en stund när han spelade en minuters.  Lite roligt att se hur fort det gick.  Vilken fart!  Dock hängde jag inte med i partierna alls 

Jag spelade själv en hel del på Lichess igår och tycker det fungerar bra med mina partier. För mig är det så härlig känsla att koppla av när jag spelar schack online. Det är som att gå in i en helt annan värld. Det spelar ingen roll att jag inte ser motståndaren för kontakten sker via dragen.  Jag kan till och med nästan känna lyckokänsla under partiet för jag tänkte vad roligt det ska bli att kolla efteråt om jag spelat rätt enligt datorn. Skulle faktiskt inte vara lika roligt om jag inte kunde analysera efteråt. 

Tänkte passa på att visa ett av mina partier som jag vann i endast 10 drag som svart.    Här är öppningen

 


 

Det här är en väldigt vanlig variant när man spelar online och faktum är att jag har lärt mig mycket och tycker det är kul att spela denna variant.  Det blir mycket dynamik och taktik samt handlar om att förstå dessa ställningar. En viktig sak är att man inte får tappa fart som svart då man offrar en bonde i öppningen och allt handlar om aktivitet.  Några passiva drag så kommer vit bättre.   

Partiet fortsatte enligt teorin.  4 - d5 5. exd5 Sa5 6- Lb5 c6 7. dxc6  bxc6.  8 La4 

Ett modedrag  som jag har fått möta många gånger.  Jag fortsatte enligt teorin.  8 - h6  9. Sf3 e4   10--Se5?  Här är 10 . De2. det bästa. 

Nu vinner svart!  

 


Här tänkte jag till lite för jag har spelat den här ställningen förut och hittade då det rätta draget och varianten.   Det känns lite i luften att det finns något och jag skulle precis spela 10. -  Dd4!   Då gav vit upp lite oväntat.  Jag blev förvånad för så givet är inte draget men han kanske var besviken på sig själv.   

Om vit spelar 10.  Lxc6 följer 10 - Sxc6  11. Sc6  Dc5  och springaren är instängd. På 10. Sxc6 direkt följer 10. Dxa4.  Finns inget sätt att undvika pjäsförlust vad jag kan se.  En rolig variant ! 


Igår var det väldigt varmt och vi var ute på vanliga promenaden på förmiddagen men alldeles för varmt.Kände mig helt slut hela dagen och bättre promenera på kvällarna.  Idag ska vi åka till en vacker sjö på eftermiddagen och fika vid ett trevlig ställe i Sundbyberg.  En plats som alltid ger bra energi.