Citatet ovan är orden från stormästaren  Ian Nepomniachtchi efter vinsten igår mot världsmästaren Magnus Carlsen. 

Kan säga att jag förstår känslan men jag  håller inte med.   Matchen igår var mycket mer än ett lotteri, och schack på hög nivå.   En stark prestation av Nepo att vinna matchen och jag unnar honom verkligen denna framgång.  Dock kan jag inte  hjälpa att den jag hejade mest på var Magnus.  Det finns inget som heter att vara värd en seger när det gäller schack men jag tycker att Magnus gjorde en strålande prestation.  Både mentalt och spelmässigt.    

Matchen igår började med att Magnus var i underläge då han förlorade setet dagen innan.  Första partiet blev remi och sedan en förlust för Magnus.  Otroligt tufft läge och han var tvungen att vinna som svart i tredje partiet och partiet blev tidigt väldigt dynamiskt och spännande.   Här är ett spännande läge i det viktiga partiet.  Nepo som vit är vid draget. 

 

Diskussionens vågor gick höga i kommentatorsrummet. Hur är denna ställning?  Vad ska svart göra efter t.ex 39. Te4  Hur ska pjäsen garderas och vågar man spela 39. - Kf7.. 

Nepo spelade 39. Te4 men det visar sig att datorn sätter frågetecken på det draget.  Finns  nämligen ett vinstdrag efter det draget  och som också världsmästaren hittade.   39.  - d3! 

Som en blixt från en klar himmel och vi var nog alla lika förvånade.  Hur ska bonden hinna gå ned i dam och kan man verkligen offra pjäs.  Det kan man!  Partiet fortsatte 40.  Dxe6 Dxe6 41.  Txe6 

 

Ställningen har blivit klarare men fortfarande finns tvivlet där.   Är det inte lätt för vit att stoppa bonden ?  Svart triumf är dock att löparen är bunden efter bonden har kommit till d2 samt att kungen måste flyttas och det tar tid.  Under tiden är planen för svart att kasta fram även den andra bonden. 

41. - d2 42. Td6  c5  (Faktum är att detta är ett misstag och att  42. - Kf7 varit det rätta draget.) 43. g4 c4 

 44. Kg3 c3 

Här spelade vit 45 Kh4 vilket är dåligt.  Kan dock tänka mig känslan hos   vit i tidsnöd, och efter den chockartade upptäckten från att vinna pjäs plötsligt finner sig tampas med två farliga fribönder.  Det tar tid att ställa om sig.   45. Lf3 hade varit det bästa.   Löparen måste med i försvaret och det är också anledningen till att Kf7 hade varit bättre än c5 tidigare.   Allt handlar om aktivitet när det gäller att få ned en bonde i dam.   Nu blev det en vacker seger för Magnus. 

45. - Kf8 46. Lf3 Tc1 47. Td3 Ke7 48. Kg5 Tf1 49. Te3+ Kd6 50. Td3+ Ke5 51. Txc3


 

51. - Txf3!  Txf3 d1D   

Svart vann några drag senare då vit gav upp i hopplös ställning.  En fantastisk vändning av Magnus i en situation då han var tvungen att vinna för att vara kvar i  matchen.   Otroligt snyggt att se  vad som skulle hända och att dessa bönder skulle bli farliga.   Fanns bara en sak jag jag kände när detta parti var slut.  Så här spelar en världsmästare!   

I partiet efter hade Magnus vit och överraskade med 1. e4 och fick en bekväm variant i Najdorf som vit och vann utan problem.   Nu blev det avgörande blixpartier.  Vilken match ,säger jag bara ,och det är ingen slump att jag satt bänkad som åskådare precis hela kvällen.  Så spännande !  

Oväntat nog valde Magnus svart i första blixtpartiet.   Kanske en Mouse slip skämtade Peter Leko men det visade sig senare att det var ett medvetet beslut från Magnus sida.   

Det blev ett parti där Magnus pressade men Nepo hittade en finurligt sätt att offra pjäs så det blev torn och springare mot torn.  Remiställning men plötsligt hände det som Peter Leko skämtade om.  Mouse slip från Magnus och  han förlorade tornet.  Kan bara tänka mig känslan och nu fick han harva i oändliga drag med springare mot Nepos torn men partiet slutade till sist som det borde med en remi.   

Spänningen tätnade och både jag och kommentatorerna trodde nog att det skulle sluta med ett armageddon men ödet vill annorlunda.    I en pressad ställning gjorde Magnus ett kungsdrag som visade sig avgöra partiet.  

 

Här har Magnus vit och är pressad av svarts starka fribonde.  Ställningen är dock remi enligt datorn då svarts kung inte kan understödja fribonden pga schackar och att det finns evig schack i ställningen.   Vits följande drag förstör dock ställningen.   59.  Kf5 ?  ( 59. Kf3 och ställningen hade fortsatt att vara remi.   Tricket är att hålla kungen långt borta från svarts kung och dam.)   Det som nu hände var att det finns inga remischackar då svart kan forcera dambyte genom att gå emellan med sin dam och samtidigt schacka vits kung.  Intressant och något att ha  i minne i liknande ställningar.    

Nu förlorade Magnus partiet då det inte gick att stoppa svarts fribonde och därmed blev Nepo vinnare och får möta Anish Giri i finalen som går idag lördag.  

Det var en sorgsen vinnare som intervjuades i norska studion efteråt.  Lika sorgen som igår. Då fick Nepo  frågan efter matchvinsten vilket parti han var mest nöjd med.   Svaret kom med stort eftertryck.  " Not happy at all! "   Behöver jag säga hur förvånad Kaja Snare som ställde frågan såg ut.. 

Inga glädjescener här inte och lika sorgen uppsyn idag och Nepo klandrade sitt spel väldigt mycket.  

Sedan kom nästa sorgsna intervjuobjekt,  nämligen världsmästaren själv och där kan man förstå det lite mer naturligtvis.     Han var otroligt besviken på sig själv och sitt spel.   

Det som är så viktigt att tänka på i sammanhanget, och som man inte får glömma bort, är att det är snabbschack och det är inga datorer utan människor som spelar med allt vad där hör till.    Snabba beslut ska tas och går inte att jämföra med schack i långpartier.  Det är bra att ha höga krav på sig själv som spelare men jag undrar om inte spelarna många gånger sätter krokben för sig själva.  Lite uppskattande ord om sig själva skadar inte !  

Jag skriver istället de orden och de har min fulla beundrar båda två!  Starka insatser och fem timmars spännande schack.    

Nu får Magnus istället möta Wesley So i partiet om tredjeplats.   Blev ett litet lätt antiklimax igår i norska studion igår då man önskade honom lycka till inför matchen.   Man såg hur Magnus blev stel en stund innan han samlade sig och sade något skämtsamt och skrattade till men det kändes som ett ihåligt skratt.  Helt klart att se honom att spela om tredje plats är knappast något vi som publik eller han själv hade förväntat sig.  Ibland är dock  marginalerna små.    

Lördag idag och jag har varit otroligt trött hela veckan.  Hoppas det blir bättre. Jag har gått ned i tid så jag slutar tidigt en eftermiddag i veckan och vad värdefullt det känns.   

Hoppat över Hinterland som jag ser på Netflix just nu.   Kändes lite väl mörk och tung. Istället ser jag en brittisk serie på Netflix som heter The One.  Mycket bra i åtta avsnitt,  och jag har två spännande avsnitt att se fram emot under helgen.